“Urheiluopistosäätiö on tuonut liikunnan tasa-arvon kehittämiseen oman merkittävän panoksensa”

Urheiluopistosäätiö tukee monipuolisesti urheiluvalmennusta, liikuntakasvatusta ja liikuntatieteellistä tutkimusta.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry on yksi säätiön tukemista urheilujärjestöistä, joka suunnittelee ja kehittää vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien liikunnan harrastamisen ja kilpailemisen mahdollisuuksia.

Yhdenvertaisuuden edistäminen liikunnan ja urheilun kentässä

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry tuo tärkeän panoksensa yhdenvertaisuuden edistämiselle liikunnan ja urheilun kentässä. Järjestössä arvostetaan urheilijoita ja liikkujia, jotka pääsevät omassa lajissaan tavoittelemaan tavoitteitaan.

VAU ry:n toiminnanjohtajan Riikka Juntusen mukaan lisäarvoa toiminnalle tuo se, että vammaisurheilun näkyvyyden lisääntyminen luo mahdollisuuksia yhä useammalle. Suurimmat ilonaiheet työssään hän kokee silloin, kun mahdottomasta tulee mahdollista.

“Tällaisia voin kokea, kun perhe löytää yhteisen harrastuksen sen jälkeen, kun on kuvitellut, ettei sellainen ole mahdollista. Iloa tuo myös, kun kuntoutuja löytää takaisin liikunnan ja urheilun pariin”, kertoo Juntunen.

Pajulahti Games hyvän tunnelman kilpailutapahtuma

VAU ry järjestää vuosittain vammaisurheilun kansainvälisen Pajulahti Games -kilpailutapahtuman Liikuntakeskus Pajulahdessa, Lahden Nastolassa. Urheiluopistosäätiön apuraha (6000€) käytetään tapahtuman tuomareiden, toimitsijoiden ja vastuuhenkilöiden majoitus-, ruokailu- ja matkakulujen korvaamiseen.

“Pajulahti on tehnyt merkittäviä investointeja esteettömyyden lisäämiseksi, ja uusi asuntola on todella toimiva. Lisäksi kiitosta saa opiston henkilökunta, jolla on osaamista vammaisurheilusta ja soveltavasta liikunnasta – tämä osaaminen on tärkeää tapahtumien taustalla”, kertoo Juntunen.

Pajulahti Games on vakiinnuttanut paikkansa vammaisurheilun kansainvälisellä kartalla.

“Viimeisten vuosien aikana olemme saaneet paikalle myös kansainvälisiä delegaatioita, jotka ovat tulleet tutustumaan tapahtumaan. Tänä vuonna paikalla oli yksi Tokion 2020 paralympiakisojen harjoittelukaupungeista”, Juntunen summaa.

Pajulahti Games -kilpailutapahtuma järjestettiin kahdeksatta kertaa 19.–21. tammikuuta 2018. Lajeina tapahtumassa olivat maalipallo, istumalentopallo, sokkopingis, judo, yleisurheilu, pyörätuolirugby ja voimanosto. Tapahtuma on saanut palautetta tapahtuman hyvästä tunnelmasta.

“Urheilijat ovat saaneet keskittyä urheiluun, mikä on tärkeintä”, Juntunen kiteyttää.

Tähtäimenä Tokio 2020 paralympialaiset

Urheiluopistosäätiön tukemalla apurahalla (9000€) VAU ry kehittää myös pt-rugbyn ja maalipallon valmennustoimintaa. Molemmissa lajeissa kansainvälisellä tasolla mennään kohti ammattimaista toimintaa. Juntusen mukaan tärkeää on päästä harjoittelemaan hyvissä olosuhteissa osaavien valmentajien johdolla.

“Kummankin lajin osalta Pajulahti on ollut myös arvokisojen näyttämönä. Meille lajiliittona apuraha ja samalla jo pitkään jatkunut yhteistyö Pajulahden urheiluopiston kanssa merkitsevät paljon”, Juntunen kertoo.

Tavoitteena molemmissa lajeissa on saavuttaa paikka Tokio 2020 paralympialaisiin. Tuen avulla VAU ry jatkaa leiritoiminnan kehittämistä, harjoitusolosuhteiden parantamista ja päivittäisvalmennusta sekä syventää asiantuntijatoiminnan yhteistyötä urheiluakatemioiden ja Liikuntakeskus Pajulahden kanssa.

