Juoksijalupaus Ilona Mononen edustaa tänä kesänä ensimmäistä kertaa U23-kilpailuissa

Juoksija Ilona Monosen kesäkauden kilpailut ovat lähteneet käyntiin lupaavissa tunnelmissa uuden 1500 metrin oman ennätysajan siivittämänä. Mononen nauttii urheilusta tällä hetkellä täysin rinnoin ja valmistautuu innolla ensimmäisiin U23-arvokilpailuihinsa.

”Tällä hetkellä kuuluu tosi hyvää, urheilu sujuu ja nautin kilpailemisesta täysillä”, kertoo kesäkuulumisiaan kestävyysjuoksija Ilona Mononen. 19-vuotias Mononen on juuri saavuttanut oman 1500 metrin ennätyksensä Norjan Jessheimissa, jossa tulos riitti 7. sijaan loppukilpailussa.

Uusi ennätysaika, 4.14,82, paransi edellistä vuoden takaista ennätystä puolellatoista sekunnilla. Kesäkauden kilpailut ovat alkaneet muutenkin lupaavasti, ja Mononen on jo ylittänyt nuorten arvokisarajat 1500m ja 5000m juoksumatkoilla. 

Tällä hetkellä Mononen virittelee huippukuntoaan Espoon U23-kilpailuja varten, joka on hänen tämän kesän päätavoitteensa. Mononen on tänä vuonna ensimmäistä kertaa edustamassa U23-sarjassa. 

”Tiedän, että taso kovenee verrattuna U20-kilpailuihin, mutta lähden siitä, että haluan suoriutua mahdollisimman hyvin ja saada oman parhaan suorituksen näissä pääkilpailuissa, että jäisi positiivinen fiilis. Vaikka olen nuorimpia osallistujista, se ei estä minua tavoittelemasta finaalipaikkoja”, Mononen toteaa.

Olen sinnikäs, en luovuta helpolla ja olen valmis tekemään töitä menestyksen eteen.

Päämäärätietoinen asenne on Monosen ehdoton vahvuus

Kesäisin Monosen harjoittelutahti on talvikautta huomattavasti rennompaa, kun keskittyminen siirtyy täysillä kauden kilpailuihin. Talvikauden treeneissään Lahdessa asuva Mononen on päässyt hyödyntämään liikuntakeskus Pajulahtea suurissa määrin.

”Oikeastaan kovimmat treenit olen tehnyt Pajulahdessa, ja siellä on järjestetty myös useita maajoukkueleirejä. Pajulahden alppimajoissa on tullut vietettyä useampi yö leireilemässä”, Mononen kertoo. 

Mononen kuuluu Urheiluopistosäätiön apurahaurheilijoihin, ja säätiön tarjoama taloudellinen tuki on auttanut Monosta leirikulujen kattamisessa. ”Leiritykset ovat todella tärkeitä ja niistä on kehitykselleni paljon hyötyä. Suomen talvi ei ole kestävyysjuoksijalle optimaalisin sijainti treenata, että kyllä siitä on suuri apu”, Mononen painottaa.

Unelmana olympiaedustus – jo pikkutytöstä lähtien

Monosen vahvuuksia urheilijana ovat päämäärätietoisuus ja kova palo urheilua kohtaan. Jos pitäisi mainita jokin asia, missä kehittyä, olisi se vauhdin nostattaminen itse pitkillä matkoilla.

”Olen sinnikäs, en luovuta helpolla ja olen valmis tekemään töitä menestyksen eteen. Ylipäätään kestävyysjuoksijalle nämä ovat tärkeitä ominaisuuksia. Yksi asia missä voisin vielä kehittyä, etenkin kisatilanteissa, on letkan vetäminen. Siitä minulla ei ole vielä hirveästi kokemusta, hyvä kiri minulla on kyllä”, Mononen pohtii.

Mononen valmistui tänä keväänä ylioppilaaksi, ja ainakaan vielä hän ei ole hakenut urheilu-uransa ohelle jatko-opintoja. Tarkoituksena olisi aloittaa avoimen yliopiston puolella perusopintoja ja pohtia, mikä ala voisi mahdollisesti kiinnostaa.

”Olen huomannut, että se kyllä toimii, ettei urheilu ole ainoa asia elämässäni. Suunnitelma olisi priorisoida urheilua, mutta opiskella samalla”, Mononen sanoo.

Ehdoton isoin ja kirkkain unelma on edustaa joku päivä Suomea olympialaisissa. ”Se on sellainen, mistä olen haaveillut pikkutytöstä asti. Eikä se ole yhtään hälventynyt, vain vaan vahvistunut vuosien aikana”, hän toteaa.

Luitko jo nämä?