Kun Ruqia Rahmani sai keväällä 2023 kuulla tulleensa valituksi osaksi Pajulahti-teamia, tuli uutinen hänelle yllätyksenä – mutta todella iloisena sellaisena. ”Se oli todella palkitsevaa. Oli mahtava tunne, että minut on huomattu”, Rahmani kuvailee.
Rahmanin menestystä taekwondossa on ollut vaikea olla huomaamatta, sillä hän on kahminut hyvää tahtia useita kärkisijoja kansainvälisissä kilpailuissa. Esimerkiksi vuonna 2022 hän kamppaili Latvian Riikassa järjestetyissä olympia ranking -kilpailuissa itsensä hopealle ja Bulgarian Sofiassa pronssille. Hänellä on taskussaan myös lajin SM- ja PM-mestaruudet.
Jyväskylästä kotoisin oleva Rahmani löysi taekwondon jo hyvin nuorella iällä. Kamppailulajeista innostunut energinen tyttö innostui ensin karatesta, mutta kun sitä ei ollut Rahmanin lähellä saatavilla, hän päätyi taekwondon pariin. Kilpailuhenkiseksi ja kunnianhimoiseksi luonteeksi itseään kuvaileva Rahmani tiesi jo teini-iässä, että haluaa nimenomaan kilpailla ja päästä lajin parissa pitkälle.
Kehittyminen alkoi toden teolla, kun Rahmani aloitti treenaamisen nykyisen valmentajansa, Tea Runnakko-Laitisenkanssa. Nyt valmennussuhdetta on jatkunut jo 10 vuoden ajan.
”Tea on auttanut paljon fysiikan lisäksi mentaalisella puolella, mikä on taekwondossa ja erityisesti tässä vaiheessa uraa erityisen tärkeää. Pään on pysyttävä kasassa, myös niinä hetkinä, kun tulee tappioita. Lisäksi toinen valmentajani Lauri Laitinen on ollut tukenani taloudellisesti kuin myös valmennuksen osalta”, Rahmani kiittelee.
Pajulahdesta on tullut Rahmanin vakiotreenipaikka
Päästyään osaksi Pajulahti-tiimiä Rahmani on päässyt harjoittelemaan lähes päivittäin Pajulahdessa, jossa onkin taekwondon harjoitteluun erinomaiset puitteet.
”Karate-tatami siellä on tosi hyvä treenaamiseen, ja lisäksi muut tilat, kuten palautumiskeskus ovat todella hienoja”, Rahmani kuvailee liikuntakeskus Pajulahden harjoittelutiloja. Vuosittainen 4000 € tuki auttaa paljon myös kilpailumatkojen kulujen kattamisessa, joita Rahmanillekin on kertynyt viime vuosina kiitettävä määrä.
Tie olympialaisiin on taekwondossa kilpaileville pitkä, ja olympia ranking -kilpailuissa on sijoituttava hyvin, jos haluaa haaveilla pääsevänsä varsinaiseen olympiakarsintakilpailuun keväällä 2024. Tästä huolimatta Rahmania ajaa eteenpäin kova usko siihen, että olympialaisiin vielä päästään – jos ei ensi vuonna, niin sitten Los Angelesiin vuonna 2028.
Suomalaisia taekwondon edustajia on olympialaisissa ollut aiemmin kaksi, joten ainakin Rahmanilla on kannustavia esikuvia. Kaikkien aikojen urheilijaesikuvakseen hän myös mainitsee Usain Boltin.
”Vaikka hän epäonnistui monta kertaa, hänellä oli koko ajan usko, että lopulta hänestä tulee voittamaton. Hän on esikuva siinä, että kovalla työllä pääsee pitkälle”, Rahmani sanoo.