Urheiluopistosäätiö tukee urheilijoita, seuroja, liittoja sekä tutkimusta ennätysbudjetilla vuonna 2020

Urheiluopistosäätiö tukee vuonna 2020 laaja-alaisesti urheilutoimintaa aina urheilijoiden valmentautumisesta seuratyöhön, valmennukseen sekä liikuntatieteelliseen tutkimukseen saakka.

Urheiluopistosäätiön vuoden 2020 apurahabudjetti on 452 000 €, joka on 7000 euroa enemmän kuin vuonna 2019. Hakemusten pohjalta apurahoja jaetaan 270 400 euroa. Urheiluopistosäätiö jatkaa myös aikaisempina vuosina aloitettujen erillishankkeiden tukemista.

”Urheiluopistosäätiö saa varansa sijoitustoiminnan tuotoista. Vuosi 2018 oli tuottojen valossa haasteellinen, mutta vuonna 2019 tilanne on ollut jo parempi. Apurahabudjetin kasvu oli toki melko maltillinen, mutta silti apurahabudjettimme on suurempi kuin koskaan aikaisemmin”, iloitsee Urheiluopistosäätiön toimitusjohtaja Jukka Hako.

Tutkimukseen entistä enemmän tukea

Vuonna 2020 kahdeksan hakijaa tulee saamaan säätiöltä apurahan liikuntatieteelliseen tutkimustyöhön. Yhteensä apurahojen summa on 36 000 euroa ja tuettavia tutkimusaiheita laaja-alaisesti aina antidopingtyöstä kestävyysharjoittelun ohjelmointiin ja koululaisten toimintakyvyn kartoittamiseen.

Apurahan saavien urheilijoiden lajikirjo monipuolinen

Urheilutoiminnan apurahat jakautuivat jälleen liittojen, seurojen ja yksilöurheilijoiden kesken. Yksittäisille urheilijoille apurahoja myönnettiin 44 400 euroa. Lajikirjo oli jälleen laaja – tuen saaneita urheilijoita on muun muassa yleisurheilun, voimistelun, hiihdon, palloilulajien, painonnoston ja kamppailulajien parissa. Monessa hakemuksessa nousi esiin halukkuus hyödyntää Pajulahden alppimajoja osana harjoittelua.

”Pajulahden alppimajat valmistuivat viime kesäkuussa, ja ne ovat selkeästikin löytäneet käyttäjänsä. Alppimajojen tarjoamat leiri- ja majoitusmahdollisuudet kiinnostavat urheilijoita ja se näkyi myös apurahahakemuksissa. Nyt monet urheilijat pääsevät hyödyntämään Pajulahden alppimajoja heille myönnetyn apurahan turvin”, mainitsee Hako.

Urheilun tasa-arvoa edistämässä

Lajiliitoille ja seuroille myönnetyistä apurahoista suurimmat apurahat ohjautuivat tahoille, joita Urheiluopistosäätiö on tukenut jo vuosien ajan – tällaisia ovat esimerkiksi yleisurheilu, kamppailulajit, tennis ja jalkapallo. Yhteensä seuroille myönnettiin apurahoja 50 000 euroa ja liitoille 140 000 euroa.

”Pääosin seuroille myönnetyt apurahat suuntautuvat seurojen ja joukkueiden leirityksiin Pajulahdessa. Haluamme osaltamme tukea lasten ja nuorten liikuntaa ja mahdollistaa jokaiselle osallistumisen seuran tai joukkueen leiritoimintaan heidän taustastaan riippumatta”, mainitsee Hako.

Erityisliikuntaan sekä vammaisurheiluun suunnataan myös vuonna 2020 runsaasti tukea. ”Yhteistyö Paralympiakomitean kanssa on tärkeä osa toimintaamme ja pyrimme tukemaan paraurheilua monin eri tavoin – apurahat niistä vain yhtenä esimerkkinä”, päättää Hako.

Kaikki vuodeksi 2020 hakemuksen perusteella apurahan saaneet löytyvät säätiön kotisivuilta.

Luitko jo nämä?