Urheiluopistosäätiön juhlavuoden seminaarissa nousi esiin huoli suomalaisten liikkumattomuudesta

Urheiluopistosäätiön juhlavuoden seminaari järjestettiin tiistaina 31.5. historiallisella Olympiastadionilla. Seminaarin kantavaksi teemaksi nousi huoli suomalaisten liikkumattomuudesta, mutta samalla myös toivo yhdessä tekemisen voimasta.

70-vuotisjuhlavuoden seminaarin avasi Urheiluopistosäätiön valtuuskunnan puheenjohtaja Paavo Lipponen.Lipponen muisteli 1952 olympialaisia ja samana vuonna perustetun Urheiluopistosäätiön matkaa: “Urheiluopistosäätiön toiminta lähti liikkeelle pienistä puroista, mutta säätiö on noussut merkittäväksi tekijäksi suomalaisessa urheilussa ja liikunnassa. Säätiö on aina luottanut yhteistyön voimaan ja panostanut laajaan verkottumiseen.”

Lipponen nosti puheen vuoronsa päätteeksi esiin haasteen, johon liikunta- ja urheiluyhteisön tulee yhdessä löytää ratkaisu: miten turvataan vähävaraisten lasten ja nuorten liikkuminen.

Liikkumattomuus on valtava haaste

Lipposen jälkeen oli vuorossa Suomen Olympiakomitean puheenjohtajan Jan Vapaavuoren juhlapuhe. Puheessaan Vapaavuori avasi taustoja Olympiakomitean työstä liikkeen ja liikunnallisen elämäntavan edistämiseksi ja viittasi samaan haasteeseen kuin Lipponenkin: suomalaisten liikkumattomuuteen.

“Meillä on edessämme iso haaste, sillä valtaosa suomalaisista liikkuu liian vähän oman terveytensä kannalta. Elämäntapamme ja arkemme on muuttunut näppäilyä ja naputtamista suosivaksi. Liikkumattomuuden vaikutukset ovat jo nyt merkittäviä, ja keskustelua ja ymmärrystä vaikutuksista tulee lisätä”, painotti Vapaavuori.

Vapaavuoren mukaan Olympiakomitea on nostanut yhdeksi kärkitavoitteekseen liikkeen lisäämisen: “Meidän tulee jollain tavoin onnistua tavoittamaan ne, jotka eivät liiku. Rehellisesti sanoen en tarkalleen tiedä millaisin keinoin tässä onnistumme, mutta lupaamme yrittää parhaamme.”

Vapaavuoren puheenvuoron jälkeen aiheesta käytiin paneelikeskustelu, johon Vapaavuoren lisäksi osallistuivatSuomen Koripalloliiton päävalmentaja Henrik Dettmann, Suomen Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen sekä Suomen Palloliiton naisten jalkapallon kehityspäällikkö Heidi Pihlaja.

Tilanne todettiin jopa hankalammaksi ja synkemmäksi kuin mitä kuvitellaan. Erityisen huolissaan panelistit olivat niistä lapsista ja nuorista, joita seura- tai harrastustoiminnalla ei nyt tavoiteta. ”Seuratoiminnan vetovoima on hyvä, ja ne, jotka ovat sisällä systeemissä, tietävät miten sinne pääsee. Toiminnan ulkopuolelle jäävien kohdalla tilanne on vaikea ”, panelistit tuumasivat.

Kodin ja varhaiskasvatuksen rooli on merkittävä ja heidän tavoittamisensa aiheen tiimoilta tärkeää. Myös kaupunkien, toimivien palveluiden sekä teknologian hyödyntämisen tärkeyttä korostettiin. Vaikka tilanne on synkkä, tulee uskoa tilanteen kääntämiseen ja voittamiseen olla.

Liikkumattomuus näkyy myös kestävyysurheilussa

Juhlavuoden seminaarissa kuultiin myös terveisiä tutkimusmaailmasta, kun Huippu-urheilun instituutti KIHU:n johtava asiantuntija Ari Nummela kertoi kestävyyslajien yhteistyöstä. Tietoa ja osaamista kestävyyslajien kehittämiseksi on jaettu jo vuodesta 2016, ja nykyään tiivis yhteistyö näkyy esimerkiksi säännöllisesti järjestettävien liveseminaarien sekä vuosittaisten, Pajulahdessa järjestettävien kestävyysseminaarien merkeissä.

Suomalaisten liikkumattomuus nousi esiin myös Nummelan puheenvuorossa. Nummela puhui liikunnan kestävyysvajeesta, joka näkyy niin kestävyyskunnon heikkenemisenä, ylipainoisten osuuden sekä diabeteksen tyypin 2 kasvuna, mutta myös kestävyysurheilijoiden määrässä ja tasossa. ”Liikunnan kestävyysvajeen taklaaminen vaatii seuroilta yhteistyötä läpi lajirajojen”, totesi Nummela.

Urheiluopistosäätiön hallituksen varapuheenjohtaja Laura Andersson nivoi seminaarin hienosti yhteen korostamalla vielä kertaalleen yhteistyön ja yhdessä tekemisen tärkeyttä. Lisäksi Andersson alleviivasi yhdenvertaisuuden edistämisen oleellisuutta – teeman, jonka eteen Urheiluopistosäätiön on yhdessä kumppaneidensa kanssa tehnyt jo pitkään töitä. ”Keskustelu ja erityisesti toimenpiteet liikunnan ja urheilun sekä yhdenvertaisuuden eteen jatkukoon”, päätti Andersson hienon tilaisuuden.