”On tärkeää tehdä ahkerasti töitä oman unelmansa eteen ja mennä sitä kohti”

Paralumilautailija Matti Suur-Hamari

”Usko unelmiin.” Tämä pätee monessakin asiassa, mutta se on ennen kaikkea imatralaisen paralumilautailija Matti Suur-Hamarin ohje niin nuorille urheilijalupauksille kuin elämään yleensä. Risteyskohdissa ovat miestä ohjanneet periksiantamattomuus ja sinnikkyys.

Suur-Hamari loukkaantui moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 2009, ja hänen vasen jalkansa jouduttiin amputoimaan polvesta alaspäin. Hän on kuntounut ällistyttävällä tavalla.

Suur-Hamarin uusi elämä alkoi sairaalassa. Hän näki Youtubessa videon, jossa yhdysvaltalainen Evan Strong laski mäkeä lumilaudalla jalka-amputaatiosta huolimatta.

”Sillä hetkellä päätin, että minäkin pystyn samaan”, kertoo Suur-Hamari.

Ensimmäisen proteesin hän sai yhdeksän kuukautta onnettomuuden jälkeen. Takaisin rinteeseen ja entisen harrastuksensa lumilautailun pariin hän palasi keväällä 2012.

Uransa ensimmäisissä MM-kisoissa 2015 Suur-Hamari voitti krossin MM-kullan ja banked slalomin MM-pronssin.

”Paras muisto on ehdottomasti vuoden 2016 X Games-kisojen kultamitali. Olin pienestä asti katsonut kisoja, ja osallistuminen oli ollut suurena haaveena. Olin alkujaan jo pelkästä kisakutsusta ylpeä”, sanoo Suur-Hamari.

Vuosi 2016 toi mukanaan myös maailmancupin voiton. Seuraavana vuonna 2017 hän uusi paracrossin MM-kultansa Big Whitessa Kanadassa. Hän voitti samoissa kisoissa maailmanmestaruuden myös banked slalomissa.

Suur-Hamari kertoo, että häneltä tiedustellaan usein kauden tavoitteista. Tänä vuonna katse on luonnollisesti Etelä-Korean Pyeongchangin paralympialaisissa.

”Uraani on mahtunut hienoja laskuja, ja meillä on loistava tiimi viemässä hommaa eteenpäin. Jokainen kisa on oma matkansa maaliviivalle. Kun maaliviiva ylittyy, voidaan vasta katsoa mihin oma suoritus tällä kertaa riitti. Kun lähtee hyvällä fiiliksellä kisaan, näkyy se usein myös tuloksessakin”, jatkaa Suur-Hamari.

Urheiluopistosäätiö tukee Pajulahti-tiimiläisiä

Pajulahti-tiimiläiset saavat Urheiluopistosäätiöltä kukin vuosittain 4 000 euron suuruisen apurahan valmennusrahastoonsa.

”Nyt on käynnissä kolmas vuosi sopimuksesta. Olin otettu, kun minut valittiin Pajulahti-tiimiin. Arvostan kaikkea tukea, sillä se antaa mahdollisuuden keskittyä treeneihin ja kisoihin”, kertoo Suur-Hamari.

Pajulahti harjoitteluympäristönä on myös ollut Suur-Hamarin mieleen.

”Pajulahdessa itsessään on hieno ympäristö, ja sinne on luotu hyvät mahdollisuudet urheilijoille kehittyä. Vaikka olenkin talviurheilija ja matkustan paljon ulkomailla, kesäaikaan teen paljon fysiikkaan liittyviä harjoitteita Pajulahdessa”, jatkaa Suur-Hamari.

Suur-Hamarin mielestä tärkeintä on unelmoida sekä luottaa omaan tekemiseen.

”Toivon nuorille lupauksille, että he jaksavat unelmoida. On tärkeää tehdä ahkerasti töitä oman unelmansa eteen ja mennä sitä kohti. Kun laittaa aamuisin kärsivällisesti ne haalarit niskaan, palkintokin tulee lopulta”, sanoo Suur-Hamari.

Urheilu vei mukanaan jo nuorena

Matti aloitti 4-vuotiaana uinnin, ja omien sanojensa mukaan hän on harrastanut useita eri lajeja laskuvarjohyppäämisestä karting-autoiluun.

