Pajulahti ihastuttaa monimuotoisuudellaan

Pajulahti on monelle tuttu urheiluopisto, jossa vierailee vuosittain tuhansia urheilijoita, valmentajia ja opiskelijoita niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Pääosin Pajulahdessa vierailevat osallistuvat erilaisille leireille – ovat ne sitten lajiliittojen, urheiluseurojen tai joukkueiden järjestämiä harjoitusleirejä tai Pajulahden omia liikuntalomia tai -kursseja. Opistolla järjestetään myös ulkopuolisten tahojen järjestämiä leirejä kuten leirikouluja tai rippileirejä.

Mutta keitä Pajulahdessa ihan oikeasti leireilee ja harjoittelee? ”Jos mietitään Pajulahden vuosikelloa, ovat kesäisin vahvimmin edustettuina talvilajien urheilijat ja valmennusryhmät – esimerkiksi jäälajien urheilijoita ja joukkueita ulkomaita myöten on silloin paljon. Kesällä meillä järjestetään myös paljon liikuntalomia ja tapahtumia. Talvella taas kesälajien urheilijat – esimerkiksi jalkapalloilijat, kamppailu-urheilijat ja yleisurheilijat ovat vahvasti edustettuina”, kertovat Pajulahden toimitusjohtaja ja rehtori Mikko Levola sekä valmennuskeskuksen johtaja Tero Kuorikoski.

Aikaisempien vuosien kävijätrendit pätevät Levolan ja Kuorikosken mukaan myös tänä syksynä: ”Juuri nyt jäälajien harrastajat harjoittelevat meillä aktiivisesti, eli sekä taitoluistelijat että muodostelmaluistelijat hiovat kuvioitaan tulevalle kisakaudelle. Myös uimareita on ollut paljon nyt lokakuussa leireilemässä, yleensä uimahalli on syksyisin melkoisen vilkas viikonloppuaikaan, mutta syyslomaviikolla uimalajien urheilijoita oli altaalla ilahduttavan paljon myös arkena. Syksy on ollut meillä muutoinkin vilkas ja tarvetta ja intoa leirien järjestämiselle on selvästi ollut keväällä koronan takia peruuntuneiden leirien ja treenipaikkojen kiinniolon takia”.

Yksityishenkilöitä Pajulahdessa käy omatoimilomalla melko vähän. ”Toki päiväkävijöitä meillä vierailee mukavasti erityisesti kesäaikaan. Seikkailupuistossamme ylittyi heinäkuussa 3 000 kävijän rajapyykki, ja iso osa heistä on sellaisia, jotka eivät yövy opistolla”, mainitsee Kuorikoski.

Teknologia tarjoaa mahdollisuuden viedä Pajulahdesta osaamista myös opiston ulkopuolelle ilman fyysistä läsnäoloa opiston tiloissa: ”Perinteinen tapa on tietysti että Pajulahdessa vieraillaan fyysisesti, mutta kehitämme koko ajan palveluita, joita voimme viedä täältä ulospäin – pidimme juuri viime viikolla vammaisurheilun testaukseen liittyen webinaarin, johon osallistui sata henkeä”, kertoo Kuorikoski.

Leirit täyttävät Pajulahden varauskalenterit

Yksi Pajulahden toiminnan peruskivistä on yhteistyö ja -toiminta eri lajilittojen kanssa ja sitä kautta opistolla järjestetäänkin paljon lajiliittojen valmennusleirejä ja näiden lisäksi myös liittojen valmentajakoulutuksia. ”Meillä on laajasti yhteistyötä eri lajiliittojen kanssa ja lajikirjo on valtaisa. Käymme jatkuvasti liittojen kanssa vuoropuhelua siitä, miten voisimme kehittää yhteistä tekemistämme. Yhtenä konkreettisena esimerkkinä tästä yhteistyöstä on alueellinen nuorten maajoukkueleiri, joka järjestetään yleisurheiluliiton kanssa yhteistyössä lokakuun puolivälissä. Uusia kumppanuuksia syntyy tasaisesti – teimme juuri Kuurojen urheiluliitto kanssa sopimuksen”, iloitsevat Kuorikoski ja Levola.

Syksyn kalenteri on täyttynyt mukavasti myös yläkoululeirityksistä, eli yläkouluikäisille suunnatuista lajileireistä. Ne toteutetaan lajiliitojen kanssa yhteistyössä ja niiden tavoitteena on tehostaa huipulle pyrkivien nuorten valmennusta ja auttaa opiskelun ja urheilun yhdistämisessä. ”Leirityksiä järjestetään 13:ssa lajissa ja ryhmäkoko näissä on lajista riippuen 10-60 henkeä. Leirejä on järjestetty nyt syksyn aikana viikoittain, joten nämä nuoret ovat muodostuneet merkittäväksi käyttäjäkunnaksi Pajulahden palveluille”, mainitsee Kuorikoski.

”Myös ulkopuoliset tahot järjestävät omia leirejään täällä Pajulahdessa – tällä viikolla esimerkiksi Puolustusvoimat leireilevät meillä. Myös seurakuntien liikuntaleirejä ja esimerkiksi rippileirejä järjestetään meillä aktiivisesti, samoin eri oppilaitosten leirikouluja. Erilaisia teema- ja urheilulomia järjestetään myös paljon. Yritysporukoiden määrä on tänä vuonna ollut ymmärrettävistä syistä aikaisempia vuosia huomattavasti pienempi”, kertoo Levola.

Opisto on monelle työ- tai opiskelupaikka

Pajulahti toimii myös opinahjona. ”Meillä on tällä hetkellä kirjoilla noin 250 opiskelijaa – heistä kaikki eivät opiskele samanaikaisesti opistolla, sillä moniin opintoihin kuulu sekä lähiopetusta että opiston ulkopuolella tapahtuvaa oppimista. Kaiken kaikkiaan meillä on monipuoliset liikunta-alan opiskelumahdollisuudet aina liikunnanohjauksen perustutkinnosta liikunnan ammattitutkintoon, hierojakoulutukseen ja valmentajan ammattitutkintoon ja näin ollen opistolla liikuskelee paljon opintojaan suorittavia”, kertoo Levola.

Valmentajakoulutuksen suosio ilahduttaa valmennuskeskuksen johtajaa Kuorikoskea erityisen paljon: ”On todella ilahduttavaa, kuinka paljon valmentajan ammattitutkinto on herättänyt kiinnostusta ja kyselyitä. Syyskuussa startanneessa koulutuksessa meillä aloitti 26 valmentajaa, jotka haluavat kehittää omaa ammattitaitoaan”. 

Pajulahti on monelle myös työpaikka. Opiston palveluksessa toimii lähes sata henkilöä asiantuntijapalveluiden, asiakaspalvelun, kiinteistönhoidon ja hallinnon tehtävissä. ”Opiston monimuotoisuus näkyy myös meidän työntekijöiden keskuudessa, meitä on moneen junaan! Kaiken kaikkiaan Pajulahden lajikirjo ja käyttäjäkunta ovat todella monipuolisia. Monimuotoisuus ja kaikille käyttäjille sopivat tilat ja palvelut ovat ”meidän normaali”, ei mikään poikkeus tai erikoisjärjestelyä vaativa asia. Liikunta ja urheilu kuuluvat kaikille”, päättävät Levola ja Kuorikoski.

Kuva: Niki Soukkio Kuvat: Niki Soukkio

Muut tarinat