Moniottelija Vilma Itälinna loukkaantui, mutta on nyt entistä päämäärätietoisempi – ”Aion tulla uudesti syntyneenä takaisin”

Vilma Itälinna reväytti helmikuussa akillesjänteensä, mutta loukkaantuminen ei ole saanut nuorta urheilijaa luopumaan unelmistaan. Päin vastoin, sen myötä hän tavoittelee entistä nälkäisemmin kaikkien aikojen suurinta tavoitettaan: tulla Suomen parhaaksi naisottelijaksi.
Vilma Itälinna
Akillesjänteen repeäminen oli 21-vuotiaalle Vilma Itälinnalle uran ensimmäinen isompi loukkaantuminen. Kuva: © Jesse Väänänen.

Tampereen Pyrinnön yleisurheilija Vilma Itälinna ja hänen kilpasisarensa, moniottelun tämän hetken Suomen kärkinimiin kuuluva Saga Vanninen ovat kulkeneet rinta rinnan urheilu-uransa alusta tähän päivään. Nuoruudessaan he pelasivat samassa joukkueessa jalkapalloa ja päättivät samaan aikaan yläasteikäisinä vaihtaa lajia yleisurheiluun.

”Tajuttiin, että ehkä yleisurheilu on enemmän meidän juttumme. Alkuun ajattelin, että haluan olla 400 metrin aituri, mutta koin harjoittelun liian tylsäksi. Kun olin treenannut Sagan kanssa montaa lajia totesin, että se on paljon mielekkäämpää”, Vilma kertoo.

Sagalla ja Vilmalla on ollut myös sama valmentaja jo parin vuoden ajan: Jesse Jokinen, jolla on niin ikään omaa urheilutaustaa ottelun parista. Vilma ja Saga ovat kilpa-asetelmastaan huolimatta läheisiä ystäviä, jotka treenaavat ja käyvät leireillä yhdessä sekä kannustavat toisiaan parempiin suorituksiin. Toisen menestys tuntuu lähes yhtä hyvältä kuin omakin.

”On ollut suuri etuoikeus seurata vierestä, missä maailman kärki menee. Totta kai se inspiroi myös itseä kehittymään”, Vilma kertoo.

Roolimallina ja esimerkkinä toimiminen motivoi

Päämäärätietoiselle ja urheilua rakastavalle Vilmalle on ollut selvää jo hyvin pienestä pitäen, että hän haluaa tehdä urheilusta itselleen ammatin.

”Se on tullut minulle hyvin luonnostaan. Muut urheilijat ovat raivanneet tietä sille, että voi jo hyvin nuorena päästä huipulle. Sekin motivoi, että voi toimia tietyllä tapaa tulevaisuuden esimerkkinä ja roolimallina”, Vilma kuvailee.

Vilman tähänastisen urheilu-uran kohokohta on ollut 5-ottelun Suomen mestaruus vuodelta 2023. Samana vuonna hän pääsi myös U23 EM-kisoihin edustamaan Suomea kahdessa lajissa, ottelussa sekä joukkuepikaviestissä.

Vilman vahvimmat lajit moniottelussa ovat juoksulajit, 100m aidat ja 200m juoksu, sekä pituushyppy. Jos Vilma saisi jättää moniottelusta yhden lajin pois, olisi se keihäänheitto.

”Moniottelussa kuitenkin kiehtovinta on juuri se, että ikinä ei ole täydellinen ja aina löytyy seuraava asia, jossa kehittyä”, hän sanoo.

Vilma Itälinna pääsi edustamaan Suomea Espoon EM-kilpailuissa vuonna 2023 moniottelun lisäksi pikaviestissä. Kuva: © Anssi Mäkinen.

Tuki aloittelevalle ammattiurheilijalle on elintärkeää

Akillesjänteen repeämän kuntoutus kestää keskimäärin vuoden. Vilman toiveena on saada kuntoutus valmiiksi vuoden 2024 loppuun mennessä ja lähteä täysillä metsästämään uutta piste-ennätystään moniottelussa. Pidemmän aikavälin suurin unelma Vilmalle on edustus vuoden 2028 olympialaisissa.

Urheiluopistosäätiö myönsi tänä vuonna Vilmalle ensimmäistä kertaa henkilökohtaisen urheiluapurahan. Sponsoreiden tarjoama taloudellinen tuki on elintärkeää sen mahdollistamiseksi, että Vilma pystyy urheilemaan päätoimisesti.

”Etenkin tällaiselle aloittelevalle ammattiurheilijalle jokaisella tukieurolla on valtava merkitys”, Vilma korostaa.

Vaikka loukkaantuminen on aina harmillista, Vilma tahtoo kääntää vastoinkäymiset voitoksi. Jo lyhyen kuntouttamisjakson jälkeen hän onkin huomannut oman motivaationsa huipputason saavuttamiseen nousseen. Tilanteen myötä Vilma on ehtinyt kasvattaa nälkäänsä tulevaisuuden koitoksia varten.

”Kertaakaan en ole epäillyt, ettenkö toipuisi ja pääsisi vielä entistä parempaan kuntoon tulevaisuudessa. Aion tulla uudesti syntyneenä takaisin”, hän painottaa. 

Luitko jo nämä?