”Olen kiitollinen vanhemmilleni, että olen päässyt harrastamaan monia eri lajeja. Tämä on auttanut myös urallani, sillä pystyn monipuolisesti harjoittelun yhteydessä tehdä erilaisia oheisharjoitteita”, kertoo Suur-Hamari.

Matti myöntää olleensa jo lapsena kovapää, ja monen lajin kokeilu menikin usein ensin kaatumisen ja ylösnousemisen kautta.

”Teininä teimme usein temppuja rinteissä. Olin aika usein se, joka kaatui upeimmin. Harjoittelun kautta tekniikka kuitenkin löytyi, ja homma lähti luistamaan. Olen aina ollut tietyllä tapaa uhkarohkea ja kokeillut rohkeasti mahdottomiakin asioita. Se on vienyt myös eniten eteenpäin. Ennakkoluulottomuus ja loputon itseluottamus auttavat niissä hetkissä, kun tuntuu, että asiat eivät suju”, päättää Suur-Hamari.

Urheilugaalan Esikuva-erikoispalkinto ja Urheiluopistosäätiön 10 000 euron apuraha Jari ja Sanna Mönkköselle

Esikuva-erikoispalkinnolla ja Urheiluopistosäätiön 10 000 euron apurahalla palkitut Jari ja Sanna Mönkkönen Jani Tanskasen haastateltavana. Kuva: Aki Havukainen / EMG

Urheilugaalan Esikuva-erikoispalkinto ja Urheiluopistosäätiön 10 000 euron apuraha luovutettiin Suomen Urheilugaalassa 18.1.2018 Jari ja Sanna Mönkköselle tueksi ja kannustukseksi työhön ja arkeen.

“Jari Mönkkönen oli huippu-urheilijana taistelija ja tiennäyttäjä. Hän palautti uskon suomalaisen telinevoimistelun kansainväliseen menestykseen”, kertoo Urheiluopistosäätiön toimitusjohtaja Jukka Hako.

Apurahoilla tuetaan jälleen urheilutoimintaa

Urheiluopistosäätiö tukee jälleen vuonna 2018 monipuolisesti urheiluvalmennusta, liikuntakasvatusta ja liikuntatieteellistä tutkimusta. Urheiluopistosäätiön eri tarkoituksiin myöntämien apurahojen kokonaismäärä jatkoi kasvamistaan vuodesta 2017 säätiön suunnitelmien mukaisesti.

“Lähdemme myönteisin mielin vuoteen 2018. Viime vuonna kokonaissumma oli 350 000 euroa. Vuodeksi 2017 apurahoja myönnettiin eri tarkoituksiin 365 000 euroa. Vuoden 2018 kokonaisbudjetti on 400 000 euroa, josta hakemuksesta myönnettiin 252 400 euroa. Jatkoimme myös edellisvuosina aloitettujen erillishankkeiden tukemista”, kertoo Urheiluopistosäätiön toimitusjohtaja Jukka Hako.

Urheiluopistosäätiön pääomaa kasvatetaan sijoituksilla, jotka kohdennetaan ympäri maailmaa. Säätiön toiminta on ollut vakaata ja suhdanteet ovat olleet kohdillaan myös sijoittamisen näkökulmasta.

“Tähdet ovat olleet kohdillaan, ja olemme onnistuneet kasvattamaan säätiön pääomaa sijoituksilla tasaisesti. Meillä on tahoja, joita olemme tukeneet jo vuosia sekä uusiakin hakijoita on tullut joukkoon”, kertoo Hako.

Yksilöurheilijoille enemmän apurahoja

Urheiluapurahoja myönnettiin yhteensä 221 400 euroon. Suurimmat potit saivat liitot, piirit ja erilaiset valtakunnalliset yhteisöt, yhteensä 133 000 euroa. Yksittäisille seuroille myönnettiin apurahoja 48 000 euroa ja yksittäisille urheilijoille 40 400 euroa. Vuodelle 2018 Urheiluopistosäätiö lisäsi yksilöurheilijoiden apurahojen määrää.

“Iloksemme yksilöurheilijoilta tuli enemmän hakemuksia, sekä lajikirjo oli suurin koskaan. Tärkeintä on saada mahdollisimman monipuolisia ja hyviä hakemuksia. Positiivista oli myös, että maajoukkuetason urheilijoita oli myös hyvä määrä hakijoissa”, kertoo Hako.

