EPFA Nations Cup 2019 kerää sähköpyörätuolijalkapallon huippumaat Pajulahteen toukokuussa

Suomessa järjestetään sähköpyörätuolijalkapallon Euroopan mestaruuskilpailut eli EPFA Nations Cup 2019 Pajulahden urheiluopistolla. Urheiluopistosäätiö tukee 21.5.-26.5 järjestettävää EPFA Nations Cupia 8 000 eurolla.

Turnaukseen osallistuu 7 joukkuetta. Samalla tapahtuma on Palloliitolle ensimmäinen vammaisjalkapallon suurtapahtuma. EM-turnauksessa pelaavat isäntämaa Suomen lisäksi Englanti, Itävalta, Irlanti, Pohjois-Irlanti, Ranska ja Tanska.

”Tapahtuman järjestämiseen tuki tuli tarpeeseen. Näemme myös Pajulahden upeana suorituspaikkana kisoille. Saavutettavuus ja esteettömyys ovat poikkeuksellista Pajulahden olosuhteissa. Haasteena olemme kokeneet kuljetukset paikan päälle, mutta tähän tuki tulee tarpeeseen”, kertoo harrastejalkapallokehittäjä Lasse Keski-Loppi.

”Haluamme saada lisää harrastajia ja joukkueita mukaan lajiin”

Laji rantautui Suomeen vuonna 2010, ja laji esiteltiin Lihastautiliiton vuositapaamisessa. Silloin oli käytössä myös ensimmäinen sähköpyörätuoli, joka oli rakennettu jalkapalloa varten. ”Sähköpyörätuolijalkapallo on sähköpyörätuolia käyttäville henkilöille suunniteltu urheilulaji. Sitä pelataan koripallokentällä neljän hengen joukkuein. Pelissä käytetään halkaisijaltaan 330 millimetriä olevaa palloa”, kertoo Keski-Loppi.

Vuonna 2013 joukkue Suomesta (5 pelaajaa) osallistui kansainväliseen alle 18-vuotiaiden turnaukseen Pariisissa. ”Suomalaiset pelaajat pelasivat silloin ensimmäiset ottelunsa – sekä pelaajat että toimihenkilöt saivat oppia ja rutkasti lisää motivaatioita. Vuonna 2014 miltei sama joukkue osallistui turnaukseen Itävallassa. Tämän ajanjakson aikana suomalaiset pelaajat harjoittelivat vuoroviikoin Helsingissä ja Turussa”, kertoo päävalmentaja Erik Lundell.

Vuonna 2015 pelaajat jaettiin omiin joukkueisiin – Helsingissä HJK:n alaisuuteen ja Turussa FC Interin alaisuuteen. ”Näiden joukkueiden kesken alkoi Palloliiton alaisuudessa SM-sarja. Ennen sarjan alkua Suomeen koulutettiin lajiin tuomareita. Seuraavalla kaudella sarjaan liittyi TPV Tampereelta”, kertoo Lundell.

Sähkärifutis on pienen tilan nopea ja taktinen laji. Ottelut ovat vauhdikkaita ja välillä kiihkeitä, vaikka suorat pelituolien kontaktit ovatkin kiellettyjä. ”Ratkaisevaa on se, kuka ajaa rohkeimmin, kääntyy nopeimmin ja hallitsee palloa omalla pelituolillaan. Lajissa korostuu myös joukkueen ja yksilön taktinen osaaminen”, Lundell sanoo.

Tällä hetkellä sarjan neljäs kausi on käynnissä ja harrastajia on Suomessa vajaa 30. ”Haluamme saada lisää harrastajia ja joukkueita mukaan lajiin. Tarvitsemme siihen esittelytilaisuuksia, missä uudet pelaajat pääsevät kokemaan lajin harrastamisen iloa ja jännitystä. Esittelytilaisuuksiin meillä pitäisi olla ylimääräisiä sähköpyörätuoleja kokeilemista varten”, toteaa Keski-Loppi.

Jalkapalloa jokaiselle

”Jalkapalloa jokaiselle” toimii toiminta-ajatuksena lajin takana. Laji antaa sähköpyörätuolia käyttäville mahdollisuuden kokea joukkueurheilun niin onnistumiset kuin pettymyksetkin.

”Kaikilla tulisi olla mahdollisuus harrastaa jalkapalloa. Tavoitteena on lisätä vammaisten, pitkäaikaissairaiden tai toimintarajoitteisten lasten, nuorten ja aikuisten mahdollisuuksia osallistua urheiluseuratoimintaan jalkapallon parissa. Se antaa pelaajille mahdollisuuden kilpailla tasapuolisesti heidän vammastaan huolimatta”, kertoo Keski-Loppi. Tärkeää on Keski-Lopin mukaan myös sosiaalinen puoli lajissa: uusia ystäviä, vertaistukea sekä pelaajille että koko perheelle.

Muut tarinat