Urheiluopistosäätiö myönsi yli 300 000 € apurahoja urheiluun ja liikunta-kasvatustyöhön

Urheiluopistosäätiö jakaa vuosittain apurahoja yksilöurheilijoille, urheiluseuroille ja -liitoille sekä urheiluun liittyvän tutkimuksen tukemiseen. Tänä vuonna apurahoja jaettiin ennätysmäärä.

Vuonna 1952 perustettu Urheiluopistosäätiö tukee suomalaista urheilu- ja liikuntakasvatustyötä noin puolella miljoonalla eurolla vuosittain. Yli puolet vuosittain jaettavasta tuesta kanavoituu syyskuussa tehtävien hakemusten perusteella liikuntatieteelliseen tutkimukseen sekä urheiluapurahoina yksilöurheilijoille sekä urheiluseuroille ja -liitoille. Vuoden 2024 apurahojen saajat julkistettiin 15.12.2023.

”Tänä vuonna apurahahakemuksia tuli ennätysmäärä, ja apurahoja myönnettiinkin hakemusten perusteella ennätyksellisen paljon”, kommentoi Urheiluopistosäätiön toimitusjohtaja Jukka Hako.

Apurahoja hyödynnetään muun muassa leiritoiminnan rahoittamiseen, valmennukseen, kilpailumatkojen rahoitukseen ja seuratoiminnan sekä yksilöurheilun kehittämiseen. Urheiluopistosäätiön tavoitteena on myös lisätä liikunnan yhdenvertaisuutta, joten huomattava osa apurahoista jaetaan myös erityis- ja vammaisurheilun tukemiseen.

Apurahan saaneiden joukossa urheilijoita monenlaisilla taustoilla

Tänä vuonna yksittäisille urheilijoille myönnettiin yhteensä 65 000 eurolla apurahoja 137 urheilijalle. Joukossa on niin urheilu-uransa alussa olevia lupaavia nuoria urheilijoita kuin jo nimeään pidempään lajinsa parissa tehneitä kokeneempia ja menestyneempiä urheilijoita. Suuri osa apurahan saaneista urheilijoista pystyy hyödyntämään Urheiluopistosäätiön omistamaa Liikuntakeskus Pajulahtea harjoittelussaan ja leiritoiminnassaan.

Liitoille ja seuroille myönnettiin apurahoja yli 205 000 euron edestä. Edustettuna oli paljon erilaisia lajeja ja paikkakuntia.

Säätiö osoitti tutkimuksen tukemiseen 42 000 euroa, josta 22 000 euroa kohdistuu vuodelle 2024. Suurin yksittäinen apuraha oli 30 000 euron arvoinen: kolmivuotinen tutkimusapuraha (vuosille 2024–2026) myönnettiin Joel NaukkariselleNeuronal Mechanisms and neuromodulation of fatique and endurance in elite athletes” -tutkimukseen.

Lisätietoja:

Jukka Hako
Urheiluopistosäätiön toimitusjohtaja
p. +358 50 456 0399
jukka.hako@urheiluopistosaatio.fi

Heidi Taberman
Urheiluopistosäätiön asiantuntija
p. +358 50 592 0022
heidi.taberman@urheiluopistosaatio.fi

Luitko jo nämä?