Suomalaiset liikunta-alan opiskelijat viihtyvät Averettin yliopistossa

Noin vuosikymmen sitten Yhdysvalloissa Virginian osavaltiossa sijaitseva Averett University ja Pajulahti aloittivat koulutusyhteistyön, jonka tavoitteena on kouluttaa liikunta-alan ammattilaisia Averett yliopiston tutkintokriteerein.

Koulutuksen ensimmäinen vuosi järjestetään Pajulahdessa, jossa opiskelijat suorittavat Averettin liikunnanopiskelijoiden opetussuunnitelmaan kuuluvia opintoja. Ensimmäisen vuoden jälkeen opiskelijat siirtyvät opiskelemaan Yhdysvaltoihin Averettin yliopistoon. Yhteiskoulutuksen historian viides ryhmä aloitti opinnot Pajulahdessa syksyllä 2019.

”Ensimmäinen lukukausi opiskellaan Pajulahdessa, mutta sekin Averettin opetussuunnitelman mukaisesti. Pajulahdessa käytäviin opintoihin kuuluu liikunta-alan perusopintoja kuten motorista oppimista, kinesiologiaa ja ensiapua, mutta pääosin opinnot tähtäävät opettajakoulutukseen suuntautumiseen. Kurssit tukevat toki mainiosti myös muihin pääaineisiin suuntautumista eivätkä ne sulje mitään mahdollisuuksia pois”, kertoo Averett University yhteiskoulutuksesta Pajulahdessa vastaava liikunnanopettaja Katja Hautaniemi.

Urheiluopistosäätiö on tukenut Averettiin lähtijöitä pienellä apurahalla kannustukseksi Pajulahdessa suoritetusta opintojaksosta.

Opiskelu on Averettissa monipuolista ja joustavaa

Jyväskyläläinen Jonna Koski valmistui liikunnan ja terveystiedon opettajaksi Averettista vuonna 2017. ”Kaiken kaikkiaan koulutuksesta jäi todella hyvät muistot”, muistelee Koski. ”Opetus oli korkeatasoista ja opettajat ja professorit todella ammattitaitoisia ja avuliaita. Averettissa luokkakoot ovat pieniä, joten henkilökohtaista opastusta ja tukea saa paljon – toki töitäkin pitää opiskelun eteen tehdä paljon. Lisäksi urheilun harrastamiseen ja sen opiskeluun puitteet olivat mahtavat.”

”Arvioisin, että Averettissa opiskelu on monipuolisempaa kuin Suomessa ja sinut ikään kuin pakotetaan kokeilemaan erilaisia asioita oman ydinopiskelualueesi ulkopuolelta. Itse esimerkiksi opiskelin yleispedagogiikkaa ja erityislasten pedagogiikkaa liikuntapedagogiikan lisäksi, kun taas Suomessa liikunta-alan opettajakoulutuksissa keskitytään melko puhtaasti liikunnan opettamiseen. Erilaiset opinnot rikastuttavat omaan oppimista ja mahdollistavat oman urapolun löytämisen myös sellaiselta sivuraiteelta, jota ei ehkä ensin ole ajatellutkaan”, arvioi Koski.

Katja Hautaniemi näkee amerikkalaisen opiskelujärjestelmän myös joustavampana kuin Suomen vastaavan: ”Yhdysvalloissa opiskelijan on mahdollista vaihtaa halutessaan pääainetta kesken opiskelujen ilman sen suurempia ongelmia. Suomessa joudut aina aloittamaan opinnot alusta ja hakemaan opiskelupaikkaa uudelleen. Toinen merkittävä ero suomalaisiin koulutuksiin on se, että Averettissa urheilun ja opiskelun pystyy yhdistämään tavalla, jolla se ei Suomessa ole mahdollista – täällä kun opiskelu ja urheilu- tai valmennustoiminta harvoin linkittyvät jouhevasti toisiinsa. Kääntöpuolena on sitten tietysti se, että Suomessa opiskelu on ilmaista, Yhdysvalloissa taas maksullista.”

Suomalaisia arvostetaan Averettissa

Jonna Koski rohkaisee kaikkia liikunta-alasta kiinnostuneita hakeutumaan yhteiskoulutukseen: ”Voin lämpimästi suositella koulutusta kaikille, joita liikunta-ala kiinnostaa. Toki opiskelu on melko kallista, joten se vaatii taloudellisen sitoutumisen. Lisäksi kannattaa varautua siihen, että paikkana Averett on pieni kylä, joten mitään suurkaupungin humua sieltä ei löydy. Maailmalle lähteminen vaatii tietysti hieman rohkeutta ja avointa mieltä, mutta amerikkalaiset ottavat uudet tuttavuudet avosylin vastaan, joten jokainen tuntee varmasti itsensä tervetulleeksi.”

Samaa kertoo myös Hautaniemi: ”Suomalaiset otetaan aina lämpimästi vastaan Averettiin, meillä on siellä erityisen hyvä maine! Kielitaitoakaan ei kannata jännittää – englanniksi opiskelua ja yliopistomaista opiskelua yleensäkin harjoitellaan jo Pajulahdessa. Yhteiskoulutus on mainio mahdollisuus kansainvälistyä, oppia englannin kieltä ja luoda verkostoja, joista on iloa ja hyötyä myös tulevaisuudessa. Koulutus avaa monia ovia ja se on hieno mahdollisuus sekä urheilijoille että valmentajiksi tähtääville suomalaisille.”

Luitko jo nämä?