Santeri Kiiveri tavoittelee menestystä arvokisaruuhkassa

Alppihiihtäjä Santeri Kiiveri vastaa puhelimeen kotoaan, jossa on piipahtamassa vilkkaan kisakauden keskellä ennen kuin pakkaa laukkunsa taas seuraavaa retkeä varten.

”En ole koskaan laskenut reissupäiviä, mutta kyllä niitä reippaasti yli 200 vuoteen tulee – matkapäiviä tulee ulkomaiden lisäksi myös Suomen rajojen sisäpuolella”, kertoo Kiiveri. Hän sai tälle vuodelle apurahan Urheiluopistosäätiöltä, ja tuki menee – mihinpä muuhun kun reissukulujen kattamiseen. ”Alppihiihto on yleisestikin ottaen kallis laji, joten tuki tulee kyllä tarpeeseen”, kiittelee Kiiveri.

Kiiveri kisaa para-alppihiihdossa, jossa hänestä tuli viime vuonna ensimmäinen maailmancupin voittanut suomalainen. Viime kausi jäi koronan takia tavallista lyhyemmäksi, mutta tällä kaudella kisoja on pystytty järjestämään ilahduttavan paljon. ”Tammikuun alusta lähtien kisoja on ollut oikeastaan koko ajan. On ollut mahtavaa, että niitä on pystytty järjestämään näinkin tiiviisti. Loppukauden kisakalenteri on vielä vähän avoin – tavallisesti kalenteri lukitaan hyvissä ajoin mutta nyt koronatilanteen takia muutoksia saattaa tulla nopeallakin aikataululla”, kertoo Kiiveri. Korona sekoitti Kiiverin mukaan myös kauteen valmistautumista viime syksynä: ”Tavallisesti harjoittelen noin pätkiä Sveitsissä, mutta nyt olin Itävallassa peräti kuusi viikkoa putkeen”. 

Korona laittoi arvokisakalenterin uusiksi

Korona-aika on vaikuttanut Kiiveriin hieman kaksijakoisesti: ”MM-kisojen siirtyminen tältä vuodelta vuodelle 2022 oli tietysti pettymys; tälle kaudelle piti olla isompi tavoite ja tähtäin, mutta nyt ensi kaudella onkin kahdet isot kisat, MM-kisat ja paralympialaiset. Tämä luo jonkin verran haasteita, koska kisakuntoa täytyy pystyä ylläpitämään pidemmän aikaa kuin jos kisat olisivat kahtena eri vuonna”.

Kaiken kaikkiaan kulunut vuosi on kuitenkin sujunut positiivisin mielin. ”Aika hyvillä fiiliksillä olen ollut, ajattelen että tilanne on kuitenkin kaikille sama ja tästä pitää ottaa irti se mitä saa. Tavallaan korona-aika on ollut rentoa, koska olen pystynyt viettämään enemmän aikaa Suomessa ja keskittymään treenaamiseen”, pohtii Kiiveri.

Tavanomaisesti alppilaskija aloittaa kautensa kesällä, jolloin aloitetaan fysiikkaharjoittelukausi, joka kestää aina pitkälle syksyyn asti. Syksyllä reissataan myös ensimmäisille leireille jäätiköille ja jatketaan fyysisten ominaisuuksien kehittämistä – sen jälkeen joulu-tammikuun kieppeillä alkaakin jo kisakausi, jonka viimeiset laskut lasketaan tavanomaisesti maaliskuun aikana. Taukoa Kiiveri pitää kisakauden jälkeen viikon pari, jonka jälkeen katseet suunnataan jo seuraavaan kauteen. ”Keväällä pystyy usein vielä harjoittelemaan Suomessa pohjoisen keväthangilla”, hän kertoo. 

”Aina voi olla nopeampi”

Ensi vuoden kisarupeama on Kiiverillä tavoitteita täynnä: ”Paralympialaiset ovat ehdottomasti ykköstavoitteeni, toki myös MM-kisat ovat tärkeät. Kaiken muun olen jo onnistunut voittamaan, mutta arvokisamitaleiden tavoittelu on minulta jäänyt viime vuosina väliin loukkaantumisten takia”. 

Millaisia ominaisuuksia tulee vielä kehittää, jotta Kiiveri nousisi korkeimmalle korokkeelle ensi vuoden arvokisoissa? ”Olen laskijana aika varma suorittaja ja tasalaatuisuus onkin tärkeää. Tässä lajissa ei kuitenkaan voi ikinä olla täydellinen – aina voi olla nopeampi. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta täydelliseen suoritukseen vaikuttaa äärimmäisen moni asia”, päättää Kiiveri.

Kuvat: Santeri Kiiveri

Muut tarinat