Moniottelija Saga Vanninen valmistautuu arvokisakesään

Moniottelija Saga Vanninen on lajinsa huippulupaus, joka nousi yleisurheilumaailman tietoisuuteen lopullisesti vuonna 2021 alle 20-vuotiaiden arvokisamenestyksen myötä. Tämän vuoden alussa 19-vuotias Vanninen valittiin Urheiluopistosäätiön Pajulahti-teamiin.

Tampereen Pyrintöä edustavalle Vanniselle vuosi 2021 oli huippumenestyksekäs. Ensin Vanninen otteli kultaa alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa, ja myöhemmin kesällä hän voitti ylivoimaisesti saman ikäsarjan maailmanmestaruuden otellen samalla uuden alle 20-vuotiaiden Suomen ennätyksen. Lisäksi Vanninen nimettiin Urheilutoimittajain Liiton toimesta Vuoden nuoreksi urheilijaksi 2021.

Nyt edessä on uusi kisakesä, johon Vanninen on pystynyt valmistautumaan täysin suunnitelmien mukaan ”Kevätkausi eteni ihan suunnitellusti ja kaikki on sujunut mallikkaasti”, kertoo Vanninen. Haastattelun aikaan toukokuun alussa Vanninen leireili Portugalin lämmössä. ”Loppukevät on kisoihin valmistavaa kautta, eli treeniin sisältyy silloin paljon lajiharjoittelua ja ominaisuustreeneistä yritetään saada irti maksimitehot. Yhteensä treenikertoja on valmistavalla kaudella viikossa noin 10, joista noin 4 on tehotreenejä – esimerkiksi nopeutta tai voimaa – ja loput lajitreenejä sekä kevyempiä, palauttavia treenejä”, kertoo Vanninen.

Kesän kisakalenteri rakentuu tarkemmin vasta kesän aikana, mutta jo nyt suunnitelmiin on lukittu nuorten MM-kisat elokuun alussa Kolumbiassa sekä aikuisten EM-kisat, jotka mitellään Münchenissä elokuun loppupuoliskolla. Mutta onpa treenien ja kisojen ohessa myös muistettava ja osattava palautua. ”Mieluiten vietän vapaa-aikaa kavereiden ja perheen kanssa tai nollailen jotain sarjaa katsellen”, kertoo Vanninen.

Vanninen on lajinsa huippulupaus, mutta millaisia ominaisuuksia hänen tulisi omasta mielestään vielä kehittää? ”Oikeastaan kaikissa lajeissa ja ominaisuuksissa pitää vielä kehittyä, mutta yhdeksi kehityskohteeksi voisin mainita aerobian. Vahvuutenani taas näkisin monipuolisuuden”, Vanninen pohtii.

Nuorella ottelijalla on vielä käytännössä koko urheilu-ura edessään, ja Vanninen suhtautuu tulevaisuuden suunnitelmiin ja tavoitteisiin maltilla: ”Haluan mennä pikkuhiljaa eteenpäin ja tavoitella aikuisten kansainvälistä kärkeä.” Matkalla apuna on liuta tukijoita, yhtenä niistä Urheiluopistosäätiö, joka tukee Vannista vuosina 2022–2024 yhteensä 12 000 eurolla. ”Koen tosi hienona sen, että Urheiluopistosäätiö on halunnut lähteä tukemaan urheilu-uraani. Samalla se kannustaa minua yrittämään entistä enemmän”, kertoo Vanninen.

Kuvat: Niki Soukkio

Muut tarinat