Paralympiakomitea ja Urheiluopistosäätiö toimivat yhteistyössä yhdenvertaisuuden edistämiseksi

Urheiluopistosäätiö ja Paralympiakomitea ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä yhdenvertaisuuden edistämiseksi. ”Mitä ikinä teemmekään, tarvitsemme aina tueksemme vahvoja ja vaikuttavia kumppaneita”, toteaa Suomen Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen.

Suomen Paralympiakomitean visiona on avoin ja yhdenvertainen, urheileva ja liikkuva Suomi. Komitean toimintasuunnitelmana on avata ovia liikunnan ja urheilun pariin ja rakentaa polkuja kohti menestystä, auttaa muita onnistumaan, tuoda vammaisten ja tukea tarvitsevien henkilöiden ääntä kuuluviin sekä tuoda omaa paraurheilun ja soveltavan liikunnan asiantuntijuuttaan laajemmin esiin. Samanlaisin tavoittein toimii myös Urheiluopistosäätiö, joka on sen koko 70-vuotisen taipaleen ajan pitänyt tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämistä yhtenä ydintavoitteistaan.

Paralympiakomitea ja Urheiluopistosäätiö ovatkin löytäneet toisistaan luontevat yhteistyökumppanit, ja kumppanuus on syventynyt ja tiivistynyt vuosien myötä. Yhtenä merkittävänä toimenpiteenä vuonna 2020 solmittiin nelivuotinen markkinointiyhteistyö, jonka puitteissa Paralympiakomitea saa säätiöltä 80 000 euron sponsorituen toimintansa kehittämiseen.

”Sitä mukaa kun oma tavoitteemme on kirkastunut, olemme todenneet tarvitsevamme mukaan vahvoja kumppaneita. Urheiluopistosäätiö on urheilun ja liikunnan kentällä merkittävä toimija, sen juuret ulottuvat moneen suuntaan ja sen toiminta on monipuolista ja vaikuttavaa. Monet toimijat – kuten toki Urheiluopistosäätiökin – tukevat nuoria lupaavia urheilijoita tai huippu-urheilua, mutta liikunnan ja urheilun yhdenvertaisuuden tullessa kyseeseen ei kumppaneita sitten enää löydykään niin sankoin joukoin. Siksi kaikki kumppanit ovat meille kullanarvoisia”, kertoo Juntunen.

Kehitysvammaisten urheilujärjestön, Special Olympicsin tukeminen on yksi konkreettinen esimerkki, johon Urheiluopistosäätiön apurahoja on kohdennettu. ”Special Olympics -järjestön toiminta on kasvanut vuosi vuodelta, ja yksi merkittävä tekijä toiminnan saavutettavuuden paranemiseen ovat olleet säätiön tukemat, Pajulahdessa järjestetyt monilajileirit. Merkittävä osa kehitysvammaisista urheilijoista on vähävaraisia, joten taloudellista tukea todella leireille osallistumiseen tarvitaan”, valottaa Juntunen. 

”Pajulahteen on helppo tulla ja siellä on helppo olla”

Urheiluopistosäätiön omistama Liikuntakeskus Pajulahti on Suomen ainoa virallinen Paralympiakomitean valmennuskeskus. ”Pajulahti on monelle paralajille tärkeä treeni- ja leiripaikka. Sinne on äärettömän helppo tulla ja siellä on helppo olla – kaikenlaiset erityistarpeet otetaan mutkitta huomioon. Hyvien harjoitteluolosuhteiden ja toimivien palveluiden lisäksi se on myös turvallinen kohtaamispaikka kaikenlaisten lajien ja urheilijoiden kesken. Tämä on erityisen tärkeää yhteisöllisyyden ja yhdenvertaisuuden edistymisen näkökulmasta”, tuumaa Juntunen. 

Liikuntakeskus Pajulahti näyttäytyy merkittävänä yhteistyökumppanina myös paraurheilun kisajärjestäjänä. ”Tänä kesänä Pajulahdessa järjestettiin toista kertaa European Para Youth Gamesit eli EPYG-kisat. Kun kisat järjestettiin ensimmäisen kerran Pajulahdessa vuonna 2019, todettiin Pajulahden toimesta, että monta asiaa järjestelyiden osalta olisi voitu tehdä paremmin ja tehokkaammin”, muistelee Juntunen. ”Noihin aikoihin EPYG-kisoilta puuttui kisajärjestäjien manuaali, jonka mukaisesti jokainen uusi järjestäjä pystyy järjestämään kisat samalla sapluunalla ja hyväksi todetuin tavoin. Pajulahden nykyinen tapahtumapäällikkö Laura Kittelä teki opinnäytetyönään tämän manuaalin ja uskon että tämä aktiivisuus – samoin kuin Pajulahden muut ajatukset EPYG-kisojen kehittämiseen ja mainiot olosuhteet – edistivät sitä, että kisat saatiin myös vuonna 2022 Pajulahteen.”

Juntusen mukaan osallistujien palaute EPYG-kisoista oli kerta kaikkiaan mainiota: ”Kyse ei ollut pelkästään kisatapahtumista ja suorituksista, vaan tapahtuma vei paraurheilua eteenpäin koko Euroopan tasolla. Jos jokin, niin se, että onnistumme jättämään tällaisen pysyvän jäljen, on erityisen merkittävää yhteistyössämmme Pajulahden kanssa.” 

Paralympiakomitean lisäksi monet yksittäiset lajiliitot ovat löytäneet Pajulahden ja hyödyntäneet sen olosuhteita leirien ja kisojen järjestämisessä. ”On hienoa, että eri tahot ovat päätyneet yhteistyöhän Pajulahden kanssa ja myös lajiliitot ovat komitean lisäksi aktivoituneet hyödyntämään Pajulahden mahdollisuuksia”, iloitsee Juntunen.

Asenteissa eniten petrattavaa

Yhdenvertaisuuden edistämisen osalta on tehty rutkasti töitä mutta tekemistä riittää vielä. ”Asenteet ovat ratkaisevassa asemassa yhdenvertaisuuden toteutumisen kannalta ja niihin valitettavasti tarvitaan vielä muutosta. Seuroissa ja liitoissa ollaan hämmästyttävän eri tasoilla yhdenvertaisuuden toteutumisen osalta ja väitän, että erilaiset valinnat kumpuavat arvoista ja asenteista. Toki tietoa ja koulutustakin tarvitaan vielä lisää ja siinä Paralympiakomitea pyrkii olemaan seurojen ja liittojen tukena. Tiedon ja osaamisen lisääntyminen vähentää varmasti ennakkoasenteita”, tuumaa Juntunen.

”Asenteet ovat toki muuttuneet monelta kantilta myös avoimempaan suuntaan ja kumppaneita, joiden kautta paraurheilua tehdään näkyvämmäksi ja yhdenvertaisemmaksi, on aikaisempaa enemmän. Myös yhdenvertaisuuteen liittyvä yhteiskunnallinen keskustelu vie tilannetta parempaan suuntaan ja koen, että viestit, joita komitean toimesta tuodaan esiin, otetaan kyllä myönteisesti vastaan. Kaiken kaikkiaan yhdenvertaisuuden osalta on menty huikeasti eteenpäin vaikkapa kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen nähden ja tullaan varmasti menemään yhtä iso harppaus eteenpäin tulevina vuosina”, iloitsee Juntunen.

Kuva: ToivoLaiho Kuva: Roni Renkomaa Kuva: Roni Renkomaa Kuva: Roni Renkomaa Kuva: Jussi Eskola Kuva: Jussi Eskola

Muut tarinat