Yksittäisistä urheilijoista apurahan saivat mm. Kristian Bäck, Jenni Kangas, Taru Kuoppa, Viveca Lindfors, Heidi Nokelainen, Henry Manni, Benedek Oláh, Arttu Pajulahti, Kristian Pulli, Topi Raitanen ja Jouki Tikkanen.

Jokaiselle mahdollisuus liikkua

Urheiluopistosäätiö haluaa olla osa suomalaista urheilun ja liikunnan perhettä sen kaikilla osa-alueilla, niin huippu-urheilussa kuin edellytysten luomisessa jokaiselle nuorelle liikkua ja harrastaa. Suurin osa apurahoista myönnettiin valmennusleireihin, joissa apurahan saajat voivat hyödyntää säätiön omaa urheiluopistoa Liikuntakeskus Pajulahtea.

“Kaikilla nuorilla ei ole mahdollisuuksia harrastuksiin. Yhteistyössä Liikuntakeskus Pajulahden kanssa olemme kehittäneet mallin, jossa voimme tukea vähävaraisten lasten ja nuorten pääsyä mukaan leireille. Tarkoitus on edistää nuorten liikuntaharrastuksia monipuolisesti eri lajien parissa ja lisätä liikunnan tasa-arvoisuutta, jossa jokaisella lapsella tulisi olla mahdollisuus vähintään yhteen harrastukseen”, jatkaa Hako.

Lajiliitoille, piireille ja seuroille myönnetyistä apurahoista suurimmat apurahat ohjautuivat tahoille, joita Urheiluopistosäätiö on tukenut jo vuosia kuten yleisurheilu, kamppailulajit, tennis, jalkapallo ja erityisliikunta sekä vammaisurheilu.

“Olemme saaneet mukaan uusia lajeja niin sisäpalloilulajeista kuin talviurheilusta. Ihmiset ovat myös ottaneet paraurheilun omakseen. Uusimpana tuen kohteena on Jukolan Viesti, jonka koemme paikallisesti merkittävänä tapahtumana. Tapahtuman järjestäminen on kova ponnistus seuroilta ja kunnilta”, miettii Hako.

14 hakijaa saivat vuodelle 2018 Urheiluopistosäätiön tutkimusapurajoja liikuntatieteelliseen työhön. Yhteensä summa on 31 000 euroa. Aihealueina väitöskirjoissa on esimerkiksi liikunnan aiheuttaman mielihyvän yhteys aivomekanismeihin, sekä miten valmentaja voi parhaiten tukea urheilijaa yhdistämään urheilun ja opiskelun kaksoisuraksi.

“Liikunnalla on vahva tulevaisuus ja syytä ollakin. Jokainen meistä ikään katsomatta voi pitää huolta kunnostaan ja jaksamisestaan. Huippu-urheilu on oma muotonsa, mutta sen rinnalla nuorten liikuntakasvatus on erittäin tärkeässä asemassa. Koemme tukitoiminnan edistävän urheilun ja liikkumisen asemaa”, päättää Hako.

Liikunnan aiheuttaman mielihyvän tutkimus sai apurahan

Urheiluopistosäätiön tutkimusapurahojen uusi kohde on liikunnan aiheuttaman mielihyvän yhteys aivomekanismeihin. Tätä tutkii filosofian maisteri Tiina Saanijoki väitöskirjatyössään. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää tavanomaisen aerobisen harjoittelun ja intervalliharjoittelun mielialavai- kutuksia, ja toisaalta tutkia aivokuvantamisen avulla aivojen palkitsemisjärjestelmään liittyvän opioidijärjestelmän aktivaatiota liikunnan yhteydessä. Yksilölliset eroavaisuudet liikuntaan liittyvissä euforian ja palkitsevuuden ominaisuuksissa saattavat osaltaan olla liikunnallisen aktiivisuuden taustalla ja niiden selvittäminen voi auttaa kehittämään uudenlaisia lähestymistapoja ihmisten liikunnalliseen aktivoimiseen. Urheiluopistosäätiö myönsi tutkimushanketta varten 5 000 euron suuruisen apurahan.

Terveystieteiden maisteri Sini Kontrolle on myönnetty jatkorahoitusta 5
000 euroa väitöskirjatyöhön, jonka aiheena on entisten huippu-urheilijoiden
fyysisen aktiivisuuden, alkoholinkäytön ja tupakoinnin väliset yhteydet sekä
niihin liittyvät sairaudet ja kustannukset sekä kuolleisuus.

