”Vuoden 2020 olympialaiset ovat ehdoton tavoitteeni”

Karateka Titta Keinänen palkittiin Läpimurto-palkinnolla 2019 Urheilugaalassa. Urheiluopistosäätiö toimi palkintoluokan kummina. Keinänen sai palkinnon myötä säätiöltä 10 000 euron apurahan.

Keinänen teki karatehistoriaa, kun hän voitti viime vuonna ensimmäisenä suomalaisena lajin kansainvälisen ykkösluokan turnauksen. Marokon Rabatissa oli mukana kilpailijoita 72 eri maasta.

”Kaikista eniten tunteita herättänyt urheilumuisto on viime vuodelta, kun taistelin tieni urani ensimmäistä kertaa K1-finaaliin. Voitin paljon kilpailijoita, joiden uraa olin ihaillut pitkään, ja tunne semifinaalin voiton jälkeen oli uskomaton. Viimeisessä kolmessa ottelussa, jotka voitin, kaikki vastustajat olivat arvokisamitalisteja, joita en ole ennen voittanut. Se meni tosi hyvin”, kertoo Keinänen.

Lähipiirin mukaan Keinänen on periksiantamaton ja positiivinen persoona. ”Luulen jonkinlaisen kylmäpäisyyden ottelutilanteissa olevan vahvuuteni. Toisaalta koen olevani aika herkkä ja aistin vahvasti ympärilläni olevien ihmisten tunteita. Uskon otteluissa siitä olevan minulle myös hyötyä, ja osaan usein haistaa tilanteen, milloin on oikea aika hyökätä”, kuvailee Keinänen itseään.

Keinänen tähtää Tokion 2020 olympialaisiin, jossa karate on ensimmäistä kertaa olympialajina. ”Vuoden 2020 olympialaiset ovat ehdoton tavoitteeni. Paikkoja on vähän ja kilpailu kovaa, mutta laitan kaiken peliin. Kauden pääkilpailu ovat maaliskuun lopulla käytävät EM-kilpailut Espanjassa. Tavoitteena on mitali. Lisäksi olympiaranking-pisteiden tiukka keräys jatkuu K1-kilpailuissa”, kertoo Keinänen.

Motivaatio kohdillaan

Keinäsen nousu maailman kärkikastiin on ollut pitkän työn tulos. ”Urani on ollut vaiherikas, sillä pidin neljän vuoden tauon 16-20 vuotiaana. Prosessi takaisin lajin pariin ja kansainvälisille tatameille ei ollut ihan helppo, mutta motivaatio on tauon jälkeen ollut aivan erilainen”, toteaa Keinänen.

Yksi menestymisen avaimista ovat harjoittelu ja kilpaileminen ulkomailla. Sparraus kovien ulkomaalaisten vastustajien kanssa auttaa kehittymään.

”Taloudellinen puoli on stressannut minua usein vuosien varrella. Urheiluopistosäätiön avustus on minulle todella merkittävä apu, jotta pystyn aloittamaan kilpailukauteni ilman stressiä taloudellisesta pärjäämisestäni, ja voin keskittyä tavoittelemaan unelmiani täysillä”, kertoo Keinänen.

Keinänen kokee Urheiluopistosäätiön toiminnan todella tärkeänä. ”Säätiö on tukenut laaja-alaisesti eri lajeja ja varmasti auttanut toteuttamaan monen urheilijan unelmia tai ylipäätään pystynyt mahdollistamaan urheilu-uran jatkumisen”, sanoo Keinänen.

Keinänen kasvoi lajin sisään

Keinänen on viettänyt lapsuutensa tatamin reunalla, sillä hänen isänsä on entinen kilpakarateka. ”Olen kasvanut lajiin sisälle. Kävin karaten alkeiskurssin 9-vuotiaana. Karatessa kiehtoo se, ettei koskaan voi tietää, mitä ottelussa tapahtuu, eikä voi olla varma, miten ottelussa käy”, kertoo Keinänen.

Keinänen kertoo, että hänen perheensä on hyvin urheilullinen, ja kotona on aina kannustettu harrastamaan liikuntaa. Isä on myös Keinäsen valmentaja. ”Pienenä harrastin valtavasti erilaisia lajeja – lähes kaikkea mitä lähialueilla oli mahdollista harrastaa mm. salibandya, yleisurheilua ja tanssia ja ratsastusta. Olen kotoisin maalta, ja myös arkeni oli todella aktiivista. Neljän veljeni kanssa kiipeilimme puissa, haastoimme toisiamme erilaisiin temppuihin trampoliinilla, käytiin pulkkamäessä ja autoimme ison talon töissä”, kertoo Keinänen.

Keinäsen mukaan urheilu voi parhaimmillaan antaa valtavasti erilaisia asioita, kuten suuria tunteita, oppia elämästä, tärkeitä ihmissuhteita, hyvinvointia ja itsensä löytämistä. ”Ehkä tärkeimpinä muistoina ja tunnelmina pidän kohtaamisia erilaisten ihmisten kanssa urheilu-uran varrella. Olen leireillyt ja kisannut paljon ulkomailla, mistä olen todella kiitollinen”, sanoo Keinänen.

Keinänen suosittelee rohkeasti kokeilemaan erilaisia lajeja ilman ennakkoluuloja ja myös kilpailemista jossakin lajissa, jos se tuntuu hyvältä. Siinä oppii valtavasti myös itsestään.

Kuva: Suvi Suovaara / EMG

Muut tarinat