Urheiluopistosäätiö

Urheiluopistosäätiö on perustettu vuonna 1952. Säätiön tarkoituksena on tukea urheilu- ja liikuntakasvatusta Suomessa. Sääntöjen mukaan säätiö voi toteuttaa tarkoitustaan monin eri tavoin sekä välittömästi että välillisesti.

Säätiön tärkeimmät toiminnan muodot ovat toimiminen laitossäätiönä sekä apurahojen myöntäminen. Säätiö omistaa Lahden Nastolassa Liikuntakeskus Pajulahden, joka on urheilu- ja liikuntakasvatusta harjoittava yleishyödyllisen yhtiö Valtakunnallinen valmennus- ja liikuntakeskus Oy.

Talous ja toiminnan rahoitus

Urheiluopistosäätiön toiminta perustuu kokonaisuudessaan säätiön omien sijoitusten tuottoihin. Säätiö ei saa toimintaansa avustuksia eikä julkista rahoitusta.

Hyvä säätiötapa

Urheiluopistosäätiö on Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan jäsen. Säätiö noudattaa toiminnassaan neuvottelukunnan Hyvä säätiötapa -ohjeistusta.

Liikuntakeskus Pajulahti

Urheiluopistosäätiö omistaa Lahden Nastolassa toimivan urheiluopiston ja vapaa-ajan liikuntakeskuksen, Liikuntakeskus Pajulahden. Sen toiminta-ajatuksena on lisätä liikunnan avulla terveyttä, järjestää korkeatasoista liikunta-alan ammatillista koulutusta sekä luoda hyvät olosuhteet urheiluvalmentautumiseen.

Pajulahti-team

Pajulahti-team on Urheiluopistosäätiön ja Olympiakomitean yhteistyönä perustama olympiaurheilijoista koostuva ryhmä. Kaikki Pajulahti-teamin jäsenet tähtäävät lajissaan seuraaviin olympialaisiin ja hyödyntävät Liikuntakeskus Pajulahden harjoittelumahdollisuuksia. Pajulahti-teamin urheilijat saavat kukin vuosittain säätiöltä 4 000 euron suuruisen apurahan valmennusrahastoonsa.

Leirituki

Urheiluopistosäätiö varaa vuosittain apurahoistaan potin vähävaraisten leiritukeen. Leirituki toteutetaan yhteistyössä Liikuntakeskus Pajulahden kanssa. Liikuntakeskus Pajulahti lähestyy liikuntaleireille ja leirikouluihin osallistuvia ryhmiä ja tiedustelee, onko ryhmässä mahdollisesti sellaisia, jotka taloudellisen vaikeuksien takia uhkaavat jäädä joukkueensa tai ryhmänsä leirin ulkopuolelle. Joukkueelle on mahdollista saada leirille vapaavuorokausia, jotka säätiö kustantaa.

Liikuntakeskus Pajulahti