Finnish Basketball Hall of Fame kokoaa yhteen koripallon historian ja nykyhetken

Finnish Basketball Hall of Fame on taho, jonka tavoitteena on tuottaa lisäarvoa lajin parissa toimiville yhteisöille ja henkilöille sekä toimia kunnianosoituksena kaikille koripallon parissa mukana oleville ja olleille.Yhdistyksellä on kolme määriteltyä tehtävää: koripallon museo- ja näyttelytyön, alumnitoiminnan sekä kunniagallerian ylläpitäminen.

Toiminnanjohtaja Jari Toivonen on työskennellyt Finnish Basketball Hall of Famen parissa vuodesta 2009 saakka ja nähnyt aktiivisen toiminnan kantavan hedelmää: ”Palkitsevinta on saada lajin parissa mukana olleita takaisin mukaan toimintaan tavalla tai toisella. Toimintamme muodostuu laajalti vapaaehtoisuuden periaatteelle – jokainen mukaan tuleva on erityisen palkitsevaa, riippumatta panoksen suuruudesta. On upeaa jos yhteisö kokee toimintamme merkityksellisenä ja on valmis auttamaan. Hienoa on ollut myös huomata aktiivipelaajien kohonnut arvostus työtämme kohtaan”, kertoo Toivonen.

Koripallomuseo huolehtii koripallohistorian säilyttämisestä

Yhden näyttelytilan sijaan koripallomuseoon kuuluvia kokoelmia löytyy tällä hetkellä muun muassa Kisakallion Urheiluopistolta, Heinolan koripallohallista ja Vantaan Energia-Areenalta. Lisäksi vuoden 2019 aikana Koripalloliitto 80 vuotta -julistenäyttely kiertää ympäri Suomen turnausten ja tapahtumien yhteydessä. Koripallomuseon ajatellaan kuitenkin olevan yksittäisen fyysisen tilan sijaan kokonaisuus, johon kuuluu erilaisia lajikulttuuriin vaikuttavia hankkeita ja monimuotoista näyttelytoimintaa koko Suomessa.

”Tärkein tehtävämme on kerätä, säilyttää ja esitellä suomalaista koripallohistoriaa. Museotyössä kokoelmasta huolehtiminen on olennaisinta, jotta historia säilyy tuleville sukupolville. Museo voi toimia ilman näyttelyä, mutta ilman kokoelmaa ei ole museota”, pohtii Toivonen.

Museotoiminnan tavoitteet ovat selkeät, mutta toiminnan pyörittämiseen ja tulevaisuuteen kuuluu kuitenkin myös haasteita ja kysymysmerkkejä: ”Koripallohistoriaan liittyy todella mielenkiintoisia tarinoita, joilla pitäisi olla asianmukainen estradi tulla esitetyksi. Toimiva ja houkutteleva tila ja vuorovaikutteinen sisältö yhdistettynä moderniin teknologiaan voisivat tarjota koripallolle erinomaisen mainospaikan. Näyttelystrategian luominen ja digitaalisuuden nivominen siihen ovat suuria haasteita lähivuosille, sillä meillä ei tällä hetkellä ole päänäyttelytilaa missään. Haasteet pystyttäisiin ratkaisemaan paremmilla resursseilla – talous on jatkuva huolenaiheemme, jota ei voi sivuuttaa avoimesti toiminnastamme kerrottaessa”, toteaa Toivonen.

Kunniagalleria palkitsee ansioituneita

Lajin kunniagalleriaan eli Hall of Fameen voidaan valita suomalaisen koripallon hyväksi tehdystä työstä ansioituneita pelaajia, valmentajia, erotuomareita, järjestö- ja seuraihmisiä tai muita koripallon parissa toimineita henkilöitä. Kunniagalleriaan valitaan vuosittain uusia lajilegendoja, joiden valinnoista vastaa laaja-alainen asiantuntijaraati, jossa on mukana mm. Koripalloliitto, Koripallosäätiö, Suomen Urheilumuseo sekä Finnish Basketball Hall of Fame.

”Olin synnyttämässä vuonna 2012 Suomeen koripallon kunniagallerian ja on myös erityisen sydäntä lämmittävää huomata, kuinka tärkeäksi, jopa instituutioksi, jokavuotinen julkistustapahtuma on muodostunut lajimme parissa. Se tuo kieltämättä myös suuren vastuun mukanaan, kertoo Toivonen.

