Valley Bay Synchro hamuaa muodostelmaluistelun maailman kärkijoukkueeksi

Suomalaiset joukkueet ovat saavuttanut muodostelmaluistelussa useita maailmanmestaruuksia, ja esteettisen lajin suosio on pysytellyt korkeana jo pitkään. Yksi menestystä janoavista joukkueista on Espoon Jäätaitureiden Valley Bay Synchro -joukkue, jonka tavoitteena on – ei enempää eikä vähempää – kuin kamppailla junioreiden maailmanmestaruudesta vuonna 2023.

Espoon Jäätaitureissa luistelee yhteensä noin 750 harrastajaa, joista noin 240 muodostelmaluistelun parissa. ”Muodostelmaluistelu on suosittu ja vetovoimainen laji. Joka vuosi lajin pariin tulee uusia harrastajia ihan nuorimmista, 7-vuotiaista luistelijoista lähtien. Moni aloittaa lasten kehitysryhmistä ja jatkaa luistelua aina SM-sarjoihin asti tai vaihtaa matkalla kansallisen sarjan joukkueeseen”, kertoo seuran toiminnanjohtaja Henriikka Manninen. 

Espoon Jäätaiturit tarjoaa luistelijalle polun kansainväliselle huipputasolle sekä yksinluistelun että muodostelmaluistelun puolella. Seura haluaa tarjota kaikille jäsenilleen mahdollisuuden luistelun iloon ja monipuoliseen liikuntaan – ovat he sitten huipulle tähtääviä tai innokkaita harrastajia. ”Pyrimme tarjoamaan luistelijalle kokonaisvaltaisen tuen harjoitteluun ja kilpailutoimintaan ja perustamme toimintamme ammattitaitoiseen valmennukseen sekä tiiviiseen yhteistyöhön. Kehitämme toimintaamme jatkuvasti niin järjellä kuin sydämelläkin”, kertoo Manninen.

”Seurassa on mielestäni erityisen hyvä henki. Me valmentajat toimimme läheisessä yhteistyössä keskenämme ja eri sarjatasojen joukkueet pyrkivät tekemään tiivistä yhteistyötä ja vahvistamaan näin seuran me-henkeä. Vaikka seura on iso, on se lämminhenkinen ja yhteen hiileen puhaltava”, tuumaa Jenni Rahko, joka toimii yhtenä Valley Bay Synchro -joukkueen valmentajista. 

Tiivis joukkue tavoittelee maailman huippua

Espoon Jäätaitureiden SM-juniorijoukkueen, Valley Bay Synchron tavoitteet ovat korkealla tulevalla kaudella: ”Tavoittelemme edustuspaikkaa keväällä 2023 Ranskassa Angerssissa kilpailtaviin muodostelmaluistelunjunioreiden MM-kilpailuihin ja sinne päästessämme taistelemme maailmanmestaruudesta. Lisäksi tavoittelemme SM-mitalia kotimaassa sekä menestystä kansainvälisissä kilpailuissa. Kilpailullisten tavoitteiden lisäksi haluamme olla mukana kehittämässä lajia ja tuomassa sitä yhä suuremman yleisön tietoisuuteen”, kertoo joukkueen kapteenistoon kuuluva Olivia Hyttinen.

Valmentaja Rahko kertoo, että tavoitteiden saavuttaminen vaatii äärimmäisen kovaa työtä ja onnistumista kisoissa. ”Suomessa on todella kova taso ja viisi joukkuetta kamppailee tasaisesti kärkisijoista. Kisoissa täytyy saada itsestään ja joukkueesta paras irti.”

