Liikuntakeskus Pajulahti avasi ovensa: ”Odotamme lomakuukausille paljon hyvinvointiin panostavia kävijöitä”

Valtakunnallinen valmennuskeskus Pajulahti kehittää kilpa- ja huippu-urheiluun liittyviä harjoitusolosuhteita, valmentajakoulutusta ja valmennusleiritystä.
Kuva: Pajulahti

Vuodesta 2015 lähtien Pajulahti on myös ollut Suomen Olympiakomitean (ja sittemmin myös Paralympiakomitean) virallinen valmennuskeskus. Helmikuussa aloittanut, Pajulahdessa urheilujohtamisesta väitellyt Tero Kuorikoski on entinen huippu-urheilija ja valmennuskeskuksen uusi johtaja, joka kuvailee omaa urheilu- ja urapolkuaan kirjavaksi. 

”Ennen nykyistä tehtävääni toimin Päijät-Hämeen Urheiluakatemian toiminnanjohtajana vuosina 2008–2015. Sieltä päädyin vuodeksi keskittymään omaan taekwondouraani ja edustin Suomea EM- ja MM-kisoissa. Vuonna 2016 tein ensimmäisen työpätkäni Pajulahden kansainvälistymishankkeen koordinaattorina, jonka jälkeen aloitin tehtävät Suomen Paralympiakomitean pääsihteerinä. Kun työnantajan puolelta kysyttiin kiinnostustani siirtyä johtajan tehtäviin, yksi asia johti toiseen ja löysimme yhteiset tavoitteet”, kertoo Kuorikoski.

Liikuntakeskus Pajulahti avasi maanantaina 1.6. uudelleen ovensa Suomen hallituksen linjausten mukaisesti. Avajaiset sujuivat rauhallisissa merkeissä ja Kuorikoski mainitsee haasteeksi saada niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti tiedon leviämään siitä, että kaikki ovat taas tervetulleita harrastamaan ja liikkumaan – kunhan ei ole hengitystieinfektiota tai sairas.

”Vielä ei ole täyttä, mutta mitä pidemmälle kesään ja syksyyn mennään, sitä positiivisemmalta näyttää. Syyskuun varaukset ovat jo palautuneet ennen koronaa vastaavalle tasolle ja kysyntää on kosolti. Uskomme ja toivomme, että suomalaiset lomalaiset haluavat panostaa tulevana kesänä omaan hyvinvointiinsa ja tulevat meille liikkumaan.” 

Huippupuitteet lomailevien ajanviettoon – tarjolla mm. suppailua ja Suomen suurin seikkailupuisto 

Valmennuskeskus tarjoaa loistavat puitteet seura- ja lajiliittojen ryhmille, kun taas vapaa-ajan puolella on paljon mukavaa tekemistä perheille. Leirien lisäksi Pajulahdesta löytyy Suomen suurin seikkailupuisto, kiertävä jätskibaari ja mahdollisuudet nauttia luonnosta esimerkiksi Sup-lautailun ja melonnan merkeissä. Asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuuden takaamiseksi koronan aikana on tehty huolellisia toimenpiteitä. 

”Seuraamme terveysviranomaisten suosituksia, mikä näkyy ympäri keskusta laajana ja kauttaaltaan olevana ohjeistuksena liittyen yleiseen olemiseen, ruokailuun, majoitukseen ja harjoitteluun. Käsidesiä on saatavilla siellä täällä ja halutessaan voi ostaa kasvomaskin. Otamme tiloja järkevästi ja porrastetusti käyttöön sekä pidämme huolta, että liikuntatiloissa kunnioitetaan 50 hengen rajoitusta. Olemme myös tehneet riskisuunnitelman ”entä jos” -tilanteista meidän oman sisäisen koronaryhmän kanssa, jotta henkilökuntamme osaa tarvittaessa toimia ripeästi.”  

Nykypäiväistä asiointia uuden digitaalisuushankkeen avulla

Koronan vaikutuksiin halutaan valmistautua myös vastaisuuden varalta, ja siksi valmennuskeskuksessa on käynnistetty hanke digitaalisuuden kehittämiseen. Suunnitteilla on luoda varausjärjestelmä ja digitaalinen palvelupaketti, jolla tietoa voidaan välittää läpi sektoreiden, joihin lukeutuu koulutus, terveysliikunta ja huippu-urheilu. Nykyaikana ilmoittautumisia isoihin kansainvälisiin tapahtumiin ei voi enää tehdä excel-taulukoilla. 

”Palvelujen tulee myös olla sähköisesti olemassa asiakkaalle. Mikäli kansainvälinen toiminta sallitaan, tulemme vuosina 2021 ja 2022 järjestämään kansainvälisiä tapahtumia muun muassa paralympiaurheilun saralla. Urheilu ei pysähdy ja eri lajien harrastajat sekä huippu-urheilijat tulevat jatkossakin tarvitsemaan laadukkaan paikan, jossa harjoitella.”  

Urheiluopistosäätiö on paitsi Pajulahden Liikuntakeskuksen omistaja myös kumppani. Kuorikoski kiittää Urheiluopistosäätiötä hyvästä yhteistyöstä, joka on mahdollistanut keskuksen, tärkeiden yhteistyökumppaneiden ja urheilijoiden toiminnan. Esimerkiksi paralympiatoimintaa ja kisoja on tuettu, mikä on vahvasti kehittänyt Pajulahden keskusta. Tietoisuus siitä, että Urheiluopistosäätiö on kehityskumppani, avaa Kuorikosken mukaan aina uusia mahdollisuuksia kehittää toimintaa entisestään. 

”Meillä on hyvä jengi töissä ja pystymme tarjoamaan erinomaista vastinetta heille, jotka tulevat huolehtimaan omasta terveydestään tai harjoittelemaan”, Kuorikoski kertoo ja toivoo näkevänsä mahdollisimman monen harrastajan sekä kilpa- ja huippu-urheilijan Pajulahden keskuksessa tulevana kesänä. 

Kuva: Pajulahti

Luitko jo nämä?