Urheiluopistosäätiö palkitsi Tim Sparvin, Leo Pusan ja Yleisurheilijat ry:n Urheilutekopalkinnoilla

Urheiluopistosäätiö jakoi 70-vuotisen taipaleensa kunniaksi kolme Urheilutekopalkintoa 8. joulukuuta. Palkinnon saivat entinen Huuhkajien kapteeni Tim Sparv, pitkän uran keihäänheiton parissa tehnyt Leo Pusa sekä yleisurheilijoiden vuonna 2021 perustettu edunvalvontajärjestö Yleisurheilijat ry.

 

Urheiluopistosäätiön juhlavuosi huipentuu perinteiseen apurahojen jakamiseen sekä tänä vuonna myös kolmeen Urheilutekopalkintoon. Urheilutekopalkinto on Urheiluopistosäätiön hallituksen myöntämä tunnustuspalkinto liikunnan ja urheilun hyväksi tehdystä työstä Suomessa.

Tunnustus voidaan jakaa yksittäisestä teosta tai pitkäaikaisesta työstä, joka on edistänyt säätiön arvojen ja tavoitteiden toteutumista suomalaisessa liikuntakentässä. Historian ensimmäiset Urheilutekopalkinnot jaettiin Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTOssa 8. joulukuuta.

Ensimmäinen urheilutekopalkinto luovutettiin entiselle keihäänheittäjälle ja nykyiselle keihäänheittovalmentajalle Leo Pusalle. Hän kilpaili Münchenin Olympialaisissa 1972, ja sen jälkeen on valmentanut useita suomalaisia huippuheittäjiä, kuten Tapio Korjusta, Heli Rantasta, Aki Parviaista ja Lassi Etelätaloa.

”Pusa on tehnyt pitkäaikaisen ja menestyksekkään uran suomalaisessa keihäsvalmennuksessa”, palkinnon jakanut Urheiluopistosäätiön hallituksen puheenjohtaja Perttu Puro perusteli palkinnon saajan valintaa.

Toisena tilaisuudessa palkittiin Yleisurheilijat ry, joka on yleisurheilijoiden edunvalvontajärjestö. Se on ottanut aktiivisesti kantaa urheilun tasa-arvoisuuden ympärillä käytyyn julkiseen keskusteluun.

”Yhdistys osallistui keväällä 2022 aktiivisesti keskusteluun liikuntajärjestöjen pelisäännöistä ja toimintatavoista julkaisemalla näkyvästi oman listansa urheilijan oikeuksista ja avaamalla oman ilmoituskanavansa”, säätiöltä todettiin valinnan perusteista. Palkinnon vastaanotti yhdistyksen toiminnanjohtaja Tuomas Rouvali.

Kolmannen urheilutekopalkinnon vastaanotti Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajien entinen kapteeni, Tim Sparv. Sparv on tehnyt näkyvää työtä urheilun yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajat on myös profiloitunut vahvasti suvaitsevaisuutta ja rasismin vastaisuutta ajavana urheilujoukkueena.

”Sparv on ottanut johdonmukaisesti ja pitkäaikaisesti osaa keskusteluun urheilun ja urheilijoiden ihmisoikeuksista ja yhdenvertaisuudesta”, Puro kommentoi Sparvin palkitsemista.

Jokaiselle urheilutekopalkinnon saaneelle lahjoitettiin 5 000 euron stipendi. Palkintorahat tulevat menemään hyvään tarkoitukseen: Yleisurheilijat ry:llä vasta tuoreeltaan perustetun yhdistyksen toiminnan edellytyksien jatkamiseen ja Leo Pusalla hänen oman rahastonsa, Leo Pusa -rahaston kautta stipendeihin, jotka ovat suunnattu nuorille urheilijoille. Tim Sparv aikoo niin ikään edistää palkintorahoilla nuorten urheilua.

”Olen ollut mukana antamassa takaisin yhteiskunnalle ja yhteisöille rakennuttamalla minitekonurmikenttiä kotiseudulleni, Pohjanmaalle. Palkintorahat tulen käyttämään tämän työn edistämiseen ja nuorten liikkumisen kannustamiseen”, Tim Sparv totesi.

Yhteystiedot medialle

Perttu Puro, Urheiluopistosäätiön puheenjohtaja
puh. 040 7793436
perttu.puro@urheiluopistosaatio.fi

Jukka Hako, Urheiluopistosäätiön toimitusjohtaja
puh. 050 4650399
jukka.hako@urheiluopistosaatio.fi