Pajulahti-teamin Ilona Mononen on kylmäpäinen kisaaja

Ilona Mononen on 19-vuotias keskimatkanjuoksija, joka valittiin tämän vuoden alussa Pajulahti-teamin jäseneksi. Lahden Ahkeraa edustavalle Monoselle Pajulahti on varsin tuttu treenipaikka, ja hän hyödyntää opiston korkealaatuisia treenimahdollisuuksia säännöllisesti.

Mononen on nuoresta iästään huolimatta varsin ansioitunut juoksija. Hän on alle 20-vuotiaiden EM-kultamitalisti 3000 metrillä vuodelta 2021, ja nuorten MM-kisoissa samalta matkalta heltisi viides sija. Kalevan kisoista Monosella on taskussaan kaiken värisiä mitaleita, se kirkkain 1500 metrin matkalta vuodelta 2021.

Mononen on alkuvuoden aikana ehtinyt keskittyä niin harjoitteluun, kisaamiseen kuin koulunkäyntiinkin: ”Olin leirillä Portugalissa alkuvuodesta ja siitä oli hyvä jatkaa muutamiin hallikisoihin, joissa juoksu kulki oikein hyvin. Oli kiva huomata, että treeni on purrut suunnitellusti ja tulokset ovat hyvällä tasolla. Hallikauden jälkeen olikin aika keskittyä opiskeluun ja ylioppilaskirjoituksiin”, kertoo Mononen kuulumisiaan.

Napakka tahti ei ole kesää ja kisakautta kohden tietenkään hidastumassa. ”Huhtikuun alkupuolella palaan taas Portugaliin treenaamaan ja virittäytymään kesän kisoihin”, Mononen kertoo. Vaikka ohjelmaa riittääkin, treeneissä panostetaan juuri nyt tehojen sijasta määrään: ”Nyt vankistetaan peruskuntoa ja tehdään pitkiä treenejä matalammilla tehoilla. Lenkkiä saa kyllä juosta, mutta tahti on tässä vaiheessa vuotta rauhallisempi”.

Mononen avaa kesän kisakautensa toukokuussa SM-maastoissa, ja touko-kesäkuun taitteessa on aika siirtyä ratakisoihin. ”Alkukesästä on tarkoitus saada kovia startteja ja kerätä ranking-pisteitä, joiden avulla pääsisin kisaamaan elokuussa Münchenin aikuisten EM-kisoihin. Nähtäväksi jää, pääsenkö lopulta kisoihin, mutta toiset loppukesän isot kekkerit ovat sitten elokuun alle 20-vuotiaiden MM-kisat”, kertoo Mononen kesän kisasuunnitelmistaan. 

”Pajulahti on minulle kuin toinen koti”

Mononen kokee omaksi vahvuudekseen määrätietoisuuden. ”Olen tosi päättäväinen ja kun asetan tavoitteita itselleni, olen valmis myös tekemään töitä niiden eteen. Kilparadoilla olen myös aika kylmäpäinen, saan pidettyä hermoni kurissa ja tehtyä järkeviä ratkaisuja tiukoissakin paikoissa”, hän tuumaa.

”Pettymysten käsittely sen sijaan on juttu, jota minun täytyy vielä opetella – niin urheilun saralla kuin muillakin elämän osa-alueilla. Pettymykset jäävät kalvamaan minua melko pitkäksi aikaa, vaikka tiedän hyvin, ettei menneitä kannata jäädä murehtimaan liian pitkiksi ajoiksi.”

Millaisia pidemmän aikavälin tavoitteita nuorella juoksijalla on? ”Tulevaisuudessa haluaisin kivuta aikuisten kansainväliselle tasolle ja vankistaa jalansijaa siellä. Kisojen osalta lyhyemmän aikavälin tavoitteena ja haaveena ovat tämän vuoden EM-kisoihin, mutta isompana unelmana minulla ovat vuoden 2024 Pariisin olympialaiset. Juoksu ei ole minulle kuitenkaan pelkkiä mitaleita tai arvokisoja, vaan haluan myös kehittyä juoksijana, rikkoa omia ennätyksiäni ja katsoa miten pitkälle on mahdollista päästä kovalla työnteolla”, pohtii Mononen.

Mononen valittiin Urheiluopistosäätiön tukeman Pajulahti-teamin jäseneksi tämän vuoden alussa. ”Pajulahti sijaitsee lähellä asuinpaikkaani, joten siellä tulee treenattua paljon ja opisto on minulle kuin toinen koti. Treenimahdollisuudet Pajulahdessa ovat mainiot ja niiden avulla pystyn treenaamaan ja leireilemään talvellakin tehokkaasti. Myös alppimajat ovat olleet käytössäni ja niitä on tarkoitus hyödyntää myös tulevana kesänä, sillä elokuun alle 20-vuotiaiden MM-kisat järjestetään korkeissa olosuhteissa Kolumbian Calissa. Kaiken kaikkiaan Pajulahti-teamiin kuuluminen on tosi hieno juttu ja taloudellinen tuki antaa minulle mahdollisuuden panostaa täysillä urheilemiseen”, kiittää Mononen.

Ilona Mononen

Muut tarinat