Moniottelija Saga Vannisen tavoitteena on aikuisten arvokilpailumitali

Urheiluopistosäätiön Pajulahti-teamin jäsen, Tampereen Pyrintöä edustava moniottelija Saga Vanninen on niittänyt nuorena urheilijana jo suurta arvokisamenestystä. Viimeistään suuren yleisön tietoisuuteen hän tuli oteltuaan kultaa alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tallinnassa vuonna 2021.

Vuoden 2023 Urheilugaalassa Urheilutoimittajien liitto valitsi Vannisen jo toista kertaa vuoden nuoreksi urheilijaksi. Miltä palkituksi tuleminen Vannisesta itsestään tuntuu?

”Onhan tällaisten tunnustusten saaminen hienoa, vaikka en tiedä miksi juuri minut valittiin. Ehkä niiden kautta osaa arvostaa ehkä itsekin enemmän omia suorituksiaan”, Vanninen sanoo vaatimattomana.

Ennen kuin Vanninen päätti keskittyä täysillä yleisurheiluun, hän pelasi pitkään myös jalkapalloa. Yleisurheilussa, ja tarkemmin ottaen moniottelussa, mukaansa tempasi lajin monipuolisuus. Ja tietysti se, että siinä hän huomasi pärjäävänsä parhaiten.

”Treenaaminen moniottelussa on hyvin monipuolista ja moniottelijana tarvitaan eri ominaisuuksia. Jos yksi laji laahaa, ottelussa voi mennä eteenpäin, jos kehittyy muilla osa-alueilla”, Vanninen toteaa.

Hyvillä valmentajilla on ollut tärkeä rooli Vannisen kehittymisessä. Tällä hetkellä Vannista valmentaa Jesse Jokinen etänä Jyväskylästä käsin sekä Tiia Hautala Tampereella, Vannisen kotikaupungissa.

Myös Pajulahti-teamin jäsenyys on tuonut Vannisen uralle lisäpotkua ja lisännyt luottamusta omaan tekemiseen.

”Tiimin jäseneksi pääseminen merkitsee ennen kaikkea sitä, että minuun ja menestykseeni uskotaan. Tiimin tarjoama tuki on ollut osana mahdollistamassa tärkeitä leirejä ja myös Pajulahti on tullut jo treenipaikkana hyvin tutuksi”, Vanninen kertoo. Pajulahti-teamin jäsenenä Urheiluopistosäätiö tukee Vannista 4 000 euron apurahalla vuosittain vuoden 2024 loppuun asti.

Helmikuussa 2023 Yleisurheilun SM-halleissa Vanninen oli erittäin hyvässä vireessä, ja sijoittui toiseksi niin pituushypyssä kuin 60 metrin aidoissa ja tuli pronssille kuulantyönnössä. Tämän kauden tärkeimmät kilpailut Vanniselle ovat alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut Espoossa. Toiveena olisi myös, että paikka aikuisten kesän MM-kilpailuista aukeaisi. Koko uran tärkein unelma on Vanniselle selkeä.

”Tavoitteeni on, että jossain vaiheessa saavuttaisin aikuisten arvokisamitalin”, hän tuumaa ykskantaan.