Tuore Pajulahti-teamilainen Santeri Kiiveri haluaa vakiinnuttaa paikkansa para-alppihiihdon maailman kärjessä

Suurpujottelun paralympiavoittaja Santeri Kiiveri valittiin Pajulahti-teamiin kesäkuussa 2023. Suurista saavutuksistaan huolimatta palo lajiin ei ole sammunut, vaan päinvastoin.

Para-alppihiihtäjä Santeri Kiiveri, 23, on saavuttanut para-alppihiihdon parissa jo paljon. Hän on osallistunut jo kaksiin paralympialaisiin, ja toisella kerralla Pekingissä 2022 Kiiveri koki tähänastisen uransa huippuhetken voittaessaan suurpujottelun paralympiakultaa. Samalla Kiiveri teki suomalaista paralympiahistoriaa, sillä hänestä tuli ensimmäinen para-alppihiihdon olympiavoittaja.

Lappeenrannasta kotoisin oleva Kiiveri muutti syksyllä 2023 pääkaupunkiseudulle, sillä hän sai opiskelupaikan Aalto-yliopistosta. Jatko-opiskelujen aloittamisesta huolimatta urheilu-ura ei ole suinkaan jäämässä sivuosaan, vaan päämäärätietoinen harjoittelu lajin maailmankärjessä pysymiseksi jatkuu edelleen. Kiiverin harjoittelutapa tai -tahti eivät ole uudessa elämäntilanteessa juurikaan muuttuneet:

”Olosuhteet ovat hyvät täälläkin, ja fysiikkaharjoittelua pystyn tekemään missä vain. Valmentajani käy täällä, samoilla kuvioilla. Pääkaupunkiseudulta on itse asiassa helpompi päästä rinteeseen ja kilpailupaikoille kuin Lappeenrannasta”, Kiiveri kertoo.

Pajulahti-teamin jäsenyys auttaa urheilijan talouden muodostuksessa

Valinnastaan Pajulahti-teamiin Kiiveri on ollut hyvin kiitollinen ja otettu – Urheiluopistosäätiön tarjoama taloudellinen tuki auttaa osaltaan urheilijan taloudellisessa arjessa. Säätiö tukee Kiiveriä 4 000 euroa vuosittain vuoden 2026 talviolympialaisiin saakka.

Vaikka Kiiveri on para-alppihiihdon tämän hetken maailman kirkkaimpia tähtiä, on paraurheilussa yhä sponsoroinnin tarve suurta verrattuna ”tavalliseen” urheiluun:

”Lajini on sellainen, että aina kaikki tuki on tarpeen leiripäivien ja kilpailumatkojen kustannuksien kattamisessa. Joka tapauksessa tämä on budjetissa tasapainoilua, ja on priorisoitava, millä kaudesta saadaan mahdollisimman tehokas”, Kiiveri sanoo.

Tällä hetkellä Kiiverin tulevankauden tärkein tavoite on vakiinnuttaa paikkansa maailman cupin kärkisijoilla. Samaan aikaan hän yrittää löytää hyvää tasapainoa urheilijan ja opiskelijan arkeen.

”Yhtä tärkeää kuin hyvät tulokset, on, että nautinurheilusta, ja harjoittelu pysyy ilon puolella. Jos tämä alkaa tuntua liian raskaalta, pitää miettiä uusia näkökulmia tekemiseen”, hän korostaa.

Motivaatio itsensä kehittämiseen pysyy korkealla

Jollekin paralympiakullan voittamisen jälkeen voisi olla haastavaa löytää motivaatiota harjoitteluun. Kiiverille harjoittelumotivaatio ei kuitenkaan ole ongelma, sillä kehitettävää aina löytyy.

”Aina on jotain, mitä voisi tehdä paremmin. Työ ei lopu koskaan, vaikka kerran olisi ollut paras. Jos ei jatka itsensä kehittämistä, jää varmasti muista jälkeen”, hän toteaa.

Yhtä tärkeää kuin tavoitteellinen treenaaminen on löytää vastapainoa huippu-urheilulle. Sen Kiiveri taitaa parhaiten viettäessään aikaa ystäviensä ja perheensä kanssa.

”Olen aikaisemmin reissanut paljon kahdestaan valmentajani kanssa, mikä on välillä ollut yksinäistä. Siksi nyt Suomessa olen pyrkinyt näkemään ystäviä ja perhettä mahdollisimman paljon. Myös opiskelu auttaa, ja tuo vastapainoa urheiluun”, hän tuumaa.