Henrik Mustonen tavoittelee vielä kerran tappajan vaistoa squashkentälle

Henrik Mustonen on squashin pelaaja, joka on pelannut ammattilaisena jo 13 vuoden ajan, vuodesta 2008 lähtien. 31-vuotias hollolalainen on kivunnut maailmanlistalla parhaimmillaan sijalle 35.

Korona-aika on ollut Mustoselle erityisen haastava aikaa. ”Koronan aikana en ole päässyt kisaamaan käytännössä lainkaan, joten viimeisen parin vuoden ajan minulla on ollut ikään kuin luova tauko. Harjoittelu on ollut melkoista tasapainoilua: olen yrittänyt pysyä parhaassa mahdollisessa kunnossa, mutta silti nostamaan kaasua välillä, jotta treenaaminen ei muodostuisi liian kuormittavaksi. Nyt valoa on onneksi tunnelin päässä ja pitkästä aikaa ensimmäiset kisatkin kalenterissa”, kertoo Mustonen.

Korona aiheutti Mustoselle kisatauon lisäksi myös roiman pudotuksen ranking-sijoituksessa. ”Koska en ole kisannut pitkään aikaan, olen periaatteessa tippunut kokonaan pois ranking-listalta. Joulukuussa pelaan Saksassa ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Tarkoituksena on siellä päästä pois listan perukoilta. Ensi kevään kisakalenteri on vielä aika lailla avoin, mutta tulen osallistumaan pieniin kisoihin ja turnauksiin; sellaisiin, joita en ole moniin vuosiin pitänyt edes potentiaalisina tapahtumina itselleni. Nyt joudun kuitenkin osallistumaan pienempiin kisoihin, jotta saan haalittua pisteitä ja sitä kautta noustua takaisin iskuetäisyyksille rankingissa”, suunnittelee Mustonen.

Kuluneet puolitoista vuotta eivät Mustosen mukaan kohdellut kaikkia squashin pelaajia ja maita samanarvoisesti: ”Joissakin maissa on kisattu myös korona aikana niin, että pelaajia on ollut vain omasta maasta tai joistakin naapurimaista. Tämän takia osa pelaajista on pystynyt vaikuttamaan omaan ranking-sijoitukseensa myös koronan aikana”.

Tavoitteet korkealle vielä kerran

Mustonen on kuitenkin pitänyt asenteensa positiivisena ja harjoitellut ahkerasti. ”Treenaan noin kuutena päivänä viikossa, 2-3 tuntia kerrallaan. Tällä hetkellä teen paljon lajiharjoittelua ja lajille ominaista treeniä. Yleisesti ottaen teen paljon oheisharjoittelua ja harrastan myös muita lajeja – yksi syistä on se, että harjoituskavereita ei täältä kotiseudultani juuri löydy, mutta samalla vaihteleva harjoitusohjelma pitää mielen virkeänä ja tuo sopivaa vaihtelua”, kertoo Mustonen.

Tämän vuoden aikana Mustonen on tehnyt myös muutaman kotimaan treenireissun. ”Urheiluopistosäätiöltä saamani apuraha on mennyt näihin kotimaan leirityksiin ja niiden kautta olen saanut treeniseuraa ja kaivattua vaihtelua kenttiin ja maisemiin”, kiittelee Mustonen.

Pitkään ammattilaisena pelanneella Mustosella on tavoitteet edelleen korkealla: ”Olen ollut maailmanlistalla parhaimmillaan 35 sijalla ja 50 parhaan joukossa noin puolet urastani. Tavoitteenani on nousta vielä maailmalistalla noille samoille sijoituksille ja näen sen ihan realistisena tähtäimenä. Juuri ennen koronaa nousin pahan loukkaantumisen jälkeen 90 parhaan joukkoon, mutta se ei vielä tuntunut oikein miltään. Mutta realistisesti ajatellen – jos en nyt onnistu comebackissa, ei urani jatkune kauaa koska mieli alkaa tavoitella sitten muita juttuja squashin tilalle. Tilanne on tällä hetkellä vähän ristiriitainen, haluan nauttia pelaamisesta mutta silti samalla minun pitäisi löytää tarvittavat tappajan vaistot ja hullun kiillon silmiin”.

Mitkä ominaisuudet siivittävät Mustosta ranking-listan kärkipäähän? ”Peliälyni; kentän hahmottaminen ja ylipäätään taito pelata ovat aina olleet vahvuuksiani. Pelaamisen perusrutiinit taasen ovat minulle haastavampia, sillä treenaan paljon yksin eikä pelinomaista harjoittelua ole paljon. Voimatasoni ovat olleet ehkä turhan matalalla tasolla aiemmin, mutta nyt voimaa on harjoittelun kautta saatu lisättyä”, avaa Mustonen.

Suunnitelmat valmiina tulevaan

Kun ura squashin parissa joskus loppuu, ei Mustoselta puutu suunnitelmaa: ”Urheilun lisäksi olen kunnianhimoinen muillakin elämän osa-alueilla. Aloitin vuosi sitten opiskelut ammattikorkeakoulussa, ja nyt urakasta puuttuu enää lopputyö. Tarkoituksena on jatkaa opiskeluja kauppakorkeakoulussa urheilu-uran ja amk-tutkinnon jälkeen”.

Opiskelujen lisäksi Mustosella riittää puuhaa yrittäjänä, sillä hän omistaa squashkentällä ja kuntosalilla varustetun liikuntahallin. Mustosen pitkäaikaisena haaveena on järjestää omassa hallissaan pieni squashturnaus, ja juuri nyt sen toteutuminen näyttää varsin todennäköiseltä. ”Nyt olisi hyvä tilaisuus järjestää oma kisa, jos vaan yhteistyökumppaneita löytyy mukaan. Kisasta saisi kerättyä rankingin peruspisteitä, ja sen jälkeen voisi ehkä jo hieman valikoida mihin kisoihin lähtisi seuraavaksi pelaamaan”, suunnittelee Mustonen.

Luitko jo nämä?