Pajulahti-team tukee olympialaisiin tähtääviä urheilijoita

Urheiluopistosäätiön omistaman urheiluopiston mukaan nimensä saanut Pajulahti-team on yksi säätiön keinoista edistää huippu-urheilua ja tukea huipulle pyrkiviä urheilijoita.

Pajulahti-teamin jäsenten kanssa solmitaan kolmen vuoden sopimus, jonka puitteissa säätiö maksaa urheilijalle vuosittain 4 000 euron apurahan harjoittelusta ja kilpailemisesta koituvien kulujen kattamiseen.

Ensimmäinen tiimi koottiin seitsemän vuotta sitten. ”Alun perin ajatus Pajulahti-teamista syntyi vuonna 2015, kun pohdimme yhdessä Olympiakomitean kanssa erilaisia kumppanuuden muotoja. Yhteistyöneuvotteluiden lomassa heräsi ajatus säätiön omasta tukitiimistä, johon ohjautuisi nuoria, olympialaisiin tähtääviä nuoria. Ja tuumasta toimeen – myöhemmin samana vuonna syntyikin ensimmäinen Pajulahti-team, johon kuului kuusi urheilijaa”, muistelee Urheiluopistosäätiön toimitusjohtaja Jukka Hako.

Millaisin kriteerein tiimin urheilijat valitaan? ”Tiimin urheilijat valitaan yhteistyössä Liikuntakeskus Pajulahden ja lajiliittojen kanssa. Perustavanlaatuisena kriteerinä on, että urheilijan tulee olla potentiaalinen olympiaurheilija ja hänen omat tavoitteensa tulee olla olympiatasolla. Toivomme, että tiimiläiset pystyvät hyödyntämään Pajulahden olosuhteita harjoittelussaan, joten lajivalintojen osalta painottuvat ne lajit, joiden toteuttamiseen on opistolla erityisen hyvät mahdollisuudet”, kertoo Hako.

Kuten muutoinkin säätiön toiminnassa ja tukimuodoissa, paraurheilun tukeminen sekä urheilun tasa-arvon edistäminen ovat tärkeitä myös Pajulahti-teamin toiminnassa.

”Alusta asti on ollut erittäin tärkeää, että tiimissä on mukana myös paraurheilijoita; nykyisestä yhdeksän hengen tiimistä kolme on paraurheilijoita. Pajulahti on Olympiakomitean lisäksi myös Paralympiakomitean virallinen valmennuskeskus, joten opisto pystyy tarjoamaan korkeatasoiset harjoitusolosuhteet kaikille tiimiläisille”, tuumaa Hako.

Hako kertoo, että urheilijoiden kehittyminen ja menestyminen ovat erityisiä ilon aiheita ja vahvistavat tunnetta, että tuesta on ollut heille hyötyä matkan varrella. Ensimmäisen tiimin syntyminen oli tietysti aivan erityinen tapahtuma. ”Ensimmäisten sopimusten syntyminen ja tiimiläisten tapaaminen Pajulahdessa oli tietysti upea, mieleenpainuva ja iloinen tapahtuma”, muistelee Hako.

Vuonna 2022 Pajulahti-teamiin kuuluu seuraavat urheilijat:

keihäänheittäjä Lassi Etelätalo
paratriathlonisti Liisa Lilja
judoka Roope Korhonen
moukarinheittäjä Silja Kosonen
keskimatkanjuoksija Ilona Mononen
parapöytätennispelaaja Aino Tapola
7-ottelija Saga Vanninen
karateka Titta Keinänen
paralumilautailija Matti Suur-Hamari

Titta Keinänen Kuva: Otto Rosti Matti Suur-Hamari Aino Tapola

Muut tarinat