Joukkue harjoittelee yhdessä vähintään parisen kymmentä tuntia viikossa. ”Joukkueesta muodostuu hyvin läheinen kauden aikana, koska vietämme niin paljon aikaa yhdessä. Joukkueena koetut onnistumisen hetket tuntuvat upeilta, sillä silloin yhteinen kova työmme palkitaan. Joukkue on kuin toinen perhe, ja treeneihin on aina innostavaa ja mukavaa tulla. Yhdessä turvallisessa ympäristössä harjoitteleminen on mielestäni hyvin tärkeää jokaisen yksilön sekä joukkueen kehityksen kannalta”, kertoo kapteeniston Hyttinen. ”Yhteiset kokemukset, joukkueen innokkuus treenaamista kohtaan ja sen muodostama turvallinen harjoitusympäristö ovat niitä asioita, jotka tuovat itselleni eniten iloa. 

Yhteisöllisyys sekä kokemusten jakaminen ovat palkitsevinta myös valmentajan näkökulmasta. ”Parasta on ehdottomasti se, että saan tehdä töitä näiden nuorten urheilijoiden kanssa ja jakaa onnistumisen ilot heidän kanssaan. Me valmentajat pyrimme siihen, että tuntisimme jokaisen urheilijan hyvin ja onnistuisimme luomaan lämpimän ja vuorovaikutteisen suhteen heidän kanssaan. Tietysti nuorten kanssa työskennellessä pysyy hyvin kärryillä myös kaikista uusimmista trendeistä”, nauraa Rahko. 

Toki tavoitteellisen ja kilpailullisen ryhmän valmentamisessa on myös kääntöpuolensa. ”Kurjin puoli omassa työssäni on tehdä päätös kilpailukokoonpanosta. Tiimissä luistelee 24 nuorta, joista vain 16 pääsee tekemään kisasuorituksen jäälle. Monta motivoitunutta ja kovaa harjoitellutta urheilijaa joudutaan siis jättämään pois kokoonpanosta. Onneksi luistelijat ymmärtävät tilanteen ja joukkueen edun hyvin. Kisoissa vain neljän minuutin suoritus erottaa porukan toisistaan, muutoin valmistaudumme ja edustamme aina yhtenäisenä isona joukkueena”, kertoo Rahko.

Valmentaja on toki huolissaan myös nuorten jaksamisesta: ”Nuoret ovat aika tiukan paikan alla yrittäessään pärjätä hyvin koulussa ja samalla tavoitellessaan maailman huippua luistelun parissa. Yhtälö on aika haastava ja pohdimme paljon sitä, miten voisimme mahdollistaa nuorten jaksamisen arjessa.”

Pajulahti tarjoaa upeat puitteet harjoitteluun

Uuteen kauteen valmistautuminen on sujunut joukkueella Rahkon mukaan mallikkaasti. ”Meillä on taitava ja motivoitunut porukka kasassa ja kesällä ja alkusyksystä on tehty kovasti töitä uusien kilpailuohjelmien eteen. Kilpailukauden alettua on tavoitteena enää hienosäätää ohjelmia, jotta ne saadaan harjoitettua huippukuntoon tärkeimpiin koitoksiin mennessä.”

Syyskuussa joukkue valmistautui kauteen leireilemällä Liikuntakeskus Pajulahdessa. Leiriä varten Urheiluopistosäätiö myönsi joukkueelle 1 000 euron apurahan. ”Apurahan avulla pääsimme harjoittelemaan Pajulahteen ja kehittämään ohjelmiamme huippuolosuhteissa. Leiritykset ovat tärkeitä sekä kilpailuohjelmiemme timanttiseen kuntoon hiomisen että ryhmädynamiikan kehittämisen kannalta”, tuumaa Hyttinen.

Myös Rahko korostaa leirin tärkeyttä ja hehkuttaa Pajulahden olosuhteita: ”Pajulahti on meille tuttu treenipaikka, ja leireilemme siellä vähintään kerran vuodessa. Liikuntakeskuksessa on erinomaiset olosuhteet meidän tarkoituksiimme; kaikki treenipaikat ja majoitukset ovat näppärien välimatkojen päässä toisistaan.”

Kauden 2022-2023 Valley Bay Synchro -joukkue. Kuva: Janne Koistinen

Kuva: Anni Lehto Kuva: Janne Koistinen Kuvat 3-6: Jyri Jäppinen

Muut tarinat