Liikuntakeskus Pajulahti 90 vuotta

Urheiluopistosäätiön omistama Liikuntakeskus Pajulahti juhlii 90-vuotista taivaltaan 24.5.2019.

”Virallisesti Liikuntakeskus Pajulahti perustettiin 21.5.1929, kun Työväen Urheiluliiton liittotoimikunta antoi valtuudet ostaa kiinteistön liiton naistoimikunnalle voimistelu- ja urheilukotia varten”, kertoo Pajulahden toimitusjohtaja ja rehtori Lasse Mikkelsson.

Jo 1900-luvun alussa pajurantaista lahdenpoukamaa alettiin kutsua Pajulahdeksi. Liikuntakeskus Pajulahden perustamisen aikaan Nastolassa oli 6 000 asukasta. Pajulahden nykyiset tilat ovat rakentuneet vuosien saatossa.

Monipuoliset liikunta- ja hyvinvointipalvelut

Juuri Pajulahden pitkän historian myötä alueen monipuolisuus ja osaaminen ovat vain vahvistuneet, uusien lajien kasvaessa ja perinteisten lajien suosion säilyessä.

Mikkelssonin mukaan juhlavuosi tulee näkymään Pajulahden kävijöille erilaisina tapahtumina sekä tarjouksina. Pajulahti on jo vuosien ajan panostanut monipuolisiin liikunta- ja hyvinvointipalveluihin. Esimerkiksi Pajulahti-halli palvelee kymmenien eri lajien edustajia.

”Vaikka olemme ensisijaisesti urheiluopisto, strategisina painopisteinä ovat meille myös perhe- ja terveysliikunta. Haluamme tarjota urheilupalvelujen lisäksi myös monipuoliset liikunta- ja lomavaihtoehdot. Alusta alkaen Pajulahden mottona on ollut: Emme kasvata sielua emmekä ruumista vaan ihmistä”, toteaa 35 vuotta Pajulahdessa työskennellyt Mikkelsson.

Pajulahden sijainti luonnon keskellä, ammattitaitoiset liikunnanohjaajat, -opettajat ja valmentajat mahdollistavat nykypäivänä lähes kaikki liikunta- ja urheilulajit Pajulahden urheiluopiston alueella.

Tasa-arvo ja nuorten liikunta ovat keskeisiä asioita

Pajulahti haluaa myös olla tukemassa tasa-arvoa sekä nuorten liikuntaa. Pajulahti on Suomen ainoa Olympia- ja Paralympiakomitean virallinen valmennuskeskus. ”Pyrimme resurssien mukaan lisäämään liikuntamahdollisuuksia vammaisille ja vähäosaisille. Mukavaa on, että ihmiset haluavat aina enemmän ja enemmän pitää itsestään huolta – vanhukset ovat aktiivisempia ja liikunnallisempia, mutta samaan aikaan meidän pitäisi pitää huolta, että yhteiskunta ei jakaudu liiaksi. On tärkeää, että kaikki yhteiskuntaluokat pääsevät tasavertaisesti vaalimaan terveyttä”, sanoo Mikkelsson.

Ohjaajakoulutusta Pajulahdessa on ollut alusta alkaen, mutta liikunnan ammatillinen koulutus on alkanut vuonna 1951. Nimikettä liikuntaneuvoja käytettiin aina vuoteen 1963, minkä jälkeen alettiin puhua liikunnanohjaajista. ”Nykyään Pajulahdesta valmistuu vuosittain noin 100 liikunnan ammattilaista”, kertoo Mikkelsson.

Muut tarinat