Matti Suur-Hamari nauttii talven tiiviistä kisakalenterista

Pajulahti-teamiin kuuluva Matti Suur-Hamari on lumilautailija, jonka palkintokaapista löytyy lumilautacrossista niin paralympialaisen kulta- kuin pronssimitalit kuin kirkkaimpia MM-mitaleitakin. Tänä talvena Suur-Hamari pääsee jälleen arvokisojen huumaan, kun kalenterissa on sekä Pekingin paralympialaiset että MM-kisat.

Tammikuun alussa Suur-Hamarin sai lankojen päähän Pyhältä, jossa lautailija treenasi ennen alkutalven kisarupeamaa. ”Juuri nyt treenaaminen on tietysti hyvin lajipainotteista ja yritän saada mahdollisimman paljon hyviä laskupäiviä ja kisanomaisia suorituksia tehtyä. Tosiaan kisakausi on kuumimmillaan juuri nyt ja poikkeuksellisesti tänä talvena on kahdet arvokisat viime vuodelta tälle vuodelle siirtyneiden MM-kisojen takia. Pyhätunturilta matkustan Norjaan MM-kisoihin, jonka jälkeen olisi vuorossa vielä kaksi maailmancupin osakilpailua – toinen Ruotsissa ja toinen Kanadassa. Sitten vuorossa olisikin reissu Pekingiin paralympialaisiin, jonne on tarkoitus startata helmikuun 25. päivänä”, kertoo Suur-Hamari.

Vaikka miehen talvi onkin täynnä reissaamista ympäri maailmaa ja kotona ehtii viettämään alkuvuodesta vain muutaman päivän, on hän tyytyväinen tilanteeseen: ”Parina viime vuotena ei kisoja juurikaan ole ollut, joten on mahtavaa päästä vihdoin kilpailemaan. Matkustaminen on toki edelleen vähän hankalaa ja rajoitukset muuttuvat tiuhaan tahtiin, mutta on mahtavaa, että kisoja pystytään nyt näillä näkymin kuitenkin järjestämään”.

Suur-Hamari kertoo nauttivansa vauhdikkaasta urheilijan arjesta ja täydestä kisakalenterista. ”Viimeiset pari vuotta, jolloin kisoja ei ollut ja elämä oli pelkästään kotinurkissa pyörimistä, olivat minulle paljon raskaampia kuin tämänhetkinen pyöritys. Tällaistahan normaali urheilijan arki on – reissaamista ja kisaamista – ja se on minulle tuttua ja mieluista. Sytyn kisaamisesta ja numerolappu rinnassa laskemisesta, eikä sitä fiilistä saa mistään muualta”, iloitsee hän.

Parhaat tulokset syntyvät rennolla meiningillä ja tekemisen ilolla

Suur-Hamarilla on taskussaan useita arvokisamitaleita, mutta hän ei aseta itselleen raskaita tavoitteita tuleviin arvokisoihin. ”Arvokisojen osalta odotuksena on ensisijaisesti se, että kaikki kisat päästään ylipäätään järjestämään. Tilanteet vaihtuvat nopeasti ja mikään ei ole varmaa ennen kuin seison starttiportilla”, nauraa Suur-Hamari. ”Itse kisoilta odotan onnistuneita laskuja ja hyvää fiilistä. Haluan nauttia tekemisestä ja hyvällä meiningillä on yleensä päässyt myös hyviin tuloksiin. Tuloksia on turha jännittää, maalissa nähdään sitten mitä tulostaulu kertoo!”

Rovaniemeläislähtöinen Suur-Hamari on vaikuttanut lajin parissa jo pitkään. Miltä näyttää miehen ura arvokisojen jälkeen? ”Lumilaudan päällä yritän olla kyllä hamaan loppuun saakka”, hän nauraa. ”Nyt mennään täysillä Pekingiin ja sen jälkeen mietin sitten rauhassa uran jatkoa. Jonkinlaisessa roolissa lumilautailun parissa tulen varmasti olemaan, mutta katsotaan, jatkuuko ura numerolappu rinnassa vai jossain toisenlaisessa roolissa”.

”Pajulahti-teamiin kuuluminen merkitsee minulle paljon”

Suur-Hamari kuuluu Urheiluopistosäätiön tukemaan yhdeksänhenkiseen Pajulahti-teamiin. Jokaista tiimin jäsentä tuetaan vuosittain 4000 euron apurahalla, jonka urheilijat voivat käyttää harjoittelusta sekä kilpailuista aiheutuviin kuluihin ja esimerkiksi leireilyyn Liikuntakeskus Pajulahdessa.

”Tiimiin kuuluminen merkkaa minulle paljon. Omaan lajiini kuuluu paljon matkustamista ja hyvien laskuolosuhteiden metsästystä ympäri maailmaa, joten tuesta on merkittävää apua reissaamisesta aiheutuvien kustannusten kattamisessa. Reissuelämän kääntöpuolena on tietysti se, ettei aikaa jää juurikaan nimenomaan Pajulahdessa treenaamiseen ja sen olosuhteista nauttimiseen. Mutta aina kun vaan tarvetta on ollut, olen pystynyt hyödyntämään Pajulahden asiantuntijapalveluita, esimerkiksi testaamispalveluita. Ilolla kyllä aina Pajulahdessa vierailen, kun mahdollisuus siihen vain on”, kiittelee Suur-Hamari.

Luitko jo nämä?