Pajulahti tarjoaa Lahden Ahkeran yleisurheilijoille huippuolosuhteet

Lahden alueen yleisurheilijoille on luotu yhteistyössä Urheiluopistosäätiön, Lahden Ahkeran, Suomen Urheiluliiton ja Päijät-Hämeen urheiluakatemian kanssa optimaaliset harjoitteluolosuhteet. Kehittämishankkeen tuloksena yhä useammalla lahtelaisella yleisurheilijalla on mahdollisuus tavoitella lajinsa kansainvälistä huippua.
Lahden ahkeran urheilijat
Kuva: Juoksija Ilona Mononen, Lahden Ahkeran valmennuspäällikkö Janne Lahtinen ja estejuoksija Nelli Nordlund Pajulahden uudistetussa kuntokeskuksessa.

Yleisurheilun edessä olevaa superkautta odotetaan Lahden Ahkerassa jännittävissä tunnelmissa. Seura on kokoontunut kauden avaustilaisuuteen liikuntakeskus Pajulahteen, joka toimii pääasiallisena harjoittelukeskuksena suurelle osalle seuran yleisurheilijoista. Seuran juoksija Kristiina Mäki on jo varmistanut paikkansa niin EM-kilpailuista kuin olympialaisista, mutta moni seuran urheilija metsästää vielä kovin odotuksin paikkaansa kesän kansainvälisissä arvokilpailuissa.

Viime vuosina Lahden Ahkera on tehnyt tiivistä yhteistyötä Urheiluopistosäätiön ja liikuntakeskus Pajulahden kanssa Lahden alueen yleisurheilijoiden olosuhteiden kehittämiseksi. Urheiluopistosäätiö on tukenut seuran hanketta, jonka myötä on muodostettu Suomen yksi parhaimmista yleisurheilun valmennuskeskuksista: Lahti-Pajulahti yleisurheilukeskus. Keskuksen tavoitteena on tarjota alueen urheilijoille optimaaliset puitteet huippu-urheiluun, ja mukana hankkeessa on myös Suomen Urheiluliitto sekä Päijät-Hämeen Urheiluakatemia. Pajulahti-halli itsessänsä ja Pajulahden urheiluopisto ovat kansainvälisen tason harjoituskeskuksia ja Lahden Ahkeralle elintärkeitä, kertoo Lahden Ahkeran kilpa- ja huippu-urheilijoiden valmennuspäällikkö Janne Lahtinen.

”Pajulahden uudet palvelut ja liikuntakeskuksen kehittäminen ovat tuoneet harjoittelumme aivan uudelle tasolle – esimerkiksi alppimajoitukset, jotka valmistavat urheilijoitamme korkean paikan leireille sekä uusi harjoittelu- ja palautumiskeskus, joiden myötä puitteet ovat entistäkin paremmat”, Lahtinen sanoo.

Pajulahti on treenipaikkani useampana kertana viikossa, ja se on mahdollistanut hyvät treeniolosuhteet kestävyysjuoksuun myös talvikuukausina.

Katse kohti kesän kansainvälisiä arvokilpailuja

Lahti-Pajulahti yleisurheilukeskuksen kehittämisessä Urheiluopistosäätiöltä saatu taloudellinen tuki on ollut keskeisessä roolissa. Säätiö on myöntänyt Lahden Ahkeralle jo toistamiseen kolmevuotisen apurahan seuran toiminnan kehittämiseen, ja lisäksi säätiö on tukenut seuran monia yksilöurheilijoita henkilökohtaisilla apurahoilla vuosittain.

Lahden Ahkeran yksi kirkkaimmista juoksijatähdistä, Ilona Mononen, kuuluu myös olympia- ja paralympiaurheilijoista koostuvaan Pajulahti-teamiin. Monosella on takanaan onnistunut ja ehjä harjoittelukausi, ja alkavalle ratakaudelle hän lähtee päämäärätietoisesti kohti tavoitettaan päästä juoksemaan niin EM-kilpailuihin kuin kesäolympialaisiin. Talvikauden harjoittelu Pajulahdessa on tarjonnut optimaaliset edellytykset huippukunnon saavuttamiseen.

”Pajulahti on treenipaikkani useampana kertana viikossa, ja se on mahdollistanut hyvät treeniolosuhteet kestävyysjuoksuun myös talvikuukausina. Teen hallissa myös tasotestejä, joiden avulla pystyn seuraamaan kehitystä ja optimoimaan harjoittelua. Olen leireillyt alppimajoissa ja leirien aikana päässyt tutustumaan uuteen harjoittelu- ja palautumiskeskukseen sekä tekemään voimatreenejä uudistetulla kuntosalilla”, Mononen kertoo.

Lahden ahkeran kaksi yleisurheilijaa

Eri toimijoilla on sama päämäärä – huippu-urheilun mahdollistaminen

Monosen seurakaveri, estejuoksija Nelli Nordlund on Monosen tapaan rimaa hipoen kiinni EM-kilpailupaikassa, kunhan alkava kausi kulkee toivotusti. Nordlund on myös tuttu näky Pajulahden harjoittelukentillä. Hän asuu Nastolassa vain muutaman kilometrin päässä Pajulahdesta ja treenaa liikuntakeskuksessa lähes jokaisena päivänä viikosta.

”Olen Pajulahdessa niin usein, että se on melkein kuin toinen koti. Olosuhteet siellä mahdollistavat ammattimaisen urheilun ja huippu-urheilun, ja palveluiltaan Pajulahti on todella kattava niin voima- kuin kestävyysharjoittelun kannalta. Kiertävä 333 metrin rata on pidemmän matkan juoksijalle unelma, ja muutenkin kaikki on tiptop”, hän suitsuttaa.

Urheiluopistosäätiöltä saatu taloudellinen tuki ja Pajulahden hyödyntäminen ovat nostaneet Lahden Ahkeran yleisurheilijoiden valmentautumisen uudelle tasolle. Toimijoiden välinen yhteistyö onkin avainasemassa huippu-urheilun edellytysten saavuttamisessa, korostaa Lahden Ahkeran kilpa- ja huippu-urheilun valmennuspäällikkö Janne Lahtinen.

”Tämä on yhdessä verkostona tekemistä, kukaan meistä ei yksin pärjäisi. Meillä on kaikilla sama päämäärä: alueen kilpa- ja huippu-urheilun mahdollistaminen. Toivomme, että kehittämistyötä jatketaan myös tulevaisuudessa yhteistyössä Urheiluopistosäätiön, Pajulahden sekä muiden yhteistyökumppaniemme kanssa”, hän painottaa.

Lahden Ahkera

  •  Vuonna 1907 perustettu lahtelainen urheiluseura, jonka lajeina ovat yleisurheilu ja paini
  • Kilpa- ja huippu-urheilun lisäksi seura tarjoaa harrastusmahdollisuuksia kunto- ja aktiiviliikkujille nuorimmillaan 3–5-vuotiaista aina eläkeikäisiin asti
  • Toimii tiiviissä yhteistyössä Urheiluopistosäätiön ja liikuntakeskus Pajulahden kanssa
  • Seurassa monia kansainvälisesti menestyneitä urheilijoita, mukaan lukien painija Arvi Savolainen ja Miko Elkala sekä juoksijat Kristiina Mäki, Ilona Mononen, Milja Thureson sekä Nelli Nordlund
  • Jäsenmäärä yhteensä vajaa 1 000 henkilöä
Lahden ahkeran kaksi yleisurheilijaa kuntosalilla

Luitko jo nämä?