Poikkeuksellinen kevät loi suunnistusbuumin

Koronakevään rajoitukset saivat suomalaiset suuntaamaan metsiin. Omatoimisesti toteutetut kuntosuunnistukset, omatoimirastit, näkyivät yhtäkkisenä piikkinä suunnistusinnossa, josta moni media povasi kevään uutta hittilajia.

Lajina suunnistus ei suinkaan ole uusi, noin 60 000 harrastajan joukosta jopa 10 000 kilpailee. Maajoukkuetason menestyksestä tunnettu laji on monelle suomalaiselle tuttu eritoten Jukolan viestistä. Yle välittää vuosittain noin 50 tuntia suunnistukseen liittyvää lähetystä. 

Suomen Suunnistusliiton toimitusjohtajan Mika Ilomäen mukaan lajilla riittää harrastajia, menestystä ja positiivista näkyvyyttä, mutta menestys on ollut vaikea kääntää tuloksi. Maajoukkueen edellytysten turvaaminen vaatii riittävän vahvan lajiliiton myös jatkossa, ja haasteena on saada osuutta koko ajan kasvavasta kuntosuunnistuksesta, etenkin kun valtionavusteiset voittovarat ovat laskusuunnassa.

”Suunnistuksen uusi strategia on työn alla ja valmistuu syksyn aikana, jolloin myös lajin rakenteellisiin haasteisiin otetaan kantaa”, sanoo Ilomäki. 

Lisävauhtia nuorten menestykseen omilla valmennusryhmillä   

Suunnistusliitossa jo aikuissarjaan siirtyneiden lahjakkaiden nuorten suunnistajien ryhmästä on koottu oma valmennusryhmä, joka koostuu parhaista 21–25-vuotiaista nuorista kyvyistä. Tavoitteena ryhmällä on nousta A-maajoukkueeseen ja edustustehtäviin niin MM-kilpailuissa, kuin myös EM-kilpailuissa ja maailmancupissa. Lisäksi lupaavimmista 16–20-vuotiaista urheilijoista on koottu yhteen oma 11 hengen valmennusryhmä, joka kantaa nimeä Team 2025. 

“Urheiluopistosäätiöltä saamamme tuki on ohjattu nuorille ikäluokille, jossa avun tarve on kaikista suurin. Lähes poikkeuksetta arvokilpailuissa menestyneet suunnistajat ovat kulkeneet koko urheilijan polun nuorten maajoukkueesta aikuisten maajoukkueeseen aina kansainvälisten arvokisojen mitalipallille asti. Toki joukossa on myös muutama harva erikoislahjakkuus, joka on noussut suoraan nuorten maajoukkueesta aikuismaajoukkueeseenkin”, Ilomäki kertoo. 

Tulevaisuudennäkymissä siintävät jo vuoden 2025 MM-kilpailut, jotka järjestetään Kuopiossa. Suunnistuskilpailut televisioidaan ja lähetetään yli sadassa maassa, mikä tuo erinomaista näkyvyyttä lajille ja profiloi Suomen MM-tason kisajärjestäjänä. Nuorten harrastajien lisäksi Suunnistusliitto on sitoutunut tukemaan naisten menestymistä suunnistuksen parissa.

”Tällä hetkellä näyttää siltä, että naisten maajoukkueen menestyksen turvaamiseksi täytyy panostaa erityisesti nuoriin naisiin lähivuosien aikana. Muutoin tulevaisuus kokonaisuutena näyttää erinomaiselta, koska maajoukkueessa valtaosalla on huippuvuosia vielä vuosikymmenen verran edessään”, Ilomäki kiteyttää.

Miika Kirmula Kuva: Pirjo Valjanen Kuva: Paula Lehtomäki Eetu Savolainen & Anton Kuukka Kuva: Anu Uhotoinen

Muut tarinat