Urheiluopistosäätiöltä tukea urheilutoiminnalle

14.12.2018

Urheiluopistosäätiö tukee jälleen 2019 laaja-alaisesti urheilutoimintaa sen eri saralla. Tähän kuuluvat mm. urheiluvalmennus, liikuntakasvatus ja liikuntatieteellinen tutkimus.

Urheiluopistosäätiön vuoden 2018 apurahabudjetti oli 405 000 euroa, josta 252 400 euroa jaettiin hakemusten pohjalta. Vuodeksi vastaavat luvut ovat 445 000 euroa ja 264 400 euroa. Urheiluopistosäätiö jatkaa myös aikaisempina vuosina aloitettujen erillishankkeiden tukemista. 

”Säätiön toiminta on vakaata, ja pääomaa kasvatetaan sijoituksilla, jotka kohdennetaan ympäri maailmaa. Pyrimme luonnollisesti kasvattamaan kokonaisbudjettia vuosittain, ja viime vuosina olemme onnistuneet hyvin tavoitteessamme”, kertoo Urheiluopistosäätiön toimitusjohtaja Jukka Hako.

Isommilla summilla vaikuttavuutta tutkimuksiin                                                                                                                                                           

Kuusi hakijaa sai säätiön tutkimusapurahan liikuntatieteelliseen työhön. Yhteensä apurahojen summa on 35 000 euroa. 

Mielenkiintoisena aiheena on mm. Titta Kontron tutkimus otsikolla: Entisten huippu-urheilijoiden fyysisen aktiivisuuden, alkoholinkäytön ja tupakoinnin väliset yhteydet sekä niihin liittyvät sairaudet ja kustannukset sekä kuolleisuus. 

”Tänä vuonna jaettiin kappalemäärissä vähemmän tutkimusapurahoja, mutta kokonaisuudessaan summa oli hiukan suurempi kuin viime vuonna. Pyrimme isommilla tukisummilla hakemaan enemmän vaikuttavuutta tutkimuksiin”, kertoo Hako.

Yksilöurheilun lajikirjo monipuolinen

Urheilutoiminnan apurahat jakautuivat jälleen liittojen, seurojen ja yksilöurheilijoiden kesken. Yksittäisille urheilijoille jaettiin 44 000 euroa. 

”Yksilöurheilun saralla lajikirjo oli jälleen monipuolinen. Lajeista ovat edustettuina niin maastohiihto, pyörätuolikelaus, jousiammunta kuin yleisurheilunkin eri lajit”, sanoo Hako. 

Yksittäisistä urheilijoista apurahan saivat mm. Tiia Kuikka, Topi Raitanen, Viivi Lehikoinen, Lindfors Viveca, Henry Manni, Rebecca Immonen, Taru Kuoppa, Oskari Mörö, Lilli Vehmas ja Aku Partanen. 

”Moni urheilija haki tukea harjoitus-, valmennus- ja leirityskuluihin, mutta esiin nousi perusteluissa myös kesällä 2019 rakentuvan Pajulahden alppimajan käyttö treenin tukena. Alppimaja-asumisen ns. korkeutta voidaan säätää typen avulla merenpinnan tasolta aina viiteen kilometriin asti. Asuminen korkealla ja harjoittelu merenpinnan tasolla on todettu olevan yksi tehokkaimmista keinoista huippu-urheilijan harjoitteluun”, kertoo Hako.

Urheiluopistosäätiö lisää liikunnan tasa-arvoisuutta

Lajiliitoille ja seuroille myönnetyistä apurahoista suurimmat apurahat ohjautuivat tahoille, joita Urheiluopistosäätiö on tukenut jo vuosia kuten yleisurheilu, kamppailulajit, tennis, jalkapallo ja erityisliikunta sekä vammaisurheilu. 

Yksittäisille seuroille myönnettiin apurahoja 47 400 euroa ja liitoille 138 ooo euroa.  

Kilpaurheilun lisäksi Urheiluopistosäätiö haluaa auttaa luomaan jokaiselle nuorelle mahdollisuuden liikkua ja harrastaa. 

”Tänäkin vuonna suurin osa apurahoista myönnettiin valmennusleireihin, joissa apurahan saajat voivat hyödyntää säätiön omaa urheiluopistoa Liikuntakeskus Pajulahtea. Yhteistyössä Liikuntakeskus Pajulahden kanssa voimme tukea myös vähävaraisten lasten ja nuorten pääsyä mukaan leireille.”      

Kaikki vuodeksi 2019 hakemuksen perusteella apurahan saaneet löytyvät säätiön kotisivuilta.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

 

10.01.2019E-urheilijoille tukea matkalla kohti huippua
14.12.2018Urheiluopistosäätiöltä tukea urheilutoiminnalle
08.12.2018Urheiluopistosäätiö mukana Urheilugaalan Läpimurto-palkinnossa
21.11.2018Kilpakävelijälupaus ei pelkää kipua - Lue Aleksi Ojalan urheilijatarina
08.11.2018Unelmista ei pidä luopua vaikeinakaan aikoina - Taneli Tenhusen urheilijatarina
25.10.2018Väitöskirjatutkimus kartoittaa urheilijoiden ja valmentajien ravitsemusosaamista
10.10.2018SISU-tiimin leireillä rikotaan lajirajoja ja kankeita tekemisen tapoja
28.09.2018Tuore väitöskirjatutkimus pureutuu varusmiesten fyysisen toimintakyvyn vaatimuksiin
15.09.2018Suomen pituushyppytoivojen tähtäimessä Tokion olympialaiset
05.09.2018Haasteet eivät hidasta paratriathlonisti Liisa Liljan tahtia - Lue Liljan urheilijatarina

Siirry arkistoon »