Liikuntatieteiden maisteri Milla Saarisen väitöskirjatutkimus nimeltään
Voittamista urheilussa ja koulussa! on saanut myös jatkorahoitusta. Tutkimus
pyrkii selvittämään, miten valmentaja voi parhaiten tukea urheilijaa
yhdistämään urheilun ja opiskelun kaksoisuraksi. Työtä tuetaan 3 000 euron
apurahalla.

Urheiluopistosäätiö on päättänyt jakaa liikuntatieteelliseen työhön tutkimusapurahoja
14 hakijalle vuodeksi 2018 yhteensä 31 000 euroa.

Kaikki myönnetyt tutkimusapurahat löytyvät tästä.


Urheiluapurahoja jaettiin 221 400 euroa

Urheiluopistosäätiö on myöntänyt hakemusten perusteella urheiluapurahat vuodeksi 2018. Myönnetty summa nousi 221 400 euroon, missä on hieman yli 10 000 euron kasvuvuoteen 2017 verrattuna. Eniten lisääntyivät yksittäisten urheilijoiden apurahat. Suurimmat potin saivat liitot, piirit ja erilaiset valtakunnalliset yhteisöt, yhteensä 133 000 euroa. Yksittäisille seuroille myönnettiin apurahoja 48 000 euroa ja yksittäisille urheilijoille 40 400 euroa.

− Suurin osa apurahoista myönnettiin valmennusleireihin, joissa apurahan saajat voivat hyödyntää säätiön omaa urheiluopistoa Liikuntakeskus Pajulahtea, kertoo säätiön toimitusjohtaja Jukka Hako.
− Apurahan saajien joukossa on useita maajoukkuetason urheilijoita. Hako toteaa.

Yksittäisistä urheilijoista apurahan saivat mm. Kristian Bäck, Jenni Kangas, Taru Kuoppa, Viveca Lindfors, Heidi Nokelainen, Henry Manni, Benedek Oláh, Arttu Pajulahti, Kristian Pulli, Topi Raitanen ja Jouki Tikkanen.

Lajiliitoille, piireille ja seuroille myönnetyistä apurahoista suurimmat apurahat ohjautuivat yleisurheilulle 40 000, kamppailulajeille 23 500, tennikselle 23 000, erityisliikunnalle ja vammaisurheilulle 21 000 ja jalkapallolle 15 500 euroa.
Kaikki apurahan saaneet löytyvät tästä.

Tutkimusapurahat vuodeksi 2018 haettava jo syyskuussa

Urheiluopistosäätiö siirtyy kuluvan vuoden aikana uuteen aikatauluun
urheilu- ja liikuntakasvatukseen liittyvien tutkimusapurahojen haussa.

− Jatkossa tutkimusapurahat haetaan urheiluapurahojen tapaan etukäteen
seuraavaa vuotta varten, kertoo säätiön toimitusjohtaja Jukka Hako. – Tänä vuonna tutkimusapurahoja jaetaan siis kaksi
kertaa. Maaliskuussa jaoimme vuoden 2017 tutkimusapurahat ja syksyllä päätämme
vuoden 2018 tutkimusapurahoista.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tutkimusapurahoja vuodeksi 2018
on haettava säätiön sähköisen apurahajärjestelmän kautta syyskuun 2017 aikana.
Päätökset julkistetaan 8.12.2017.

Valmentajan vaikutusta nuoren uraan tutkitaan Urheiluopistosäätiön apurahan turvin

Miten yhdistää urheilu-ura ja opiskelu urheilulukiossa ja millainen on valmentajan vaikutus nuoren urapolkuun? Tätä selvittää liikuntatieteiden maisteri Milla Saarisen väitöskirjatutkimus nimeltään Voittamista urheilussa ja koulussa! Tutkimus pyrkii selvittämään, miten valmentaja voi parhaiten tukea urheilijaa yhdistämään urheilun ja opiskelun kaksoisuraksi. Urheiluopistosäätiön vuoden 2017 tutkimusapurahojen jaossa Saarisen tutkimustyöhön myönnettiin 3 000 euroa suuruinen apuraha.

Terveystieteiden maisteri Sini Kontro puolestaan sai 4 000 euroa väitöskirjatyöhön, jonka aiheena on entisten huippu-urheilijoiden fyysisen aktiivisuuden, alkoholinkäytön ja tupakoinnin väliset yhteydet sekä niihin liittyvät sairaudet ja kustannukset sekä kuolleisuus.

