Säätiö panostaa liikuntatieteelliseen tutkimukseen

Urheilijoiden, seurojen ja liittojen lisäksi Urheiluopistosäätiö tukee apurahoin liikuntatieteellistä tutkimusta. Vuonna 2022 hakemusten perusteella myönnettyjen apurahojen summa oli 37 500 euroa.

Tutkimustyötä on tuettu säätiön toimesta jo noin 30 vuoden ajan. ”Kun Urheiluopistosäätiölle avautui 1090-luvun mittaan mahdollisuus lisätä merkittävästi apurahatoimintaa, oli luontevaa, että tuettavien kohteiden joukkoon otettiin urheilijoiden, seurojen ja liittojen lisäksi myös liikuntatieteellisiä tutkimuksia”, kertoo säätiön toimitusjohtaja Jukka Hako.

Nykyään tutkimukseen liittyviä apurahoja on jaossa kahdenlaisia: hakemukseen perustuvia apurahoja sekä hankeapurahoja. Hakemukseen perustuvia apurahoja on mahdollista hakea joko yksi- tai kolmivuotisena.

”Hakemukseen perustuvia työskentelyapurahoja on alun perin haettu vuosittain, mutta päädyimme usein tukemaan samoja apurahan saaneita tutkimuksia myös seuraavana parina vuonna. Tämä johtuu siitä, että tuettavat tutkimukset ovat ensisijaisesti väitöskirjatutkimuksia, jotka luonnollisestikin ovat useamman vuoden projekteja ja tukea työskentelyyn tarvitaan pidempään”, valottaa Hako.

Uudempana hakemukseen perustuvana apurahana yksivuotisen tuen rinnalle onkin kokeiluna nostettu kolmen vuoden apuraha, jota kestävyysurheilua tai ravitsemusta tutkivat väitöskirjan tekijät ovat voineet hakea. Tuen kokonaismäärä on 30 000 euroa, ja sitä maksetaan 10 000 euron vuosittaisissa erissä. Ensimmäisen kerran kolmen vuoden apurahoja myönnettiin vuodelle 2021. 

Hakoa ja säätiön koko väkeä ilahduttavat niin valmistuvat väitöskirjat kuin lisääntyvä liikuntatieteellinen tutkimustietokin: ”Parasta säätiön näkökulmasta on tietysti nähdä tuettujen väitöskirjojen valmistuminen, niitä on vuosien saatossa syntynyt runsas joukko. Uskon, että olemme aidosti pystyneet tukemaan opiskelijoita ja tutkijoita ja auttaneet tiedon tuottamisessa ja tuloksien syntymisessä”.

Hankeapurahoilla tutkitaan kestävyyttä

Melko tuoreena tutkimuksen tukimuotona ovat hankeapurahat. Tänä vuonna hanketukea ovat saaneet Helsingin Urheilulääkäriasema HULA:n sekä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU:n kestävyysurheiluun liittyvät tutkimushankkeet.

”Olemme halunneet olla mukana tukemassa tutkimusta myös tutkimuslaitosten kautta. KIHU:n kanssa olemme tehneet jo useamman vuoden yhteistyötä kestävyystutkimushankkeiden osalta. HULA on meille uudempi kumppani, joka tuo hienoa täydennystä kestävyyttä tutkivaan kokonaisuuteen myös lääketieteellisellä näkökulmalla”, kertoo Hako. 

”Säätiö panostaa kestävyyshankkeisiin, koska pystymme tarjoamaan tutkimusten käyttöön Liikuntakeskus Pajulahden olosuhteita ja tiloja, kuten alppimajoja, mutta niiden lisäksi myös osaamista,  jota Pajulahdessa kestävyyden osalta on runsaasti”, perustelee Hako.

Kaksi ylintä kuvaa Essi Ahokkaan väitöskirjatutkimukseen liittyvistä testauksista. Hb-massan ja veritilavuuden mittaus HULA:n tutkimuksen yhteydessä.

Muut tarinat