Lahden Ahkeran tavoitteena on tarjota toimintaa kaiken tasoisille liikkujille

Lahden Ahkera on yleisurheiluun ja painiin erikoistunut seura, jonka tavoitteena on järjestää toimintaa, johon mahdollisimman monella olisi mahdollisuus osallistua. ”Mottomme on ”Vauvasta vaariin”, eli kaikenikäiset ja -tasoiset urheilijat ja kuntoliikkujat ovat meille tervetulleita. Tällä hetkellä nuorimmat harrastajamme ovat nelivuotiaita ja siitä harrastajien ikähaitari ulottuu aina ikäihmisiin saakka – yhteensä meillä on yli 2 000 jäsentä”, kertoo Lahden Ahkeran toiminnanjohtaja Janne Harjula.

”Pyrimme tarjoamaan laadukasta toimintaa kaikille ja kaiken tasoisille liikkujille – niin aktiiviurheilijoille kuin kuntoliikkujillekin. Kilpavalmennuksen lisäksi järjestämme kuntoliikkujille esimerkiksi kahvakuulatunteja, pilatesta sekä kuntojumppaa, -painia ja -juoksua, ja näihin ryhmiin kaikki jäsenemme ovat tervetulleita mukaan. Meillä on myös aikuisten pikajuoksuryhmä lajista innostuneille”, mainitsee Harjula.

Palkitsevinta Harjulalle on nähdä ihmisissä liikunnan iloa. ”Parasta toiminnassa on tietysti nähdä liikkujien iloisia ilmeitä ja ylipäätään saada ihmisiä liikkumaan ja harrastamaan. Totta kai myös menestyminen huippu-urheilussa lämmittää ja olen todella ylpeä esimerkiksi saavuttamastamme Kalevan Maljan kakkossijasta tällä kaudella, mutta huippu-urheilu on vain pieni osa toimintaamme. Meillä on myös ilahduttavan aktiivinen joukko vapaaehtoisia; järjestämme aktiivisesti kilpailuja, mutta ilman vapaaehtoisten huikeaa asennetta ja sitoutumista se ei olisi yksinkertaisesti mahdollista.”

Haasteena sitouttaa valmentajia ja vapaaehtoisia

Harjulan mukaan Lahden Ahkeran haasteena on tällä hetkellä saada toiminnan pariin riittävästi valmentajia ja ohjaajia, jotka olisivat laaja-alaisesti mukana seuran toiminnassa: ”Ohjaajilla ja valmentajilla on seurassa iso vastuu, sillä he ovat loppukädessä ne, jotka tekevät valmennettavien ja ohjattavien kanssa lähimmin yhteistyötä. Siksi meidän tulisi saada valmentajia laajemmin mukaan kaikkeen seuramme toimintaan. Samalla meidän tulee muistaa pitää heistä hyvää huolta, jottei kenenkään taakka kasva liian suureksi. Tämä kaikki koskee valmentajien lisäksi myös seuramme toiminnalle tärkeitä vapaaehtoisia.”

”Jottei kaikki vastuu lapsen tai nuoren harrastamisesta lepäisi seuran tai yksittäisen valmentajan harteilla, kannustan perheitä liikkumaan enemmän yhdessä. Usein tuntuu, että lapsen tai nuoren liikkuminen keskittyy ainoastaan seuran harjoituksiin, joita on viikossa ehkä pari-kolme. Siirtäisin vastuuta myös perheille, jotta liikuntaa tulisi harrastettua myös seuran tarjoamien harjoitusten ulkopuolella”, kannustaa Harjula.

Apurahalla tuetaan harjoittelu- ja kilpailutoimintaa Pajulahdessa

Urheiluopistosäätiö myönsi Lahden Ahkeralle apurahan harjoittelun, leirien ja kilpailujen järjestämiseen Pajulahdessa sekä Pajulahden hyödyntämiseen nuorten mailereiden harjoittelussa. Säätiön tuki on Harjulan mukaan seuralle merkittävä. ”Pajulahti-halli on aktiivisessa käytössämme. Talvikaudella järjestämme hallikisoja ja lisäksi urheilijamme harjoittelevat Pajulahdessa viikoittain. Nuoret mailerit käyttivät tuen niin ikään talviharjoitteluun, ja lisäksi heille pystyttiin tuen avulla tarjoamaan tasotestit Pajulahden testausasemalla – pääsivätpä he majoittumaan myös Pajulahden alppimajoissa”, kertoo Harjula.

”Säätiön tuki sekä muut avustukset ovat meille elintärkeitä. Lahden Ahkeran tavoitteena on tarjota kaikille mahdollisuus liikkua ja olla mukana toiminnassa taloudellisesta tilanteesta riippumatta. Saamiemme apurahojen ja tukien avulla pystymme pitämään jäsenmaksumme maltillisina ja pitämään kaikki halukkaat mukana liikkumassa”, päättää Harjula.

Kuva: Lahden Ahkera

Muut tarinat