Lääketieteen lisensiaatti Toivo Kerttu sai 4 000 euroa väitöskirjatyöhön, jonka aiheena on objektiivisesti mitattu fyysinen aktiivisuus, terveydentila, vammat sekä tuki- ja liikuntaelimistön toiminta nuorilla Terveyttä edistävä liikuntaseura -tutkimuksessa.

Liikuntatieteiden maisteri Tommi Ojanen sai 4 000 euron jatkorahoituksen väitöskirjatutkimukseensa, jonka aiheena on sotilaan kuormittuminen pitkäkestoisessa taisteluharjoituksessa sekä eri tavalla toteutetun voima- ja kestävyysharjoittelun vaikutus sotilaan fyysiseen toimintakykyyn ja kehon koostumukseen.

Liikuntatieteiden kandidaatti Sini Lällä sai 4 000 euroa pro gradu -työhön, jonka aiheena kilpailukautta edeltävän painonpudotuksen vaikutuksia naisyleisurheilijoiden kehonkoostumukseen, suorituskykyyn ja hormonipitoisuuksiin.

Urheiluopistosäätiö jakoi liikuntatieteelliseen työhön tutkimusapurahoja tänä vuonna 11 hakijalle yhteensä 30 000 euroa. Yhteissumma kasvoi 5 000 eurolla vuodesta 2016. Kaikki myönnetyt tutkimusapurahat löytyvät tästä.

Uimari Nea-Amanda Heinola
Pajulahti-teamiin

Nea-Amanda Heinola ja Jukka Hako allekirjoittamassa yhteistyösopimusta. Tyytyväiseltä näyttää myös valmentaja Esa Sievinen.

Maamme lupaavimpiin nuoriin uimareihin lukeutuva vihtiläinen Nea-Amanda Heinola on Urheiluopistosäätiön ja Olympiakomitean yhteistyön pohjalta rakennetun Pajulahti-teamin tuorein jäsen. Kaikki Pajulahti-teamin jäsenet tähtäävät lajissaan seuraaviin olympialaisiin ja hyödyntävät säätiönomistaman Liikuntakeskus Pajulahden harjoitusmahdollisuuksia.

Nea-Amanda Heinola saavutti viime vuonna alle 17-vuotiaiden sarjassa 50 metrin vapaauinnissa pitkässä altaassa EM-pronssia. Aika oli tuolloin 25,64 ja se oli uusi nuorten Suomen ennätys.

Vihti ja suomalainen huippu-uinti ovat kuuluneet yhteen jo vuosikymmeniä. – Ei siis ihme, että myös Nea-Amandan takaa löytyy tuttu ja menestyksekäs valmentaja Esa Sievinen, toteaa säätiöntoimitusjohtaja Jukka Hako.

Pajulahti-teamin olympialaisiin tähtäävät urheilijat saavat kukin vuosittain 4 000 euron
suuruisen apurahan valmennusrahastoonsa. – Nea-Amandan sopimus on nelivuotinen
ja ulottuu vuoden 2020 Tokion olympialaisiin saakka. Pajulahti-teamin
urheilijoita on uusimman sopimuksen myötä yhteensä seitsemän, kertoo Jukka Hako

Hymyilevä mies -elokuva pokkasi palkinnon urheilukulttuuriteosta

Kansainvälisestikin palkittu elokuva Hymyilevä mies pokkasi palkinnon urheilukulttuuriteosta
17.1.2017 järjestetyssä Urheilugaalassa. Elokuva kertoo nyrkkeilijä Olli Mäestä
ja on kunnianosoitus hänen urheilijauralleen.

Muut ehdokkaat, joista voittaja äänestettiin, olivat yhdeksän valokuvaajan toteuttama kirja
Matsipäivä – Suomifutista valokuvina ja kouluille suunnattu Para School Day
-kiertue vammaisurheilun arvon ja arvostuksen nostamiseksi. Palkintoluokan
voittaja sai Uno-pokaalin ohella Urheiluopistosäätiön erikoisstipendin.

Urheiluopistosäätiö on yksi Urheilugaalan yhteistyökumppaneista ja nimenomaan palkintoluokan
Urheilukulttuuriteko kummi.

− Elokuvan saama erikoisstipendi ohjataan Olli Mäen syntymäkaupunkiin Kokkolaan,
jossa hän aloitti urheilu-uransa. Yhteensä 10 000 euron stipendi jaetaan Kokkolassa juniorinyrkkeilyn parissa työskentelevän kolmen urheiluseuran kesken, kertoo säätiön toimitusjohtaja Jukka Hako .

