Fitnessvalmennuksen huippumaa Suomi vie osaamista ulkomaille

Suomi on paitsi menestynyt fitnessurheilumaa, myös erittäin arvostettu korkealaatuisesta valmennusosaamisestaan. Nyt ammattitaitoa ja tutkimustietoa halutaan jakaa myös muihin maihin kansainvälisen valmentajakoulutuksen muodossa.

Suomessa syttyi joitakin vuosia sitten todellinen fitnessbuumi, joka ei näytä laantumisen merkkejä. ”Lajin suosio ei ole vuosien saatossa laskenut, ja olemme itsekin miettineet miksi minkäänlaista notkahdusta ei ole tapahtunut”, naurahtaa Suomen Fitnessurheilu ry:n toiminnanjohtaja Ville Isola. ”Nykypäivänä vahvana näyttäytyvät arvot kuten individualismi, tehokkuus ja holistisuus ovat olennaisia myös fitneksessä ja ehkä siksi laji pitää pintansa ja mukaan tulee edelleen uusia harrastajia”.

Runsas suosio ja pitkäjänteinen työ on poikinut hedelmää, ja Suomea voidaankin pitää erittäin menestyneenä fitnessmaana kansainvälisesti vertailtuna. ”Jos toukokuussa kisattujen EM-kisojen mitalisaldoa voidaan pitää mittarina, on Suomi Euroopan kolmanneksi paras fitnessurheilumaa. Vahvan menestyksen pohjatyöstä isoimman kiitoksen saa Suomeen lajin tuonut Kari-Pekka ”KP” Ourama, joka on kehittänyt toimivan järjestelmän lajin ympärille. Suomessa esimerkiksi kaikki kisat käydään yhden organisaation alla, eikä pirstaloituneena monen eri toimijan järjestäminä, kuten monissa muissa maissa. Vahvan organisaatiotyön lisäksi meillä on korkealaatuista lajiosaamista ja laadukasta tutkimustietoa, jota lajin parissa hyödynnetään”, valottaa Isola.

Kansainvälinen valmentajakoulutus järjestetään yhteistyössä Pajulahden kanssa

Nyt suomalaista fitnessosaamista halutaan viedä myös ulkomaille. Tarkoituksena on järjestää kansainvälistä valmentajakoulutusta, johon ensimmäisessä vaiheessa osallistuisi valmentajia muista Pohjoismaista. ”Suomessa on sen verran korkealaatuista osaamista sekä vahvaa tutkimustietoa, että tunnemme jopa vastuuta jakaa sitä myös muiden maiden käyttöön. Totta kai olemme myös ylpeitä osaamisestamme, joten mieluusti tuomme ammattitaitoamme esiin kansainvälisesti”, kertoo Isola.

Isolan mukaan Suomessa tehdään myös erittäin korkealaatuista antidopingtyötä: ”Koulutuksen avulla haluamme saada sitä kehittymään myös muissa maissa. Kouluttamisella voidaan lisätä tietoutta siitä, että huipulle voi päästä myös ilman kiellettyjä aineita. Antidoping-toiminnalla pystytään myös tasapäistämään ja yhdenvertaistamaan kansainvälistä kisakenttää.”

Ensimmäinen kansainvälinen koulutus on tarkoitus järjestää vuonna 2024. ”Loppuvuosi 2022 ja vuosi 2023 käytetään koulutuksen suunnittelemiseen, promoamiseen ja osallistujien rekrytoimiseen. Vuonna 2024 olisi sitten ensimmäinen koulutus, joka kestää kokonaisuudessaan 6 kuukautta ja siihen sisältyy kaksi lähijaksoa Pajulahdessa ja yksi etäjakso”, kertoo Isola. Urheiluopistosäätiö on mukana tukemassa hanketta, ja tuki käytetään täysmääräisesti koulutuksen suunnittelusta ja järjestämisestä aiheutuviin kuluihin.

Suomessa fitnessvalmennuksessa on käytössä koulutusjärjestelmä, jonka malli pohjautuu suomalaiseen valmennusosaamisen malliin. Tällä hetkellä Suomessa järjestetään 1. ja 2. tason valmentajakoulutuksia sekä valmennuksen ammattitutkintoon tähtäävää koulutusta. ”Tavoitteena on, että meillä olisi tulevaisuudessa myös fitneksen ammattivalmentajatutkinto ja lisäksi tämä kansainvälinen valmentajakoulutus. Näin laajaa koulutusjärjestelmää ei ole saatavilla kansainvälisestikään, joten meillä on mahdollista luoda jotain ainutlaatuista”, miettii Isola.

Yhteistyö Pajulahden ja Fitnessurheilu ry:n kesken on alkanut vuonna 2021. ”Pajulahdessa on hyvät olosuhteet sekä koulutusten että omien leiriemme järjestämiseen. Erityisen kiitoksen saavat Pajulahden testausmahdollisuudet. Yhteistyö Pajulahden kanssa on vahvistanut entisestään valmentajakoulutusten tasoa sekä samalla myös tiivistänyt omaa leiritoimintaamme”, kiittelee Isola.

Kuvat: Suomen Fitnessurheilu ry

Muut tarinat