Iita Kononen nauttii kisaamisesta ja ennätysten rikkomisesta

Äänekosken Huimaa edustava 16-vuotias Iita Kononen on huippulupaava painonnostaja, jolla on hallussaan nuorten Suomen ennätykset sekä taskussaan nuorten EM-pronssi. Syksyllä Kononen tavoittelee lisää menestystä nuorten arvokisoista.

Painonnosto on olympialaji, joka muodostuu kahdesta nostomuodosta: tempauksesta ja työnnöstä. Nostojen yhteistulos ratkaisee voittajan.

Miten Kononen oikein päätyi ei-niin-perinteisen lajin pariin ja rautaa nostamaan? ”Olin pienenä vanhempieni mukana salilla, ja kiinnostuin mitä he siellä tekivät. Niinpä pyysin isääni opettamaan minulle, mitä painonnosto on. Hän opetti minulle painonnostoliikkeet, ja pian nostelinkin innokkaasti kepillä ja sitten tangolla”, kertoo Kononen.

Painonnosto vei tytön mukanaan, ja nykyään Kononen treenaa noin viitenä päivänä viikossa 1–2 kertaa päivässä. ”Painonnostotreenit ovat joko voimatreenejä tai tekniikkatreenejä ja ne vuorottelevat keskenään. Voimatreeneissä tehdään apuliikkeitä, kuten kyykkyä ja vetoa, joissa pystytään käyttämään isompaa rautaa. Tekniikkatreenissä tehdään sitten tekniikkaa parantavia erikoisharjoitteita, mutta niissä ei päästä niin suureen rautamäärään. Monipuolisuuden vuoksi pyrin lisäksi käymään yleisurheiluharjoituksissa kerran tai pari viikossa”, kertoo Kononen treenirytmistään.

Tiivis harjoittelukalenteri vaatii joustoa myös koulunkäynnin kannalta. ”Koulun ja urheilun yhteensovittaminen onnistui yläkouluaikana kolmen vuoden ajan liikuntaluokalla ja nyt syksyllä aloitan Äänekosken lukiossa, jossa on Urheilukatemiatoimintaa”, valottaa Kononen. Kuluvana kesänä Kononen tekee kesätöitä painonnosto-ohjaajana sekä toimii urheilurippikoulun ohjaajana.

Vapaa-aika kuluu kirjoja lukien, kavereiden kanssa aikaa viettäen, piirtäen ja maalaten sekä musiikkia kuunnellen. ”Lisäksi palaudun syömällä ja nukkumalla hyvin”, kertoo Kononen. 

Tavoitteena kansainvälinen menestys

Kansainvälisen menestymisen tärkeimmäksi tavoitteekseen mainitsevalla Konosella vuoden tärkein tavoite on kirkkaana mielessään: ”Syksyn tärkeimmät kisat ovat elokuun alussa olevat nuorten Euroopan mestaruuskilpailut. Jossain vaiheessa syksyä ovat myös Pohjoismaiden mestaruuskisat.” Kononen kertookin syttyvänsä nimenomaan kisaamisesta: ”Kilpailutilanteet ovat lajissa ehdottomasti parasta. On hienoa onnistua kilpailuissa ja voittaa vastustajia. Lisäksi ennätysten tekeminen on aina palkitsevaa.”

Kononen sai Urheiluopistosäätiöltä apurahan tälle vuodelle. ”Lähden apurahan avulla viideksi päiväksi Rovaniemen Santasportiin Suomen Painonnostoliiton järjestämille Punttikarnevaaleille heinäkuun viimeisellä viikolla. Se on kiva leiri, jolle osallistun joka vuosi! Siellä pääsee näkemään kavereita ja treenaamaan yhdessä”, iloitsee Kononen.

Luitko jo nämä?