Urheiluopistosäätiö tukee urheilua ja liikuntatutkimusta ennätysbudjetilla vuonna 2021

Urheiluopistosäätiö tukee vuonna 2021 laaja-alaisesti urheilutoimintaa aina urheilijoiden valmentautumisesta seuratyöhön, valmennukseen sekä liikuntatieteelliseen tutkimukseen saakka.

Urheiluopistosäätiön vuoden 2021 apurahabudjetti on 477 000 euroa, joka on 25 000 euroa enemmän kuin vuonna 2020. Hakemusten pohjalta säätiön hallitus on päättänyt jakaa apurahoja vuodeksi 2021 yhteensä 278 500 euroa. Urheiluopistosäätiö jatkaa myös aikaisempina vuosina aloitettujen erillishankkeiden tukemista.

”Urheiluopistosäätiö saa varansa sijoitustoiminnan tuotoista. Vuosi 2019 oli tuottojen valossa erinomainen. Vaikka kuluva vuosi on koronapandemian takia ollut kaiken kaikkiaan yllätyksellinen, olemme kyenneet kasvattamaan apurahabudjettimme suuremmaksi kuin koskaan aikaisemmin”, iloitsee Urheiluopistosäätiön toimitusjohtaja Jukka Hako.

Uusi kolmen vuoden tutkimusapuraha

Vuonna 2021 seitsemän hakijaa tulee saamaan säätiöltä apurahan liikuntatieteelliseen tutkimustyöhön. Yhteensä apurahojen summa on 40 000 euroa. Säätiö myönsi kokonaan uudenlaisen tutkimusapurahan, kun haettavana oli kolmen vuoden apuraha suuruudeltaan 30 000 euroa, joka maksetaan kolmen vuoden aikana. Apurahalla tuetaan Essi Ahokkaan tutkimusta, jossa selvitetään vesiupotusmenetelmien ja infrapunasaunan vaikutusta harjoitusadaptaatioihin sekä akuuttiin palautumiseen urheilusuorituksen jälkeen.

Apurahan saavien urheilijoiden lajikirjo monipuolinen

Urheilutoiminnan apurahat jakautuivat jälleen liittojen, seurojen ja yksilöurheilijoiden kesken. Liitoille ja seuroille apurahoja myönnettiin yhteensä 193 000 euroa sekä yksittäisille urheilijoille 45 500 euroa. Lajikirjo oli jälleen laaja – tuen saaneita urheilijoita on muun muassa yleisurheilun, voimistelun, hiihdon, palloilulajien, painonnoston ja kamppailulajien parissa. Monessa hakemuksessa nousi esiin halukkuus hyödyntää Pajulahden alppimajoja osana harjoittelua.

”Pajulahden alppimajat valmistuivat viime vuonna, ja ne ovat selkeästi löytäneet käyttäjänsä. Alppimajojen tarjoamat leiri- ja majoitusmahdollisuudet kiinnostavat urheilijoita ja se näkyi jo vuosi sitten ja näkyi edelleen apurahahakemuksissa. Nyt monet urheilijat pääsevät hyödyntämään Pajulahden alppimajoja heille myönnetyn apurahan turvin”, mainitsee Hako.

Yhdenvertaisuutta edistämässä

Lajiliitoille ja seuroille myönnetyistä apurahoista suurimmat apurahat ohjautuivat tahoille, joita Urheiluopistosäätiö on tukenut jo vuosien ajan – tällaisia ovat esimerkiksi yleisurheilu, kamppailulajit ja jalkapallo. Merkittävin lisäys ohjautui suunnistukselle myönnettyihin apurahoihin. Yhteensä seuroille myönnettiin apurahoja 55 500 euroa ja liitoille 137 000 euroa.

”Pääosin seuroille myönnetyt apurahat suuntautuvat seurojen ja joukkueiden leirityksiin Pajulahdessa. Haluamme osaltamme tukea lasten ja nuorten liikuntaa ja mahdollistaa jokaiselle osallistumisen seuran tai joukkueen leiritoimintaan heidän taustastaan riippumatta”, mainitsee Hako.

Erityisliikuntaan sekä vammaisurheiluun suunnataan myös vuonna 2021 runsaasti tukea. ”Yhteistyö Paralympiakomitean kanssa on tärkeä osa toimintaamme ja pyrimme tukemaan paraurheilua monin eri tavoin – apurahat niistä vain yhtenä esimerkkinä”, päättää Hako.

Kaikki vuodeksi 2021 hakemuksen perusteella apurahan saaneet löytyvät säätiön kotisivuilta.

Kuva:Niki Soukkio

Luitko jo nämä?