Alumnitoiminta yhdistää nuoret ja kokeneemmat

Koripallon alumnitoiminta on vasta hiljattain käynnistetty, mutta sen tarpeellisuus ja merkitys ovat käyneet jo selviksi. Alumniverkoston osaaminen ja asiantuntemus edistävät lajin kokonaisvaltaista kehittymistä ja antavat eväitä nuoren koripalloilijan elämään niin pelivuosien ajaksi kuin niiden jälkeenkin

”Alumnitoiminnan avulla pyritään auttamaan nuoria koripalloilijoita – niin koripallon kuin muidenkin elämänalueiden osalta. Apu ei keskity vain huippuihin, vaan on nimenomaan tarkoitettu kaikilta kaikille. Olemme esimerkiksi järjestäneet ”Koriksella työuralle!” -tapahtumia jo kahdesti; näissä eri alojen korisalumnit ovat kertoneet nuorille kokemuksiaan ja oppejaan. Lisäksi järjestämme aina uudelle maajoukkuikäpolvelle tapaamisen maajoukkuepolun aikanaan läpikäyneiden kanssa. Näissä tapaamisissa ruoditaan Suomi-paidan merkitystä ja jaetaan kokemusta tältä osin nuorille. Näille tapahtumille on selvästi tilausta ja tulemme varmasti järjestämään niitä myös jatkossa”, kertoo Toivonen alumnitoiminnasta.

”Toisena keskeisenä näkökulmana alumnitoiminnan kautta halutaan linkittää vanhoja lajin parissa olleita takaisin koripallon pariin ja luoda tapahtumia, joissa vanhat tutut kohtaavat vuosien jälkeen. Nämä tapaamiset ja tapahtumat luovat myös museon näkökulmasta oivallisen paikan kerätä tarinoita talteen tuleville sukupolville”, valottaa Toivonen.

Alumnitoiminta on Toivosen mukaan kaikille avointa: ”Alumniksi saavat liittyä kaikki lajitaustan omaavat! Heinäkuun alussa 2019 avattiin alumnilisenssin ostomahdollisuus, jonka myötä jokainen lajin parissa oleva tai ollut voi ostaa tukimielessä 20 euron alumnilisenssin. Siitä puolet käytetään alumnitoiminnan tueksi ja puolet lahjoitetaan ”We deliver” -rahastoon, jolla tuetaan vähävaraisia koripallonuoria. Odotukset ovat korkealle sen suhteen, että saamme alumnisanomaa levitettyä ja ihmiset sitoutettua mukaan”.

Urheiluopistosäätiö apuna alumnitoiminnan kehittämisessä

Finnish Basketball Hall of Fame sai vuonna 2019 Urheiluopistosäätiön apurahan alumnitoiminnan käynnistämisen tueksi. Toivosen mukaan tuet ja avustukset ovat yhdistykselle elintärkeitä: ”Saamamme avut ovat aina pieniä, joten kaikki tuki, on se taloudellista tai osaamispääomaa, auttaa toimintaamme valtavasti. Urheiluopistosäätiön tuen avulla avasimme alumnitoiminnalle verkkoalustan, jota tullaan tulevan kauden aikana kehittämään entisestään ja luomaan siitä aktiivinen alumnien ja nuorten kohtaamispaikka. Alustalla nuorten avun tarve ja alumnien kokemus ja osaaminen törmäytetään ja näin saadaan toimintaa jalkautettua paremmin kaikkien saataville, riippumatta asuinpaikasta tai oman seuran kontakteista. Erityisesti pienempien seurojen pelaajilta onkin sadellut kiitosta toiminnastamme, sillä kaikkialla Suomessa ei ole yhdenvertaisia resursseja tai mahdollisuuksia tukea pelaajia näiden koripallouralla tai elämässä.”

Tulevaisuudessa myös yritykset aktivoidaan mukaan

Aktiivisesti toimivan Finnish Basketball Hall of Famen keulamies Toivosen kalenterissa riittää täytettä niin lyhyellä kuin pitkällä aikatähtäimellä: ”Meillä on suuria suunnitelmia, haaveita ja tavoitteita, joita kohti yritämme eri mittaisin askelein taivaltaa. Alumnitoiminta on ollut iso ponnistus viimeisen vuoden aikana, ja se vaatii vastaisuudessakin ison työpanoksen. Tänä vuonna Koripalloliitto täyttää 80 vuotta ja olen juhlavuoden työryhmässä luomassa tapahtumia ja viestintää läpi vuoden. Juhlajulisteiden näyttelykiertue, seminaari ja maaottelutapahtumat ovat myös keskeisiä tehtäviäni tänä vuonna”.

”Tänä vuonna on myös aloitettu kehittää yritysverkostotoimintaa Finnish Basketball Hall of Fame -toiminnan tueksi. Se on vielä alkumetreillään ja tulee syksyllä ottamaan isompia kehitysaskeleita yhteistyötahomme avulla”, paljastaa Toivonen.

Kuvat: Finnish Basketball Hall of Fame

Muut tarinat