Väitöskirjatutkimus kartoittaa urheilijoiden ja valmentajien ravitsemusosaamista

Yksi Urheiluopistosäätiön tukemista tutkimuksista on suomalaisten nuorten kestävyysurheilijoiden ja heidän valmentajiensa ravitsemusosaamista kartoittava Maria Heikkilän väitöskirjatutkimus.

Interventiotutkimuksen avulla pyritään parantamaan puutteita ravitsemustiedoissa ja -taidoissa. Urheilijat ja valmentajat saavat ravitsemusohjausta luentojen, tehtävien, ruokapäiväkirjapalautteen sekä ruokakuviin perustuvan mobiilisovelluksen avulla.

Tutkimus pyrkii selvittämään myös, kuinka ohjauksella voidaan vaikuttaa urheilijan häiriintyneeseen syömiskäyttäytymiseen. “Tavoitteena on luoda sellainen uudenlainen ja tehokas ravitsemusohjausmalli, joka voidaan ottaa käyttöön laajemminkin urheilumaailmassa”, väitöskirjatutkija Maria Heikkilä Helsingin yliopiston elintarvike- ja ravitsemustieteiden osastosta kuvailee.

Omat kokemukset herättivät aiheen tärkeyteen

Tutkimuksen aihe syntyi Heikkilän omien havaintojen kautta. Väitöskirjatutkija on itse valmentanut nuoria hiihtäjiä seura- ja liittotasolla useiden vuosien ajan. “Urheilijoita valmentaessa näkee konkreettisesti sen, mikä vaikutus syömis- ja juomisvalinnoilla voi olla suoritukseen ja palautumiseen – tai näiden epäonnistumiseen, kun ravitsemusasioita ei pidetä riittävän tärkeinä”, Heikkilä toteaa.

Valmennusvuosiensa varrella Heikkilä huomasikin, että osalla valmentajista ja urheilijoista on vääristyneitä tietoja ravitsemuksesta. Ravitsemustiedot olivat toisinaan puutteellisia, eivätkä urheilijat välttämättä tienneet, mistä pätevää ravitsemustietoa tulisi etsiä. “Moni urheilija on kertonut, ettei tiedä, mikä on luotettavaa ravitsemustietoa ja mistä sellaista on mahdollista saada”, Heikkilä kertoo.

Uraa uurtavalle tutkimukselle selvä yhteiskunnallinen tarve

Heikkilän väitöskirjatutkimus on ensimmäinen tutkimus, jossa selvitetään suomalaisten kestävyysurheilijoiden ravitsemusosaamista ja häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä. “Urheiluseurassa urheileminen koskettaa niin monta suomalaislasta ja -nuorta, että tuloksia voidaan pitää koko yhteiskunnan kannalta merkittävinä. Tuloksia hyödynnetään myös urheilijoiden ja valmentajien ravitsemuskoulutuksen kehittämisessä”, Heikkilä toteaa.

Eniten Heikkilää ilahduttaa tutkimuksen tekemisessä urheilijoilta saatu positiivinen palaute ja mahdollisuus antaa urheilijoille konkreettista apua urallaan. “On ollut myös antoisaa saada konkreettisia lukuja siitä, millaista esimerkiksi urheilijoiden ravitsemusosaaminen on ja missä asioissa on haasteita. Aiemmin näitä on voinut vain arvailla, mutta tutkittua pohjaa asialle ei ole ollut”, väitöstutkija pohtii.

Myös selkeä tutkimusaukko on kannustanut Heikkilää eteenpäin. “On ollut antoisaa olla ensimmäisenä tutkijana Suomessa tutkimassa kyseistä asiaa.”

Urheiluopistosäätiön kaltaisilla toimijoilla merkitystä

Heikkilä kiittelee Urheiluopistosäätiötä saamastaan tuesta. Väitöskirjatutkija kertoo säätiön olleen ensimmäinen tutkimusta rahoittanut taho ja että tämä antoi tärkeän alkusysäyksen tutkimukselle.

Heikkilän mielestä on tärkeää, että Suomessa on Urheiluopistosäätiön kaltaisia toimijoita, jotka rahoittavat liikuntaan ja urheiluun liittyviä tutkimuksia ja ovat mukana kehittämässä liikunnan tasa-arvoa. “Vastaavia tekijöitä saisi olla Suomessa enemmänkin, sillä näissä asioissa on vielä paljon tekemistä. Urheiluopistosäätiö toimii hienona esimerkkinä.”

Muut tarinat