“Urheiluopistosäätiö on tuonut liikunnan tasa-arvon kehittämiseen oman merkittävän panoksensa”

Urheiluopistosäätiö tukee monipuolisesti urheiluvalmennusta, liikuntakasvatusta ja liikuntatieteellistä tutkimusta.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry on yksi säätiön tukemista urheilujärjestöistä, joka suunnittelee ja kehittää vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien liikunnan harrastamisen ja kilpailemisen mahdollisuuksia.

Yhdenvertaisuuden edistäminen liikunnan ja urheilun kentässä

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry tuo tärkeän panoksensa yhdenvertaisuuden edistämiselle liikunnan ja urheilun kentässä. Järjestössä arvostetaan urheilijoita ja liikkujia, jotka pääsevät omassa lajissaan tavoittelemaan tavoitteitaan.

VAU ry:n toiminnanjohtajan Riikka Juntusen mukaan lisäarvoa toiminnalle tuo se, että vammaisurheilun näkyvyyden lisääntyminen luo mahdollisuuksia yhä useammalle. Suurimmat ilonaiheet työssään hän kokee silloin, kun mahdottomasta tulee mahdollista. “Tällaisia voin kokea, kun perhe löytää yhteisen harrastuksen sen jälkeen, kun on kuvitellut, ettei sellainen ole mahdollista. Iloa tuo myös, kun kuntoutuja löytää takaisin liikunnan ja urheilun pariin”, kertoo Juntunen.

Pajulahti Games hyvän tunnelman kilpailutapahtuma

VAU ry järjestää vuosittain vammaisurheilun kansainvälisen Pajulahti Games -kilpailutapahtuman Liikuntakeskus Pajulahdessa, Lahden Nastolassa. Urheiluopistosäätiön apuraha (6000€) käytetään tapahtuman tuomareiden, toimitsijoiden ja vastuuhenkilöiden majoitus-, ruokailu- ja matkakulujen korvaamiseen. “Pajulahti on tehnyt merkittäviä investointeja esteettömyyden lisäämiseksi, ja uusi asuntola on todella toimiva. Lisäksi kiitosta saa opiston henkilökunta, jolla on osaamista vammaisurheilusta ja soveltavasta liikunnasta – tämä osaaminen on tärkeää tapahtumien taustalla”, kertoo Juntunen.

Pajulahti Games on vakiinnuttanut paikkansa vammaisurheilun kansainvälisellä kartalla. “Viimeisten vuosien aikana olemme saaneet paikalle myös kansainvälisiä delegaatioita, jotka ovat tulleet tutustumaan tapahtumaan. Tänä vuonna paikalla oli yksi Tokion 2020 paralympiakisojen harjoittelukaupungeista”, Juntunen summaa.

Pajulahti Games -kilpailutapahtuma järjestettiin kahdeksatta kertaa 19.–21. tammikuuta 2018. Lajeina tapahtumassa olivat maalipallo, istumalentopallo, sokkopingis, judo, yleisurheilu, pyörätuolirugby ja voimanosto. Tapahtuma on saanut palautetta tapahtuman hyvästä tunnelmasta. “Urheilijat ovat saaneet keskittyä urheiluun, mikä on tärkeintä”, Juntunen kiteyttää.

Tähtäimenä Tokio 2020 paralympialaiset

Urheiluopistosäätiön tukemalla apurahalla (9000€) VAU ry kehittää myös pt-rugbyn ja maalipallon valmennustoimintaa. Molemmissa lajeissa kansainvälisellä tasolla mennään kohti ammattimaista toimintaa. Juntusen mukaan tärkeää on päästä harjoittelemaan hyvissä olosuhteissa osaavien valmentajien johdolla. “Kummankin lajin osalta Pajulahti on ollut myös arvokisojen näyttämönä. Meille lajiliittona apuraha ja samalla jo pitkään jatkunut yhteistyö Pajulahden urheiluopiston kanssa merkitsevät paljon”, Juntunen kertoo.

Tavoitteena molemmissa lajeissa on saavuttaa paikka Tokio 2020 paralympialaisiin. Tuen avulla VAU ry jatkaa leiritoiminnan kehittämistä, harjoitusolosuhteiden parantamista ja päivittäisvalmennusta sekä syventää asiantuntijatoiminnan yhteistyötä urheiluakatemioiden ja Liikuntakeskus Pajulahden kanssa.

Luitko jo nämä?