Urheilukulttuuriteon ehdokkuus kunnianosoitus Olli Mäelle

Itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden ensimmäinen suurtapahtuma, tammikuun 17. päivänä
järjestettävä Urheilugaala, on julkistanut ehdokkaansa viidessä eri
palkintoluokassa. Lisäksi paljastettiin kärkikymmenikkö Sykähdyttävin
urheiluhetki 2016 -yleisöäänestykseen, jonka voittaja ratkeaa Urheilugaalan
iltajuhlan yhtenä huipentumana Hartwall Areenassa Helsingissä.

Urheiluopistosäätiö solmi vuosi sitten kolmivuotisen yhteistoimintasopimuksen Urheilugaalan kanssa. − Sopimuksen mukaan säätiö on pääsponsori luokassa Urheilukulttuuriteko, kertoo
säätiön toimitusjohtaja Jukka Hako.

Ehdokkaina Urheilukulttuuriteko-palkinnon saajiksi ovat kansainvälisesti palkittu
Hymyilevä mies -elokuva nyrkkeilijä Olli Mäestä, yhdeksän valokuvaajan
toteuttama kirja Matsipäivä – Suomifutista valokuvina ja kouluille suunnattu
Para School Day -kiertue vammaisurheilun arvon ja arvostuksen nostamiseksi.
Palkintoluokan voittaja saa Uno-pokaalin ohella Urheiluopistosäätiön
erikoisstipendin.

− Urheilugaalan myöntämä ehdokkuus on kunnianosoitus paitsi elokuvalle niin myös Olli Mäelle,
kiitteli pääosaa varten yli neljä vuotta nyrkkeilyharjoituksissa valmistautunut näyttelijä Jarkko Lahti
julkistamistilaisuudessa.

Muita palkintoluokkia ovat muun muassa vuoden läpimurto, vuoden esikuva, vuoden
urheilumarkkinointiteko ja vuoden urheiluseura.

Sokerina pohjalla kuunnellaan kansan ääntä, kun julkistetaan Sykähdyttävin urheiluhetki 2016. Pudotuspelin ensimmäisessä vaiheessa lähes 30 ehdokkaan joukosta semifinaalivaiheeseen selviytyi kymmenen eniten ääniä saanutta hetkeä. Yleisöäänestyksen toinen vaihe on käynnistynyt. Vaihtoehdot löytyvät Urheilugaalan sivustolta: urheilugaala.fi.

Urheiluopistosäätiön toimitusjohtaja Jukka Hako (oik.) onnitteli Urheilugaalan 2017 Urheilukulttuuriteko-palkintoluokan ehdokkaita Jarkko Lahtea (pääosa elokuvassa Hymyilevä mies), Leena Kummua (Para School Day -kiertueen edustaja) sekä kolmikkoa Miska Savolainen, Tommi Jäkkä ja Petteri Lehtonen (Matsipäivä-kuvakirjan edustajat). Kuva: Suvi Suovaara / EMG

Urheiluapurahoja jaettiin 211 000 euroa

Urheiluopistosäätiö on myöntänyt hakemusten perusteella urheiluapurahat
vuodeksi 2017. Myönnetty summa nousi 211 000 euroon, missä on pieni kasvu
vuoteen 2016 verrattuna. Suurimmat potin saivat liitot, piirit ja erilaiset
valtakunnalliset yhteisöt, yhteensä 128 000 euroa. Yksittäisille seuroille
myönnettiin apurahoja 50 000 euroa ja yksittäisille urheilijoille
33 000 euroa.

− Suurin osa apurahoista myönnettiin valmennusleireihin, joissa
apurahan saajat voivat hyödyntää säätiön omaa urheiluopistoa Liikuntakeskus
Pajulahtea, kertoo säätiön toimitusjohtaja Jukka
Hako
.

Yksittäisistä urheilijoista apurahan saivat mm. yleisurheilijat Jenni
Kangas, Heidi Nokelainen, Henry Manni ja Roni Ollikainen.

Lajiliitoille ja piireille myönnetyistä apurahoista suurimmat apurahat
ohjautuivat yleisurheilulle 44 500, tennikselle 24 000,
erityisliikunnalle ja vammaisurheilulle 21 000, kamppailulajeille
20 000 ja jalkapallolle 16 000 euroa.

