Liikunnan ja urheilun julkista rahoitusta uhkaavat merkittävät leikkaukset. Hallitusohjelman leikkaukset kiristyvät vuosi vuodelta ja liikuntabudjettiin on kaavailtu lähes neljänneksen pudotus vuodelle 2027. Siksi nyt tarvitaan konkreettisia toimia liikunnan ja urheilun yksityisen rahoituksen edistämiseksi.
Allekirjoittaneet säätiöt toivovat lahjoittamisen verovähennysoikeuden laajentamista liikuntaan ja urheiluun mahdollisimman pikaisesti. Asia on noussut esille viime viikolla jätetyn lakialoitteen myötä. Tällä aloitteella kannustettaisiin suomalaisia yrityksiä tukemaan yhteiskunnallemme merkityksellistä työtä liikkeen lisäämiseksi, liikuntaharrastamisen tukemiseksi ja huippu-urheilun edistämiseksi. Haluamme, että jokaisella nuorella on yhdenvertainen mahdollisuus harrastaa liikuntaa ja että lupaavilla suomalaisilla urheilijoilla on mahdollisuus tavoitella unelmiaan kansainvälisillä areenoilla.
Lahjoittamisen verovähennysoikeuden laajentaminen olisi tärkeä toimenpide ja signaali, jolla valtiovalta voisi edistää liikunnan ja urheilun yksityistä rahoitusta ja varainhankintaa. Suomen nykyinen lahjoitusten verovähennysmalli on yksi Euroopan suppeimmista ja tällä hetkellä se koskee rajatusti tiedettä, taidetta ja suomalaisen kulttuuriperinteen säilyttämistä. On huolestuttavaa, että Säätiöt ja rahastot ry:n tekemän selvityksen mukaan säätiöiden ja rahastojen jakamista tuista liikunnan ja urheilun osuus on vain alle yhden prosentin.
Hallituksen hyvänä tavoitteena on kääntää liikkuminen kasvuun jokaisessa ikäryhmässä ja parantaa urheilijoiden edellytyksiä edetä ammattimaisesti maailman huipulle. Jotta näihin Suomen tulevaisuuden kannalta tärkeisiintavoitteisiin päästään, tarvitaan toimia liikunnan ja urheilun rahoituspohjan vahvistamiseksi.
Urheiluopistosäätiön kannalta on tärkeää, että luodaan uusia kanavia liikunnan rahoittamiseen, kun yhteiskunnan varat ovat supistumassa. Urheiluopistosäätiö on hyvä ja vahva kanava tämän tavoitteen toteuttamisessa
”Urheiluopistosäätiön kannalta on tärkeää, että luodaan uusia kanavia liikunnan rahoittamiseen, kun yhteiskunnan varat ovat supistumassa. Urheiluopistosäätiö on hyvä ja vahva kanava tämän tavoitteen toteuttamisessa”, Urheiluopistosäätiön toimitusjohtaja Jukka Hako sanoo.
Allekirjoittaneet,
Tuomas Lang, hallituksen puheenjohtaja, Läpimurtosäätiö
Jukka Hako, toimitusjohtaja, Urheiluopistosäätiö
Jan Vapaavuori, hallituksen puheenjohtaja, Suomen Urheilun tukisäätiö
Tuuli Merikoski, hallituksen puheenjohtaja, Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö
Mika Piiroinen, toimitusjohtaja, Urlus-säätiö