Lahti Ringette tarjoaa harrastamisen iloa kaikenikäisille

Ringette on Kanadassa vuonna 1963 syntynyt naisten jääpeli, jossa on yhdistetty jääkiekon nopea pelirytmi ja koripallon pelistrategia. Ringetessä ei sallita lainkaan taklauksia, joten pelissä korostuvat erityisesti joukkueen pelitaktiikka ja taito.

Suomeen laji saapui vuonna 1979, ja nykyään lajin parissa on noin neljätuhatta harrastajaa aina paikalliselta harrastetasolta valtakunnalliseen SM-sarjaan. Suomi on ringeten kärkimaa, joka on saavuttanut maailmanmestaruuden lajissa jo seitsemän kertaa.

Mikä tekee Suomesta niin menestyneen ringettemaan, Lahti Ringeten Jarkko Hellsten? ”Suomi on tosiaan hallinnut ringetteä voittaen MM-tittelin vuodesta 2004 asti. Finaalissa vastassa on aina ollut Kanada, jossa harrastajia on kuitenkin jopa kymmenen kertaa enemmän kuin meillä täällä Suomessa. Yksi merkittävä tekijä menestyksen takana on toimiva SM-sarjamme, joka on kompakti, tiivis, hyvätasoinen ja siellä kehittyy jatkuvasti hyviä pelaajia maajoukkueeseen. Lisäksi valmennuksen taso on meillä korkea. Lajissa korostuu yhteispelin taito ja siihen on maajoukkueessa panostettu. Maajoukkueessa on sopiva sekoitus nuoria uusia tulokkaita ja kokeneita pelaajia mallia näyttämässä; näin saadaan jatkuvuutta. Jos verrataan Kanadaan, niin siellä sarjat pyörivät osavaltiotasolla ja silloin sieltä on vaikeampi ”löytää” maan parhaat pelaajat. Pitkistä etäisyyksistä johtuen leirityskin on kallista.”

Nuori laji on kehittynyt huimasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. ”Muutamilla sääntömuutoksilla saatiin aikaan pelin tempon ja luisteluvauhdin nopeutuminen varsinkin vanhemmissa ikäluokissa. Samalla korostuvat entisestään yhteispeli, luistelutaito, peliäly ja kehon koordinaation hallinta. Yhä nuorempia ikäluokkia valmennetaan näitä ominaisuuksia silmällä pitäen. Vauhdikas peli luo omat haasteensa tuomareille, sillä heidän tulisi pystyä viheltämään väärät otteet pois. Toiveenani olisi, että saataisiin tuomareilta tasaisempia suorituksia”, miettii Hellsten.

Lahti Ringette haluaa tarjota matalan kynnyksen harrastuksen

Lahti Ringette on yksi lajin Tähtiseuroista, ja se tarjoaa joukkuetoimintaa kaikille ikäluokille. Seuran toiminta on vakaata ja uusia harrastajia löytää lajin pariin tasaiseen tahtiin.

”Lahden alueella urheiluseuroja on paljon ja siksi tarjontaa on runsaasti. Toistaiseksi olemme saaneet luistelukouluihimme riittävästi pieniä tyttöjä, jotka pääsääntöisesti tykkäävät touhuta jäällä ja perustaidot opittuaan haluavat liittyä seuran joukkueeseen. Uusille tytöille pyrimme pitämään mahdollisimman matalaa kynnystä aloittaa harrastus.

Kaiken kaikkiaan olemme Lahdessa saaneet mukavasti harrastajia mukaan. Seuran pelaajien määrä on tuplaantunut kymmenessä vuodessa ja joukkueita on kaikissa ikäluokissa. Meiltä löytyy myös harrastusjoukkue”, kertoo Hellsten.

Hellstenin mukaan seuran koko on Lahti Ringeten vahvuus: ”Seura on sopivan kokoinen, ja joukkueet tukevat toinen toisiaan. Koska kaikissa ikäluokissa on joukkueet, on pelaajalle mahdollistaa harrastaa lajia juuri omassa ikäluokassaan. Tätä pidämme erittäin tärkeänä ja pyrimme huomioimaan pelaajan luonnollisen kehityksen. Pelaajan polun avulla jokainen löytää reitin ringeten huipulle asti niin halutessaan. Olemme kehittämässä myös kevyempää harrastajapohjaista reittiä. Tiukkapipoisuutta vältämme loppuun asti – harrastuksen pitää olla hauska, reilu ja kustannuksiltaan kohtuuhintainen!”

Seuran toimintaan kuuluu toki myös haasteita. ”Suurimpia työsarkoja seurassamme ovat varainhankinta kokonaisuutena, jääaikojen optimointi, valmennuksen pitkäjänteisyys ja vapaaehtoistyöntekijöiden saaminen ruuhka-aikoina. Laajemmin mietittynä lajin piirissä haasteena on lajin levittäminen uusille paikkakunnille. Yleensä se vaatii muutaman aktiivisen vapaaehtoisen, jotka perustavat ensin seuran, että saavat jääaikoja jne. Sen jälkeen pitää olla alkupääomaa, markkinointiosaamista ja pitkäjänteisyyttä. Helppoa se ei ole”, pohtii Hellsten.

Lahti Ringette sain Urheiluopistosäätiöltä vuodelle 2021 apurahan. Hellsten kertoo tuen kohdistuvan junioreiden leiritoimintaan. ”Apurahan turvin on tarkoitus järjestää taas junnuleiri Pajulahden jäähallissa kesällä. Leiri katkaisee mukavasti pitkän tauon jääharjoittelussa. Ohjelmassa on lisäksi paljon muita aktiviteetteja, joita Pajulahdessa on tarjolla. Leirin vetäjänä toimivat edustusjoukkueemme SM-sarjassa pelaavat pelaajat. Pelaajat ovat esikuvia junnuille ja siksikin leiri on monelle tärkeä tapahtuma”.

Lahti Ringeten iloinen porukka Pajulahdessa leireilemässä. Kuvat: Lahti Ringette

Muut tarinat