Vuonna 1952 perustettu Urheiluopistosäätiö tukee suomalaista urheilu- ja liikuntakasvatustyötä yhteensä yli puolella miljoonalla eurolla vuosittain. Yli puolet vuosittaisesta tukisummasta jaetaan syyskuussa tehtävien apurahahakemusten perusteella yksilöurheilijoille, urheiluseuroille ja -liitoille sekä liikuntatieteen tutkijoille. Lisäksi noin 220 000 euroa kohdennetaan liikunnan ja urheilun tukemiseen erilaisten hankkeiden kautta.
Vuoden 2025 apurahojen saajat julkistettiin 20.12.2024. Tällä kertaa apurahojen valinnassa katsottiin aiempaa enemmän hakijoiden sosioekonomista tilannetta.
”Aloitimme tänä syksynä apurahatoiminnan arvioinnin ja tulemme kiinnittämään enemmän huomiota vaikuttavuuteen”, kertoo Urheiluopistosäätiön toimitusjohtaja Riikka Juntunen. Paralympiakomitean entisenä pääsihteerinä toiminut Juntunen aloitti tehtävässään syyskuun alussa säätiön pitkäaikaisen toimitusjohtajan Jukka Hakon jäädessä eläkkeelle.
Apurahoja haettiin ennätyksellisen paljon
Yksilöurheilijoiden apurahahakemuksia tuli tänä vuonna reilusti edellisvuotta enemmän, ja hakijoiden joukosta myöntävän päätöksen sai 140 urheilijaa. Apurahaa myönnettiin yhteensä 71 000 euron edestä muun muassa harjoittelun, leiritoiminnan, kilpailemisen ja valmennuksen tukemiseen.
Myös urheiluseurojen ja -liittojen sekä piirien ja muiden yhteisöjen apurahahakemusten määrä kasvoi edellisvuodesta. Edellä mainituille myönnettiin apurahoja yhteensä 210 000 euron edestä. Suuri osa apurahan saaneista yksilöurheilijoista ja urheiluseuroista pystyy myös hyödyntämään Urheiluopistosäätiön omistamaa liikuntakeskus Pajulahtea harjoittelussaan ja leiritoiminnassaan.
Liikuntatieteellistä tutkimusta Urheiluopistosäätiö tukee vuonna 2025 yhteensä 72 000 eurolla, joista suurin apuraha osoitetaan Sanna Turakalle ja Ville Sampolahdelle. Sekä Turakalle että Sampolahdelle myönnettiin 30 000 euron työskentelyapurahat vuosille 2025–2027.
”Liikuntatieteen tutkimus tarvitsee tukea, ja olen iloinen, että säätiömme on valinnut nimenomaan tutkimuksen yhdeksi kohteeksi. Tällä hakukierroksella yksi esille noussut tutkimusaihe oli urheilijoiden psyykkinen hyvinvointi, joka on ollut paljon esillä myös mediassa. Sanna Turakan aihe ´Perfektionismi kilpaurheilussa – itsemyötätunnon ja mielenterveyden yhteys´ on yksi esimerkki ajankohtaisesta ja tärkeästä tutkimuksesta”, Juntunen toteaa.