Pajulahti tarjoaa ukrainalaisille yleisurheilijoille olosuhteet täysipainoiseen harjoitteluun

Ryhmä ukrainalaisia yleisurheilijoita asuu ja harjoittelee kesän ajan Liikuntakeskus Pajulahdessa, joka Urheiluopistosäätiön tuella tarjoaa heille täyden ylläpidon.

Yksitoista sotaa paennutta ukrainalaista yleisurheilijaa on majoittunut ja harjoitellut Liikuntakeskus Pajulahdessa toukokuun lopusta lähtien. Pajulahti yhdessä Urheiluopistosäätiön kanssa tarjoaa urheilijoille täyden ylläpidon, eli majoituksen sekä ruokailut sekä harjoitustilojen vapaan käytön. Urheilijoiden lisäksi Pajulahteen on saapunut urheilijoiden valmentajia sekä perheenjäseniä. Kaiken kaikkiaan ukrainalaisia on Pajulahdessa parisenkymmentä.

”Ajatus avun tarjoamisesta lähti muutamista keskusteluista, joissa pohdittiin mitä Pajulahti voisi tehdä ukrainalaisten urheilijoiden auttamiseksi. Isomman sysäyksen projekti sai Arto Bryggaren aloitteesta ja siitä seuranneesta juttutuokiosta Urheiluopistosäätiön hallituksen puheenjohtajan Perttu Puron kanssa. Puro kannusti viemään projektia eteenpäin ja lupasi Urheiluopistosäätiön tulevan mukaan jakamaan kustannuksia”, kertoo Liikuntakeskus Pajulahden toimitusjohtaja Mikko Levola. ”Bryggaren, ukrainalaisurheilijoiden managerin Aivar Karotammin sekä hänen kollegansa sekä Pajulahden henkilöstön toimesta pyörät saatiin sitten pyörimään.”

Urheilijoita nähdään myös Suomen kisakentillä

Urheilijat pääsevät myös kisaamaan Suomessa. ”Suomen yleisurheilun kilpailujärjestelmä ja -kalenteri on todella hyvä ja lajien osalta kattava, joten kisaamaan pääsee monella tasolla. Paavo Nurmi Gameseissa Turussa oli mukana pari ukrainalaisurheilijaa, mutta useampi ottaa osaa Motonet GP-kisoihin, joita järjestetään kuudella paikkakunnalla kesän aikana”, valottaa Levola. ”Osa urheilijoista on EM- ja MM-kisatasoa, joten heillä nämä arvokisat ovat edessä tänä kesänä ja he käyvät valmistavissa kisoissa myös eteläisemmässä Euroopassa tulevina viikkoina.” 

Näillä näkymin ukrainalaiset jättävät Pajulahden taakseen elokuun puolivälissä. ”Kaikilla on tietysti toiveena, että he pääsisivät silloin kotiin. Kaipuu kotimaahan on kaikilla heillä kova”, kertoo Levola.

Synkästä taustatilanteesta huolimatta Levola kertoo ukrainalaisurheilijoiden olleen erittäin tyytyväisiä ja onnellisia Pajulahden tarjoamista olosuhteista. ”He pitävät yllä todella hyvää spirittiä ja pysyvät positiivisena vallitsevasta tilanteesta huolimatta. Heille täytyy antaa kyllä kaikki kunnia”, tuumaa Levola.

Muut tarinat