Pajulahdesta ensimmäinen virallinen Paralympic Training Center

Urheiluopistosäätiö ja Suomen Paralympiakomitea ovat sopineet nelivuotisesta yhteistyöstä, joka pitää sisällään säätiön antaman 80 000 euron sponsorituen. Yhteistyön myötä liikuntakeskus Pajulahdesta tulee ensimmäinen virallinen paralympiaurheiluun keskittyvä valmennuskeskus Paralympic Training Center.

Nelivuotisella yhteistyöllä on määrä tukea vammaisliikunnan koko polkua ruohonjuuritasolta huippu-urheiluun. Suomen Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen sanoo yhteistyön tukevan huippu-urheilun lisäksi myös matalan kynnyksen harrastamista.

”Pajulahti on Suomen esteettömin urheiluopisto ja on hienoa, että siitä tulee nyt virallisesti Paralympic Training Center. Olen vaikuttunut siitä, miten paljon Urheiluopistosäätiö ja Pajulahti ovat tehneet työtä sen eteen, että tilat palvelevat niin monipuolisesti eri lajeja ja ovat esteettömiä, jotta harrastajat pääsevät monipuolisesti liikkumaan ja huippu-urheilijat treenaamaan aina paralympialaisiin asti”, Juntunen sanoo.

Pajulahti Paralympic Training Center on Suomen Paralympiakomitean ja paralympiajoukkueen virallinen harjoituskeskus, joka tarjoaa paraurheilijoille ja valmentajille monipuolista apua. Juntunen muistuttaa, että kun rakennetaan uutta tai korjataan olemassa olevaa, tulisi aina myös huomioida esteettömyysnäkökulma.

”Liikunta ja urheilu kuuluvat kaikille. Pienemmillä paikkakunnilla voi olla vain yksi vaihtoehto harrastamiselle tai urheilulle, jos ei ole esteettömiä treenitiloja. Esteettömyydestä hyötyy vammaisten henkilöiden lisäksi monta muutakin ryhmää, kuten lastenvaunuja työntävät vanhemmat ja rollaattoreilla liikkuvat ikäihmiset.”

Pajulahden strategiassa paralympiabrändin nostaminen olympiabrändin rinnalle onkin konkreettinen osoitus paralympiayhteistyön nostamisesta uudelle tasolle. Valtakunnallisen valmennus- ja liikuntakeskus Pajulahden johtaja Tero Kuorikoski kertoo, että keskuksessa vietetään vuodessa tuhansia vuorokausia ja paraperheeseen kuuluu usein hyvin monenlaisia ihmisiä erilaisin tavoittein. 

”Kansainväliset tapahtumat ovat olleet viime aikoina hyvin näkyvä osa yhteistyötä, mutta kokonaiskuvaan mahtuu paljon muutakin. Meidän kävijämme voi olla lapsi, jolla on vamma ja miettii vielä omaa liikuntaharrastustaan, tai jo itseään paralympiatasolla toteuttava huippu-urheilija, jonka valmennuksen kokonaisuudessa olemme yksi osa. Lisäksi useampi paraurheilija on pystynyt yhdistämään Pajulahdessa liikunnanohjaajaopinnot ja treenaamisen, Kuorikoski sanoo. 

Urheiluopistosäätiön toimitusjohtaja Jukka Hako on samoilla linjoilla ja painottaa yhdenvertaisuutta tärkeänä arvona urheilussa ja liikunnassa.

”On tärkeää, että Pajulahti on Suomen virallinen Olympic ja Paralympic Training Center. Sen lisäksi että keskus on nuorten ja kaikkien harjoittelupaikka, näkyy tavoitteellisuus myös paraurheilussa. Urheiluopistosäätiölle yhdenvertaisuuden edistäminen on erittäin tärkeä asia, jossa haluamme vahvasti toimia Paralympiakomitean kumppanina”, Hako toteaa. 

 

Pajulahden Tero Kuorikoski, Paralympiakomitean Riikka Juntunen ja Urheiluopistosäätiön Jukka Hako iloitsevat yhteistyöstä
Pajulahdessa järjestettiin European Para Youth Games -kisat 2019. Kuvat: Paralympiakomitea

Muut tarinat