Kestävyysurheiluun laaja tutkimushanke

Urheiluopistosäätiön rahoituksen turvin Kilpa- ja
huippu-urheilun tutkimuskeskus (KIHU) käynnistää laajan kestävyyslajien
yhteistyötä ja suomalaisen harjoittelumallia ja seurantajärjestelmää kehittävän
tutkimushankkeen.

Urheiluopistosäätiö on myöntänyt hanketta varten yhteensä 35
000 euron avustuksen vuosiksi 2016−2018.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun säätiö rahoittaa useampivuotista tutkimushanketta näin suurella summalla, kertoo säätiön toimitusjohtaja Jukka Hako .

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa kuvataan ja verrataan
kestävyysharjoittelua eri kestävyyslajeissa Suomessa ja tehdään vertailu
kansainväliseen vaatimustasoon. Ensimmäisen
vaiheen tulosten perusteella tehdään tarkemmat tutkimussuunnitelmat, miten
suomalaista kestävyysvalmennusta voidaan kehittää, jotta kansainvälistä
menestymistä voidaan tulevaisuudessa saavuttaa. Hankkeen johtajana toimii dosentti Ari Nummela KIHU:sta.

− Hankkeen loppuraportti esitellään suunnitelmien mukaan
marraskuussa 2018. Väliraportointi on vuotta aiemmin, Hako kertoo.

Hanke on ensimmäinen vaihe osana suurempaa hankekokonaisuudelle,
jonka tarkoituksena on kehittää kestävyysharjoittelua Suomessa sekä tuottaa
sitä kautta menestystä suomalaiselle kestävyysurheilulle.

Säätiö yhteistyöhön Suomen Olympiakomitean kanssa

Kuvassa urheilijat vasemmalta lukien Lassi Etelätalo, Alisa Vainio, Liisa Lilja ja Aleksi Ojala. Istumassa säätiön asiamies Jukka Hako.Urheiluopistosäätiö allekirjoitti neljän Pajulahti-teamin urheilijan kanssa sopimuksen apurahayhteistyöstä marraskuun lopulla 2015 Liikuntakeskus Pajulahdessa. Kolmas sopijaosapuoli on Olympiakomitea.

Urheiluopistosäätiö ja Suomen Olympiakomitea ovat solmineet kuusivuotisen sopimuksen yhteistyöstä. Sopimus ulottuu vuoden 2020 loppuun asti. Sopimuksen myötä säätiön kokonaan omistama Liikuntakeskus Pajulahti on saanut Olympic Trainer Centerin aseman. Pajulahden toiminnasta olympiavalmennuskeskuksena on sovittu Liikuntakeskus Pajulahden ja Olympiakomitean kanssa erikseen. 

Tärkeä osa Urheiluopistosäätiön ja Olympiakomitean sopimuksessa on olympiaurheilijoista koostuvan Pajulahti-teamin perustaminen. 

− Ryhmään valittiin kuusi urheilijaa, joista viiden tähtäin on Tokion kesäkisoissa 2020 ja yhden talvikisoissa 2018 Etelä-Koreassa. Säätiön apuraha kullekin urheilijalle on 4 000 euroa vuodessa. Tokion kesäkisoihin tähtäävä urheilija sai näin 20 000 euron apurahapäätöksen, toteaa säätiön asiamies Jukka Hako. 

Hako pitää säätiön ja Olympiakomitean kanssa solmittua sopimusta historiallisena. - Sopimus vankistaa oman opistomme Pajulahden asemaa Suomen kärkiopistojen joukossa. Pitkäjänteinen työ on tuottanut tulosta ja saanut sopimuksen myötä myös ansaitsemansa tunnustuksen. 

− Uskon ja toivon, että sopimus saa aikanaan jatkoa, Hako sanoo. 

Yhteistyö Olympiakomitean kanssa on uudenlainen pääavaus säätiön tuesta suomalaiselle huippu-urheilulle. Hako korostaa, että säätiön apurahatoiminta on monipuolistunut myös muilla tavoilla. - Olemme ottamassa käyttöön vähävaraisten perheiden leirituen yhteistyössä Pajulahden kanssa. Rinnan huippu-urheilun kanssa haluamme säätiön apurahoilla vaikuttaa tasa-arvoisiin mahdollisuuksiin harrastaa liikuntaa, painottaa säätiön asiamies Jukka Hako.