Urhea-kampuksen toiminta herättää kiinnostusta ulkomaita myöten

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea on verkosto, joka tukee urheilijoiden harjoittelua, auttaa urheilijan kaksoisuran rakentamisessa ja linkittää asiantuntijatoiminnan urheilijan ja valmentajan arkeen. Urhean toiminnan piiriin kuuluu 26 sopimuslajiliittoa, paikallisia urheiluseuroja, noin 75 koulua ja oppilaitosta peruskouluista yliopistoihin, Helsingin Urheilulääkäriasema HULA, Kisakallion ja Pajulahden urheiluopistot, Puolustusvoimien Urheilukoulu sekä Huippu-urheilun instituutti KIHU. Urheilijoita Urheaan kuului keväällä 2022 lähes 5800.

Kesällä 2021 Helsingin Vallilaan valmistui Urhea-kampus. Sen sydän on uljas Urhea-halli, mutta kokonaisuuteen kuuluu myös opiskelijoiden asuintalo, Urhea-koti. Urheiluopistosäätiö on Urhea-hallin pienosakas.

”Ensimmäinen toimintavuosi on sujunut todella hyvin ja vauhdikkaasti”, kertoo Urhean toimitusjohtaja Simo Tarvonen. ”Tilat ja toiminta ovat herättäneet paljon kiinnostusta, ja meillä on käynyt valtava määrä vieraita. Viime vuonna vieraita oli pääosin kotimaasta, mutta nyt syksyllä meillä on jatkuvasti kansainvälisiä delegaatioita tutustumiskäynneillä. Sekä tiloista että toiminnasta on oltu kiinnostuneita ja vaikuttuneita”.

Tarvosta toki ilahduttaa käyttäjiltä saatu, erityisen positiivinen palaute: ”Sekä huippu-urheilijoiden että seurakäyttäjien palaute on ollut huippuhyvää. Käyttäjät kiittelevät niin huikeita tiloja, käytettävissä olevia välineitäkin kuin siisteyttä ja toimivaa talotekniikkaakin. Erityismaininta ja -kiitokset kuuluu asiakaspalvelullemme, joka saa myös valtavan hyvää palautetta jatkuvasti”.

Urheilijat ja seurat ovat ottaneet Urhea-hallin tilat aktiiviseen käyttöönsä. ”Hallin kapasiteetti on melkoisen hyvin käytössä, muutamia vapaita vuoroja löytyy sieltä täältä mutta pääosin hallissa on täysi tohina päällä niin arkisin kuin viikonloppuisinkin. Kahdesta koripallohallista muodostuva tapahtuma-areenakin on löytänyt käyttäjänsä, ja 1 400 katsojapaikan omaavalla areenalla on mitelty niin painiturnauksen, voimistelu- ja cheerleadingkisojen kuin salibandyn maaotteluiden parissa. On mahtavaa, että urheilupiireissä on huomattu areenan ja sen tuomien mahdollisuuksien olemassaolo”, iloitsee Tarvonen.

Myös urheilevien opiskelijoiden Urhea-koti on löytänyt asukkaansa. ”Koronan jälkimainingeissa, syksyllä 2021 neljäosa asunnoista oli vapaana ja tilanne näytti hieman haastavalta. Syksyn mittaan tupa kuitenkin onneksi täyttyi ja nyt useita kymmeniä urheilijoita jonottaa Urhea-kotiin”, kertoo Tarvonen.

Laadukkaat sisällöt ratkaisevat

Hulppeiden tilojen lisäksi kokonaisvaltaisen toiminnan ylläpitämiseen ja urheilijoiden toimivan arjen rakentamiseen tarvitaan kuitenkin sujuvia toimintoja, laadukkaita sisältöjä ja yhteen hiileen puhaltavia verkostoja.

”Toiminta on tietysti se, mikä lopulta ratkaisee”, toteaa Tarvonen ja jatkaa muutamalla esimerkillä meneillään olevista projekteista: ”Urhea-hallin yhteydessä toimii kahdeksan eri lajin olympiavalmennuskeskus. Pyrimme tiivistämään yhteistyötä näiden lajien kanssa ja olemme tehneet yhteisen toimintasuunnitelman, jonka toteutumista myös yhdessä seurataan. Toisena esimerkkinä on asiantuntijatyön hyödyntäminen; meillä on talossa lääkäri, fysioterapeutteja, psyykkisiä valmentajia, psykologeja ja ravitsemusasiantuntijoita ja yritämme paraikaa jäsennellä entistä paremmin sitä, miten nämä ammattilaiset eri lajien parissa toimivat”.

”Kolmantena voisin mainita tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan, jonka puitteissa yritämme tuoda kilpailuetua suomalaiseen urheiluun. Urhea ei ole tutkimuslaitos, mutta verkostomme kautta pystymme tarjoamaan tukevan alustan erilaisille liikuntaa ja urheilua käsitteleville tutkimuksille. Teemme muun muassa UKK-instituutin kanssa yläkouluikäisten urheilua harrastavien nuorten aktiivisuustutkimusta, ja tiloissamme toimivan Helsingin Urheilulääkäriasema HULA hyödyntää Urheiluopistosäätiön vahvasti tukemassa hotpoksia-tutkimuksessaan (josta lisätietoa täällä!) asuintalossamme sijaitsevia hypoksia-huoneita”, valottaa Tarvonen.

Kuva: Sami Perttilä Kuva: Sini Forsblom Kuva: Sami Perttilä Kuva: Sami Perttilä

Muut tarinat