Urheiluopistosäätiö ja Urheilumuseo kannustavat liikkumaan

Osana 70-vuotisjuhlavuottaan Urheiluopistosäätiö on solminut yhteistyön Urheilumuseon kanssa. Yhteistyön hedelmänä ja säätiön tuella kehitetään museon toiminnallisia kohteita.

Yhteistyösopimus kattaa vuodet 2022–2024, ja sen mukaisesti säätiö tukee Urheilumuseon toimintaa yhteensä 30 000 eurolla. Tästä 20 000 euroa tullaan hyödyntämään säätiön 70-vuotisjuhlavuonna 2022 ja jäljelle jäävä 10 000 euroa jaetaan vuosille 2023 ja 2024. 

”Urheilumuseon johtaja Jukka-Pekka Vuori sekä myynti- ja asiakkuusjohtaja Samuli Vasala lähestyivät minua viime keväänä ja kertoivat, että heillä on aikeena uudistaa museon toimintaa ja he miettivät, miten he tavoittaisivat asiakkaita entistä laajemmin ja saisivat houkuteltua museoon myös uusia kävijöitä. Museolla oli paljon hyviä kehitysideoita – yhtenä se, että he halusivat jollakin tavalla tuoda näyttelyyn mukaan vierailijoiden oman liikunnallisuuden. Tästä ideasta syntyi sysäys meidän yhteistyöllemme. Säätiön toiminnan ytimessä on liikunnan ja urheilun tukeminen ja liikunnan ilon levittäminen, joten päätös yhteistyöstä oli helppo tehdä”, taustoittaa Urheiluopistosäätiön toimitusjohtaja Jukka Hako.

Samoilla linjoilla on Urheilumuseosäätiön johtaja Vuori: ”On tosin totta, että meidän tulee kehittää toimintaamme ja täytyy onnistua laventamaan asiakasryhmiämme ja käyttäjäkuntaamme. Näiden tavoitteiden toteutumiseksi – jo taloudelliseltakin kantilta – tarvitsemme kumppaneita ja sellaisia olemme onnistuneet hienosti viimeisen parin vuoden aikana saamaankin.”

Yhtenä tuoreimmista kumppaneista museolla on Urheiluopistosäätiö. ”Museolla on säätiön kanssa yhteneväiset tavoitteet moneltakin kantilta, joten se on meille mainio kumppani. Yksi yhteisistä tavoitteistamme on urheilu- ja liikuntakasvatuksen edistäminen, ja tätä tavoitetta me haluamme museossa toteuttaa nyt entistä vahvemmin”, kertoo Vuori.

Tulevaisuuden tavoitteena museon ”6-ottelu”

Urheiluopistosäätiön tukea tullaan pääosin hyödyntämään museon toiminnallisten kohteiden kehittämiseen ja käyttöönottoon. ”Tulemme toteuttamaan näyttelyssämme muutamia toiminnallisia kohteita, ja säätiön tuki näiden toteuttamisessa on merkittävä. Kohteiden suunnittelussa otetaan huomioon myös liikunnan ja urheilun tasa-arvo ja yhdenvertaisuus – joka jälleen on tärkeä teema sekä meille että Urheiluopistosäätiölle”, tuumaa Vuori.

Millaisia nämä kohteet sitten konkreettisesti ovat? Urheilumuseon näyttelypäällikkö Kalle Rantala kertoo, että ensimmäinen uusista toteutuksista, Lappsetin Sutu-jalkapallopeli, avattiin jo tammikuun lopussa näyttelyyn. Lisäksi näyttelystä löytyy Speden speleistä tuttu reaktiopeli. ”Suunnitelmissa on lisätä loppukeväästä juoksupeli näyttelyyn, mutta kuten niin moneen muuhunkin, korona vaikuttaa myös tämän toteutumiseen. Tällainen peli olisi aika lailla ainutlaatuinen koko maailmassa”, kertoo Rantala.

”Keväästä eteenpäin toiminnallisia kohteita ei ole vielä valittu lopullisesti tai lukittu niiden toteutusaikatauluja. Visio on se, että meillä on muutaman vuoden aikajänteellä näyttelyssä tarjolla Urheilumuseon ”6-ottelu”, mikä koostuu monipuolisista, fyysisesti ja henkisesti liikuttavista toimintapisteistä”, paljastaa Rantala.

Museon ja säätiön yhteistyölle ja vahvoille kumppanuuksille löytynee siis tarvetta tulevinakin vuosina. ”Kaiken kaikkiaan kumppanuus Urheiluopistosäätiön kanssa on meille todella tärkeä ja erityisen vahvaksi sen tekee yhtenevät tavoitteemme, jolloin yhteistyö on hyvin luontaista. Uskon ja toivon, että yhteistyömme jatkuu pitkälle tulevaisuuteen, kunhan pidämme huolen, että molempien tahojen odotukset ja yhteistyön tavoitteet täyttyvät”, tuumaa Vuori. Samoilla linjoilla on säätiön Jukka Hako: ”Uskon, että meiltä löytyy jatkossakin yhteistä tekemistä ja tempauksia suomalaisen liikunnan ja liikuntakulttuurin hyväksi.

Museo kokoaa yhteen suomalaista urheiluhistoriaa

Urheilumuseo on valtakunnallinen vastuumuseo ja alansa ainoa yleismuseo Suomessa; sen kokoelma on suomalaisen urheilun ja liikunnan kansalliskokoelma. Urheilumuseota ja Urheiluarkistoa hallinnoi vuonna 1938 perustettu Suomen Urheilumuseosäätiö, jonka tarkoituksena on urheilu- ja liikuntakulttuuriin liittyvän aineiston tallentaminen, tutkimus ja näytteille asettaminen. Vuosikymmenien kuluessa Urheilumuseon tilat ja kokoelmat ovat moninkertaistuneet. 

Urheilumuseo avattiin yleisölle Helsingin Olympiastadionilla 8. elokuuta 1943. Museo on muuttanut väliaikaisesti kaksi kertaa pois Olympiastadionilta: Helsingin olympialaisten aikaan 1952 museon tiloissa toimi olympialaisten lehdistökeskus ja lokakuussa 2015 museo suljettiin yleisöltä Olympiastadionin laajan uudistus- ja perusparannushankkeen vuoksi. Remontin aikanakaan museo ei levännyt laakereillaan, vaan Urheilumuseo renkailla -näyttelykiertue vieraili 24 paikkakunnalla eri puolella Suomea ja kokoelmia oli nähtävillä useammassa paikassa.

Lähteet: urheilumuseo.fi

Kuva 1-4: Taina Halsti Kuvat 5 ja 6: Jari Salo

Muut tarinat