“50 kilometrillä ei katsota, kuka on nopein, vaan kuka kestää”

Suomen lupaavimpiin kilpakävelijöihin lukeutuva Aleksi Ojala tietää, etteivät tulokset synny ilma uhrauksia rankassa kestävyyslajissa. 25-vuotiaan nuorukaisen vyön alle on ehtinyt kertyä enemmän Suomen mestaruuksia kuin monella huippu-urheilijalla koko uran aikana.

Urheilupistosäätiö tukee Ojalan matkaa huipulle, ja Ojala kuuluu Urheiluopistosäätiön Pajulahti-tiimiin. Pajulahti-tiimiin kuuluminen sekä Urheiluopistosäätiöltä saatu tuki ovat mahdollistaneet sen, että Ojala on voinut laittaa entistä suurempia panoksia urheilu-uraan edistämiseen.

Ojala on napannut kilpakävelyn SM-kultaa 20 kilometrin matkalla vuosina 2015, 2016 ja 2017. Vuonna 2017 Ojala rikkoi 20 kilometrin Suomen ennätyksen ajalla 1.23.16. Myös viestijuoksussa Ojala on kunnostautunut saavuttamalla yhteensä kaksi kultaa, kolme hopeaa sekä yhden pronssimitalin

Kestävyyslajeista raastavin

Ojalan leipälaji on kuitenkin 50 kilometrin kilpakävely. 50 kilometrin kävely on kestävyyslajeista raastavimpia: keskeytykset lämpöhalvauksen tai pyörtymisen takia kuuluvat lajin arkeen.

Jopa täyspitkä maratonjuoksu vaikuttaa leppoisalta sunnuntailenkiltä 50 kilometrin kilpakävelymatkaan verrattuna. Kilpakävelyssä toisen jalan on sääntöjen mukaan aina osuttava maahan. Tällöin lihas ei ehdi rentoutua missään vaiheessa liikettä. “50 kilometrillä ei katsota, kuka on nopein, vaan kuka kestää. Kisasta lähdetään omin jaloin tai paareilla. Muita vaihtoehtoja minulla ei ole”, Ojala kommentoi valitsemansa lajin luonnetta.

Vaikka 50 kilometriä on Ojalan päämatka, hän on kävellyt sen maaliin vain kolmesti elämässään. Pekingin MM-kisoissa 2015 Ojala pyörtyi, ja Rion olympialaisissa vuonna 2016 hänet diskattiin kävelytekniikan vuoksi. Vuoden 2018 Berliinin EM-kisoissa hirmuhelle uuvutti nuoren kilpakävelijän, ja Ojala joutui keskeyttämään lämpöhalvauksen vuoksi. Tähän mennessä Ojalan paras suoritus on Lontoon vuoden 2017 MM-kisojen 14. sija.

Muut tarinat