Matkalla judon maailman huipulle

Judoka Eetu Ihanamäki treenaa määrätietoisesti kohti judon kansainvälistä kärkeä. Itsensä haastamisesta ja kamppailusta syttyvä Eetu sai Urheiluopistosäätiöltä jo toisen kerran apurahan, joka osaltaan auttaa häntä keskittymään päätoimisesti harjoitteluun.
Eetu Ihanamäki

Suomalaisen judon kentälle on viime vuosina noussut useita lupaavia nimiä, ja heistä yksi on 22-vuotias nokialaislähtöinen judoka Eetu Ihanamäki. 81-kiloisten sarjassa otteleva judoka on kamppaillut itselleen jo useamman SM-kultamitalin. Syksyllä 2023 Eetu tuli viimeistään tunnetuksi myös kansainvälisellä tasolla, kun hän voitti pronssia alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa Saksassa.

”Mitali EM-kilpailuista ei ollut varsinaisesti yllätys, sillä sitä lähdinkin hakemaan”, Eetu kertoo.

Eetun tavoitteet judon parissa onkin asetettu korkealle, ja niitä kohti hän treenaa kovaa. Normaaliin treeniviikkoon kuuluu peräti kuusi judotreeniä ja neljä kestävyys- tai kuntotreeniä.

Samaan aikaan Eetu suorittaa rakennustekniikan opintoja Aalto-yliopistossa.

”Suoritan opintoja täysin judon ehdoilla, eli en tällä hetkellä kovin tavoitteellisesti. Käytän siihen sen ajan, mitä judolta liikenee”, hän korostaa.

Kova taso on pitkäjänteisen työn tulosta

Judoon Eetu tutustui ensimmäisen kerran, kun hän lähti 9-vuotiaana katsomaan Nokian Judo ry:n näytöstä, jossa hänen kaverinsa isoveli oli mukana. Laji teki Eetuun vaikutuksen, joten hän päätti ilmoittautua ensimmäiselle judokurssilleen. Muut harrastukset jäivät viimeistään, kun Eetu alkoi ottaa osaa judokilpailuihin. Kilpailuissa pärjääminen ei kuitenkaan ollut alussa itsestään selvää.

”Tämän hetken kova tasoni on pitkäjänteisen harjoittelun tulosta. Nuorena en ollut erityisen lahjakas, mutta olen vuosi vuodelta kehittynyt ja taso on koko ajan noussut. Motivaattorini on ollut se, että treenaaminen on niin mukavaa – nautin kamppailusta ja itseni haastamisesta”, hän kertoo.

Tämän hetken kova tasoni on pitkäjänteisen harjoittelun tulosta.

Eetun ehdottomia vahvuuksia judossa ovat kestävyyskunto sekä sidonnat. Toisaalta hän tunnistaa hyvin myös kehityskohteensa: ”Heikkouteni on se, etten ole mikään räjähtävin tai nopein, ja pystytekniikoiden monipuolisuudessa olisi vielä kehitettävää.”

Entistä kovemmat vastustajat tähtäimessä

Urheiluopistosäätiö on myöntänyt Eetulle apurahan vuosille 2022 ja 2024. Lisäksi hänelle on muun muassa myönnetty opetus- ja kulttuuriministeriön valmennus- ja harjoitteluapuraha.

”Apurahat mahdollistavat lähes täysipäiväisen urheilemisen ja ammattimaisen valmentautumisen. Ne ovat siis kehityksen ehdoton edellytys”, hän painottaa.

Määrätietoinen Eetu toivoo näkevänsä itsensä muutaman vuoden sisään judon MM-mitalistina. ”Viiden vuoden päästä oletan olevani jo judon kansainvälisessä kärjessä: mitaleilla EM- ja MM-kilpailuissa, ja edustamassa Suomea olympialaisissa vuonna 2028”, hän kaavailee.

Tulevaisuudessa Eetu toivoo pääsevänsä kamppailemaan entistäkin parempien vastustajien kanssa.

”Judon tekniikka kehittyy, kun pääsee ottelemaan itseään kovempia vastustajia vastaan. Suomessa minulla ei heitä juuri enää ole, ja siksi minun pitää päästä maailmalle kehittymään”, hän toteaa.

Luitko jo nämä?