Karateka Titta Keinäsen ensi vuoden kalenteri täyttyy tärkeistä kisoista

Pajulahti-teamin karateka Titta Keinänen on EM-pronssimitalisti, moninkertainen Pohjoismaiden mestari ja myös Urheilugaalan palkitsema Vuoden läpimurto -urheilija vuodelta 2019. Gaalassa Keinäselle ojennettiin Urheiluopistosäätiön myöntämä 10 000 euron stipendi. Viime vuodet Keinänen on pysytellyt sitkeästi maailman rankingissa kymmenen parhaan joukossa, ja tällä hetkellä hän on sijalla kahdeksan.

Keinäsen loppuvuosi on poikkeuksellinen: tärkeitä kisoja ei kalenterissa enää ole, vaan turkulaisurheilija keskittyy täysipainoisesti harjoitteluun ja ominaisuuksien kehittämiseen. ”Merkittäviä kisoja ei tosiaan ole hetkeen tulossa, joten nyt on hyvin aikaa treenata ja määrällisesti harjoittelen nyt paljon – kaiken kaikkiaan erilaisia harjoituksia kertyy viikkoon noin kymmenen. Lajitreenien lisäksi teen voimaharjoittelua, keskivartaloharjoitteita ja nopeustreeniä. Lisäksi kestävyyden osalta tehdään nyt erityisen paljon töitä, jotta jaksaisin painaa ihan täysillä koko ottelun läpi”, valottaa Keinänen.

Ensi vuoden kisakalenteri onkin sitten tiivis. ”Ensi vuosi on tosi tärkeä ja tiukka. Maaliskuussa on edessä EM-kisat, ja niissä menestyminen vaikuttaa pääsyyn kesäkuussa Puolassa järjestettäviin European Games -kisoihin, jotka järjestetään joka neljäs vuosi. Loppusyksystä on vuorossa MM-kisat ja arvokisojen lisäksi kierrän Premier League -liigan kisoissa. Reissupäiviä on siis luvassa runsaasti”, kertoo Keinänen.

Keinänen tavoittelee tosissaan menestymistä arvokisoissa: ”Tavoitteenani ja unelmanani on MM-mitali, ja sen eteen tehdään nyt kovasti töitä. Totta kai haluan menestyä myös EM-kisoissa ja saada sieltä mitalin kaulaani. Kaiken kaikkiaan ensi vuoden tavoitteena on pysyä lajin huipulla ja säilyttää hyvä tekemisen taso.” 

Mitä sitten vaaditaan, jotta mitaleita Keinäsen kaulaan pujotettaisiin? ”Menestys vaatii tietysti sitä, että olen fyysisesti ja henkisesti ehjä ja terve ja kovassa kunnossa. Vaadittavalla tasolla suorittaminen vaatii kovaa työtä, treeniä ja halua mennä eteenpäin – ihan jokaisena päivänä”, tuumaa Keinänen. ”Kovan fyysisen kunnon lisäksi henkinen puoli on todella tärkeä; aina ei ole helppoa saada itsestään lyhyessä ottelussa kaikkea irti. Tätä puolta pyrin vielä kehittämään ja löytämään ratkaisuja siihen, miten saisin itsestäni parhaan suorituksen irti kisapäivänä.”

”Pajulahti-teamiin kuuluminen on minulle kunnia”

Karate täyttää luonnollisestikin ammattiurheilijan päivät ja ajatukset. ”Treenit, ravintoasiat ja kisat pyörivät tietysti aika lailla koko ajan mielessä. Vastapainoa ja vapaa-aikaa kuitenkin tarvitaan, ja ajan viettäminen ystävien ja läheisten kanssa saa parhaiten ajatukseni muualle. Myös äänikirjojen kuuntelu ja luonnossa liikkuminen nollaavat ajatuksia hyvin”, kertoo Keinänen.

Keinänen kuuluu Urheiluopistosäätiön tukemaan Pajulahti-teamiin. ”On kunnia olla osana niin kovaa urheilijaporukkaa. Tiimiin kuuluminen ja tuki mahdollistaa minulle sen, että pystyn urheilemaan täysipainoisesti ja panostamaan kaikkeni urheiluun. Lisäksi Pajulahti on paikkana minulle erityinen, olen harjoitellut siellä nuoresta saakka ja se on minulle kuin toinen koti”, päättää Keinänen. 

Kuvat: Niki Soukkio

Muut tarinat